Hon sätter Alzheimer i rampljuset

Med "Var är min man?" vill Marie Delleskog skapa debatt, ge reflektioner och svar om Alzheimer – demenssjukdomen som drabbar även de anhöriga.

  • Publicerad 10:20, 19 sep 2020

Jag hade satt ord på det som han inte vågat fråga.

Marie Delleskog har många bollar i luften, som hon skickligt jonglerar. Hon är inte bara ansvarig för Dagens lunchteater, Göteborgs stadsteaters underhållning vid lunchtid. Utan också skådespelare i "Var är min man?", premiär 22 september. Den tredje uppsättningen för Dagens lunchteater, som under spelåret huserar i Norges hus vid Skånegatan under renoveringen av Stadsteatern vid Götaplatsen. Dessutom inleds repetitionerna av "Dekalogen", premiär 5 februari, i slutet av oktober, med henne i ensemblen.

Det låter som ett pussel?

– Ja, men det är roligt. Jag älskar att planera. Det kräver disciplin. Annars går det inte. Dessutom har jag ett stort kontaktnät inom teatern och från tiden då jag undervisade på Balettakademin under 20 år. Jag har fått vänner för livet, där en del fått beställningsjobb för Dagens lunchteater. Dessutom får jag agera bollplank för många av dem. Under flera av uppsättningarna i höst har jag varit det.

Stark respons

Så var det Marie Delleskog som gav pjäsförfattaren Ylva Lööf uppdraget att skriva en pjäs om Alzheimer, det som nu har blivit "Var är min man?".

– Ylva Lööf skrev också "Det ska vara två", en monolog om bröstcancer 2014/2015. Då spelade jag en kvinna som var drabbad. I samband med det bjöd vi in till föreläsningar och anhörigstöd.

Responsen blev stark, där Marie Delleskog berättar om ett par som sett pjäsen två gånger och hur mannen nu förstod hur hans hustru hade det.

– Jag hade satt ord på det som han inte vågat fråga.

Öppet för frågor

Pjäsen spreds runt landet och därmed också engagemanget. "Var är min man?" är gjord efter samma koncept och i samarbete med Alzheimerfonden. Vid de sex lunchföreställningarna är det även öppet för frågor, som vid de fyra kvällsföreställningarna adderas med föreläsningar.

– Alzheimerfonden har fått kolla manus, även om Ylva Lööf intervjuat och gjort research för att få allt rätt.

I "Var är min man?" är det nu makan till mannen som drabbas.

– Jag har tänkt, om jag skulle ha någon bekant, en vän eller anhörig som drabbas, hur kan jag stötta…?

Har du själv någon erfarenhet av det?

– Ja, min mamma blev förvirrad på slutet. Men här handlar det ju om någon yngre, i 60-årsåldern. Inte 85. Även om det är fruktansvärt oavsett när det kommer. Jag vill ju med den här pjäsen öppna upp för att det också drabbar yngre, säger hon och berättar om den danska dokumentären "Att långsamt försvinna", om trebarnspappan, Nordeadirektören Bjørn Jacobsen, som diagnosticerades som 49-åring.

– Pjäsen handlar om ett autentiskt fall, en chefsåklagare, och om hur människor, högt uppsatta, fattar beslut som kan få stora konsekvenser.

Marie Delleskog

Är: 63 år. Skådespelare, regissör och dramapedagog. Ingår i Göteborgs stadsteaters fasta ensemble, som hon kom till 1982. Har sedan 2018 ansvaret för Lunchteatern, som under säsongen är inhyst i Norges hus, Skånegatan.

Bor: I Göteborg med maken (och kollegan) Johan Karlberg.

Aktuell: I "Var är min man" i regi av Carina M Johansson, premiär 22 september, Norges hus, och i "Dekalogen". premiär 5 februari, Gothenburg Filmstudios.

Visa merVisa mindre

Vi är GBG

    Vi är GBG