Romanaktuell. Bosse Norrhems nya roman räknas som en genreöverskridande spänningsroman. Foto: Kai Martin

Hönöbo siktar mot Dalsland i ny roman

Bosse Norrhem har varit Göteborg trogen i över 40 år. Sedan ett par år är det Hönö, som gäller. Men nya romanen "Den enögde akvarellmålaren", ja, den utspelar sig i Dalsland.

  • Publicerad 07:36, 14 jul 2021

Man får sig en geografisk resa när man träffar Bosse Norrhem. Efter uppväxten i Ludvika blev det studier i Göteborg, där han blev kvar för att för några år sedan bli hönöbo.

– Jag flyttade hit 1979, cyklade och åkte spårvagn för att lära känna stan. Jag läste Graham Greene och levde rätt isolerad i min studentlägenhet.

Redan tidigt blev det datakunskap för Bosse Norrhem. Något som följt honom genom livet.

– Jag gjorde karriär på Ericsson under mobilboomen. Den var det otroligt kul att vara med om, säger han, som nu verkar som konsult efter att ha jobbat som programchef på Lindholmen Science Park

Förkärlek för skrivande

Men parallellt med sitt arbete har det hela tiden funnits en förkärlek för skrivandet. 60 år fyllda kom debuten "Jag skulle ta ner solen" (2018).

– Jobben kom emellan, säger han krasst.

Nu är han aktuell med "Den enögde akvarellmålaren", som inte utspelar sig i Ludvika, Göteborg eller på Hönö.

– Haha, nej, det är dalsländska landsbygden, säger han och förklarar:

– Familjen har haft sommarstuga där, som jag för 15 år sedan tog över. Jag har tillbringat somrar och höstar där och har en stark koppling dit.

En polisfri roman

"Den enögde akvarellmålaren" har drag av spänningsroman i sig. Den landar någonstans mellan Henning Mankell och Åke Edwardson utanför "Wallander"- respektive "Winter"-serierna. Men också med spår av Stig "Slas" Claessons svenska, lätt vemodiga landsbygdsromantik.

– Jag är själv akvarellmålare och tyckte att det var roligt att skapa en karaktär kring det. Sedan gillar jag historier som rör sig i två plan, säger Bosse Norrhem som författat en roman med spänningsingredienser.

– Jag ville ha en polisfri roman och ha en karaktär som du och jag. Jag har diskuterat med förlaget om vad det är för ett slags roman och vi kom överens om att det är en genreöverskridande spänningsroman, säger han nöjd över att inte ha blivit helt nischad och anpassad i något av romankonstens många fack.

Bosse Norrhem

Är: 63. IT-konsult och författare. Debuterade 2018 med romanen "Jag skulle ta ner solen".

Bor: På Hönö. Uppvuxen i Ludvika. Kom till Göteborg efter gymnasiet där han blev kvar.

Familj: Hustru, två barn från ett tidigare äktenskap och två bonusbarn.

Aktuell: Med nyss utgivna "Den enögde akvarellmålaren".

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Gessle samlar Roxette-gänget för nytt album

Nöje Höstturné med unpluggedspelningar Sommaren succé med unpluggedkonserter vid hotell Tylösand har gett mersmak för Per Gessle. I höst åker han på turné. I november kommer han med sitt band till Lorensbergsteatern. GöteborgDirekts Kai...söndag 12/9 16:00

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

MP: "Satsa på förbättrad elevhälsa"

Debatt Debatt. Skola Under coronapandemin har många av våra barn och unga känt sig isolerade och ensamma. För de som redan innan pandemin hade det jobbigt... torsdag 16/9 15:00