Ny konstnärlig ledare. Linda Zachrison efterträder 2024 Pontus Stenshäll som konstnärlig ledare för Göteborgs stadsteater, Foto: Pontus Lundahl/TT

Hon ska leda Göteborgs stadsteater

Nu är det klart vem som ersätter Pontus Stenshäll som konstnärlig ledare på Göteborgs stadsteater. Det blir Linda Zachrison från Mölndal med en gedigen erfarenhet inom svensk teater.

  • Publicerad 15:33, 25 aug 2022

Tidigare i år aviserade Göteborgs stadsteaters konstnärlige ledare Pontus Stenshäll att han ämnade gå vidare. Han tillträdde 2015, men kommande säsong blir hans sista.

Stadsteatern har sökt efter hans efterträdare och nu är det klar. Ny på posten blir Linda Zachrison, med en stor erfarenhet inom svenskt kulturliv i allmänhet och svensk teater i synnerhet.

Nyfikenhet och glädje

– Jag känner ödmjukhet, nyfikenhet och glädje inför att få återvända till Göteborg och den här fantastiska teatern. Som konstnärlig ledare tänker jag fortsätta att utveckla både en stark nutidsförankring och en modig framtidsvision tillsammans med medarbetarna. Göteborgs stadsteater ska vara en självklar, välkomnande och tillitsfull mötesplats i staden för gestaltande, diskussion och spegling av samtiden. Teatern är idag en av mycket få platser i samhället som faktiskt inte är till för någon annan nytta än att skapa starka, viktiga upplevelser för publiken. En plats för omvälvande berättelser, drömmar och lekfullhet, säger Linda Zachrison i ett pressmeddelande.

Varit kulturråd

Under sex säsonger, mellan 2003 och 2014, var hon konstnärlig ledare för Parkteatern vid Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm och mellan 2009 och 2010 även konstnärlig ledare för den internationella gästspelsscenen c/o Stockholms Stadsteater. Linda Zachrison var tidigare vd och chefsproducent för Cirkus Cirkör (2000–2002) och chef för avdelningen Publiken vid Svenska Filminstitutet mellan 2007 och 2009.

2004 till 2006 var Linda Zachrison politisk sakkunnig vid Kulturdepartementet. Mellan 2015 och 2020 var hon kulturråd vid Sveriges ambassad i Washington och 2021 utsågs hon till regeringens särskilda utredare inför återstarten av kulturlivet efter coronapandemin. För närvarande är hon konstnärlig och strategisk rådgivare på Orionteatern i Stockholm.

Uppvuxen i Mölndal

Linda Zachrison är född 1973 och dotter till GT:s förre kulturchef Göran Zachrison och GT-medarbetaren Ingrid Ekenberg. Hon är uppvuxen i Mölndal och Göteborg.

Hon tillträder sin nya post om ett år, augusti 2023.

Linda Zachrison

Är: 49. Uppvuxen i Mölndal och Göteborg. Jobbar som konstnärlig och strategisk rådgivare på Orionteatern i Stockholm. Har en rik erfarenhet inom svenskt kulturliv och svensk teater.

Bor: I Stockholm.

Aktuell: Med uppdraget som ny konstnärlig ledare för Göteborgs stadsteater. Ett förordnande på fyra år med start i augusti 2023.

Visa merVisa mindre

Slutar. Pontus Stenshäll, nuvarande konstnärlig ledare på Göteborg stadsteater, gör sin sista säsong. Foto: Kai Martin

Göteborgsnöje

Hon gillar våldsamheter i Göteborgsmiljö

Nöje I slutet av 2021 kom debutromanen, thrillern "Syndoffer" i Göteborgsmiljö. Nu är Jeanette Bergenstav aktuell med sin andra bok i serien om journalisten Jennifer Sundin.måndag 3/10 13:59

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00