Annorlunda. Mirja Wester – Göteborgs filmfestivals vd – var tidigt inställd på att den 44:e upplagan av festivalen skulle bli väsentligt annorlunda än mot tidigare. Foto: Kai Martin

Favoritplats. Förutom Drakens salong är biljettkassan i biografen vd:n Mirja Westers favoritplats. Foto: Kai Martin

Hon ska få filmfestivalen att flyga utan Draken

För drygt ett år sedan summerade Göteborgs filmfestival ännu en framgångsrik festival. Nu, 2021, är Mirja Wester redo för en festival med helt nya riktlinjer på grund av pandemin.

  • Publicerad 15:00, 16 jan 2021

Vi vill skapa ett sug av att det är en festival.

Inne på biograf Draken är det full aktivitet. Med bara veckor kvar till Göteborgs filmfestivals 44:e upplaga planeras det in i det sista. Men samtidigt är allt annorlunda. I salongen spelas en konsert in som senare ska streamas. För så är det, med pandemin som ett lock över all verksamhet, kommer Göteborgs filmfestival att ske helt – åtminstone nästan – digitalt.

Det fanns förhoppningar om publik, men med statsminister Stefan Löfvens besked i mitten av november ställdes allt fokus in på det digitala.

– Ekonomiskt har det varit tufft. Vi är ju en festival där våra egna intäkter står för 65 procent. När nu våra partners och sponsorer drabbats hårt har kartan fått ritas om.

Stängda salonger

Hon erkänner att det på sätt och vis är positivt att salongerna är stängda. För att ha öppet biografer för 50 betalande skulle aldrig ha blivit ekonomiskt försvarbart.

Efter att Göteborgs filmfestival 3 februari förra året stängde var det för att omedelbart starta arbetet med 2021 års festival.

– Vi åkte till Berlins filmfestival för att där börja vårt programarbete. Men redan då hade ju coronan börjat. Jag vet att vi hade kinesiska gäster där vi fick boka om deras hemresa. Så det lite spänt att boka vår resa till Berlin.

Hade ni redan då börjat skissa på en reservplan...?

– Jag kände väl rätt snart att det här kommer hålla på. Jag har ägnat mycket tid åt alla presskonferenser och smittkurvor. Vi har varit beredd på det värsta. Vi insåg ju att Bomässan och Drakens foajé har den största trängseln publikt. Så även om vi fixade avstånd i salongen skulle det vara ett problem.

Festivalkänsla

År 2016 hade den digitala plattformen Draken Film, Filmfestivalens streamingtjänst, premiär. Det har varit en fördel när nu hela festivalen blir digital.

– Ja, det gör att vi gör det här med stor trygghet. Den stora skräcken är att det blir tekniska problem.

Filmfestivalen 2021 kommer gå ned i antal filmer som visas. Men festivalledningen har jobbat hårt på att festivalkänslan inte ska gå förlorad. Trots att publiken gå på bio hemma.

– Det blir mer som en tablå där det gäller att få ihop sitt schema.

Det blir alltså inte som streamingtjänsten Netflix, där man kan se filmen när man önskar...?

– Nej, och därför kommer vi heller inte att sälja biljetter till enstaka filmer. Vi vill skapa ett sug av att det är en festival.

Mirja Wester prisar sitt team som med fantasi och energi har skapat den digitala festivalen, som alltså har några undantag: som ensam visning på Draken eller i Scandinavium. Eller en veckas festival ensam vid fyren Pater Noster.

– Där blev det ett enormt genomslag. Vi har ju också ett samarbete med hotell i Västra Götaland, där man kan checka in för filmfestival och roomservice.

Engagerad

Mirja Wester är engagerad. Men så har hon också gått den långa vägen från volontär till att hastigt ta över vd-skapet hösten 2016 då nytillträdde Staffan Settergren, som fick gå efter meningsskiljaktigheter.

– Förutom salongen i Draken är biljettkassan här min favoritplats under festivalen, säger hon redo för en annorlunda filmfestival.

Mirja Wester

Är: 38 år. Vd för Göteborgs filmfestival sedan hösten 2016. Har magisterexamen i Filmproduktion Filmhögskolan i Göteborg, en ekonomikandidatexamen i företagsekonomi inriktning management vid Handelshögskolan i Göteborg.

Bor: I Majorna. Har en kolonistuga i Lundby, som tjänar som sommarvistelse. Uppvuxen i Majorna och Tynnered.

Familj: Man och två barn.

Leder: Göteborgs filmfestivals 44:e upplaga, som 2021 är helt digital.

Har: Jobbat som volontär på Filmfestivalen och trivs, förutom i Drakens biosalong, bäst i biografens biljettlucka.

Visa merVisa mindre

Mirja Westers Göteborgsfavoriter

Röda sten – Saltholmen

Folkteatern – Stadsteatern

Slottsskogen – Delsjön

Feskekörka – Saluhallen

Götaplatsen – Järntorget

Älvsborgsbron – Göta älvbron

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Bokmässan – Filmfestivalen

Way out West – Kulturkalaset

Spårvagn – Färja

Visa merVisa mindre

Krönikor

Därför dansar Knut ut julen

Krönika Tradition. Tjugondag Knut – 13 januari Enligt visan varar julen “än till påska”. Men så länge vill nog ingen ha kvar julpyntet. Historiskt har det i Sverige funnits två datum som sätter punkt för högtiden.torsdag 13/1 10:20

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21