Hyllar farmor i sin gröna receptbok

Hon är Majornatösen som föddes in i vegetarisk tänkande. Med sin debutbok "Farmor var vegan" vill Anna H Lundahl nu hylla de som varit pionjärer för att vi ska äta mer grön mat.

  • Publicerad 17:10, 11 dec 2021

Jag strävar inte efter framgång. Jag har andra värden i livet.

Anna H Lundahl har bott i Stockholm i 20 år. Hon säger att hon har "åkt vilse". Har en ständig längtan tillbaka till Göteborg i allmänhet och till Majorna i synnerhet.

– Jag bor nära restaurangen Göteborg i Hammarby sjöstad, de som har 031 som inledande telefonnummer. Där jag bor kan jag gå ut och runt hörnet för att känna vindar som påminner om Göteborg, säger Anna H Lundahl, som också har tvärbanan nära, hennes spårvagn.

Så när hon nu har release på sin bok "Min farmor var vegan" med grönt julbord, föreläsningar, matlagning och underhållning är det kanske inte så konstigt att det sker i Skeppet i Sjömanskyrkan i Majorna. Det var ju i stadsdelen som hon växte upp.

– Ja, det är därför som jag har valt Klimatdagarna där. Majorna är speciellt för mig, det var där jag gick på dagis, det var där jag lärde mig att gå.

Inga vassa armbågar

Efter barn- och ungdomsåren kom hon som ung vuxen tillbaka till Göteborg, men då för de östra stadsdelarna, som Lunden. Intresset för teater hade då väckts och tagit henne från teatergrupper i Göteborg vidare ut i Sverige. Så sedan 2000 har Anna H Lundahl alltså bott i Stockholm och har blivit kvar.

– Det var en blandning av kärleken till en man och till teatern, säger hon om orsaken till flytten.

Då hade hon gjort en utbildningssejour utanför bland annat Västerås mot jobbet som teater- och dramapedagog.

– När jag kom till Stockholm hade mina vänner precis flyttat därifrån, så jag hade inget nätverk. Men jag började snabbt jobba med det jag ville för det finns större möjligheter där. Jag hade inte vassa armbågar. Har det inte nu heller. Men jag har en respekt för människor. Jag strävar inte efter framgång. Jag har andra värden i livet, säger hon som erkänner att det inledningsvis var tufft i huvudstaden.

– Jag ska inte säga att det var en besvikelse, men det var omtumlande. Det var mycket nytt och jag fick lära mig på vägen.

Nu debuterar hon med boken ”Min farmor var vegan”, där familjens recept blandas med ett tre generationers samhällsperspektiv. Mat och klimat har, om inte med modersmjölken, kommit med något slags uppfostran och arv.

– Jag är född in i det och är nu tredje generationen som äter vegetarisk mat, även om det dröjde innan jag kände att det var mitt eget medvetna val, säger hon.

– Farmor valde att bli vegan på 50-talet. Mormor blev vegetarian på 40-talet. Jag har det i familjen. Men med det kände jag också ett utanförskap och hade länge med mig min egen mat när jag var på middagar. Skolan och klasskamraterna var ju också så där gällande förståelsen för vegetariskt. Jag brukade säga att det var ett "medfött fel".

Tio författare

I "Min farmor var vegan" bidrar Anna H Lundahl inte bara med recept och biografi. Hon ger också en röst åt andra som bidragit till att allt fler äter grön mat. I boken finns också tio medförfattare. som Sofia Arkelsten, tidigare riksdagsledamot för Moderaterna, och Rebecka Le Moine, nuvarande riksdagsledamot för Miljöpartiet. Personer som annars står långt ifrån varandra både ideologiskt och i tankar kring mat

– Med olika syn tycker jag det har blivit en guldgruva. Om vi ska komma framåt är det viktigt att mötas minsta gemensamma nämnare. Jag tycker det är viktigt att samla folk med olika infallsvinklar för att inspirera till ny kunskap och fler medvetna val.

Anna H Lundahl

Är: 46. Teater- och dramapedagod, författare, föreläsare och matlagare.

Bor: Hammarbyhöjden. Uppvuxen i Majorna, Mölndal och Kållered.

Familj: Två tonårsbarn.

Aktuell: Med boken "Min farmor var vegan", bokreleasen på Skeppet 18 och 19 december under rubriken "Klimatdagarna" med grönt julbord, föreläsningar, matlagning tillsammans med bland andra Anders Ramsey och underhållning.

Visa merVisa mindre

Anna H Lundahls Göteborgsfavoriter

Röda sten – Saltholmen

Slottsskogen – Delsjön

Saluhallen – Feskekörka

Spårvagn – Färja

Filmfestivalen – Bokmässan

Älvsborgsbron – Hisingsbron

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Way out West – Kulturkalaset

Jungans –Paley

Folkteatern – Stadsteatern

Visa merVisa mindre

Pappas kantarellomelett

Ingredienser: Fyllning, rejält med kantareller, en schalottenlök,1 ½ dl Västerbottensost, persilja.

Omelett: 3 ägg, 2 msk vispgrädde, lite salt och peppar.

Hacka kantareller och schalottenlök. Rör med gaffel, om du som vi använder gjutjärnspanna. Stek med smör, salt och peppar på svag värme. Under tiden blandar du ägg och vispgrädde med salt samt peppar. Häll i omelettsmeten i en lågtempererad separat stekpanna. Lägg på ett lock och när omeletten stelnat häller du över kantarellröran. Sist strör du över den rivna Västerbottensosten, viker ihop omeletten och dekorerar med den klippta persiljan.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Därför dansar Knut ut julen

Krönika Tradition. Tjugondag Knut – 13 januari Enligt visan varar julen “än till påska”. Men så länge vill nog ingen ha kvar julpyntet. Historiskt har det i Sverige funnits två datum som sätter punkt för högtiden.torsdag 13/1 10:20

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21