Egen väg. Yohanna Eek Björnulfsson gör meditativ musik. Foto: Kai Martin

Hon skapar musik att andas ut och in till

Livskrisen blev också startskottet på en kreativ process. Nu skriver Yohanna Eek Björnulfsson låtar för sig och andra ur ett meditativt perspektiv.

  • Publicerad 16:00, 25 jun 2021

– Det var livskrisen som gjorde att jag tog tag i mitt låtskrivande. Jag skrev för mig själv, saker som jag behövde säga till mig, berättar Yohanna Eek Björnulfsson.

Ur detta kom tilliten och snart också samarbetet, där hon skriver även för andra i olika former, men med en tanke om att producera musik för meditation och yoga.

I mars kom hon, som altergot Yoha Sounds, ut med "Yasira", ett speciellt samarbete med kollektivet som kallar sig Aspects of Meditation med olika Göteborgsmusiker.

– Det är musik sprungen ur ett jam för nästan 20 år sedan där jag nyligen hittade en MP3:a av inspelningen. Det var en häftig tidsresa, säger hon om den långa vägen till release för låten.

Under våren har hon också kommit med "Anchored" och nu nyligen "Decide to step inside", samarbeten med Augustifamiljens saxofonist Björn Almgren.

Yohanna Eek Björnulfsson hittade sin meditativa musikaliska ton för ungefär ett år sedan.

– Jag testade det på en kompis. Det var då jag jobbade med "Yasira", plötsligt föll texten och melodin på plats.

Kan man kalla det ett slags bruksmusik?

– Det är ju upp till lyssnaren. Men det jag har gett ut har hamnat i meditation-/avslappningsfacket. Några kompisar till mig har använt musiken i sina avslappningsklasser.

Yoha Sounds

Är: Yohanna Eek Björnulfsson. 48. Projektledare, låtskrivare och sångerska. Spelar piano, gitarr och slagverk. Under alteregot Yoha Sounds producerar hon musik för meditation och yoga.

Bor: Masthugget med man, barn och bonusbarn.

Aktuell: Med nyss komna singeln "Decide to step inside" tillsammans med saxofonisten Björn Almgren från Augustifamiljen.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Hönöbo siktar mot Dalsland i ny roman

Nöje Bosse Norrhem målar med akvarellfärger i sin spänningsroman Bosse Norrhem har varit Göteborg trogen i över 40 år. Sedan ett par år är det Hönö, som gäller. Men nya romanen "Den enögde akvarellmålaren", ja, den utspelar sig i Dalsland.onsdag 14/7 7:36

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12