Ian Person har inte lämnat larmet

Med sin färska singel "Forever" visar han att han inte lämnat rockens larm. Men Ian Person skapar nu främst filmmusik – om han inte kollar Blåvitt eller åker snow- eller skateboard.

  • Publicerad 14:30, 7 feb 2021

Sen kallade vi in Göteborgs symfoniker.

Han opererade axeln i mars, precis innan pandemin lamslog landet. En komplicerad historia, som nu börjat läka. Fyra knäoperationer har gjorts genom åren och artroser påminner honom om att han lever.

– Alla hopp på scen har väl gjort sitt till och förstås fotbollsspel och brädåkandet, säger han.

Handlederna och fingrarna? De som är så viktiga för gitarrspelandet...

– Jag har Ehlers-Danlos syndrom, överrörlighet. Men det har märkligt nog inte påverkat händerna och handlederna.

Försmak på mer

Tur det. För det är som musiker och kompositör som Ian Person verkar. Larmar han inte med Pablo Matisse så skriver han egen musik för sitt soloprojekt. Det som genererat nyligen utkomna singeln "Forever", som en försmak på mer.

Men Ian Person har skaffat sig större vyer än så. När Soundtrack Of Our Lives la ner verksamheten efter 18 intensiva år i december 2012 hade han, tillsammans med bandkollegan och basisten Kalle Gustafsson Jerneholm redan börjat med nästa steg i musikkarriären. Logiskt, kanske, för en medlem i Soundtrack för det har blivit filmmusik för honom.

– Vi hade ju gjort musiken till dokumentären om IFK Göteborg, "Fotbollens sista proletärer" 2011. När jag fick se journalfilmerna vi skulle musiksätta höll jag på att smälla av. 50 000 på Ullevi! Självklart var det inspirerande, säger den borne Blåvitsupportern.

– Musiken skulle vara lite 70-tal, Nationalteatern, Göteborgsboogie och AC/DC. Det var verkligen ärofyllt att göra.

Gillar tidspress

Uppdrag följde på uppdrag och Ian Person och Kalle Gustafsson Jerneholm fick lära sig tekniken under gång.

– När vi fick uppdraget att göra musik till den finska storfilmen "Eternal road" ("Den eviga vägen") darrade vi på manschetten. Men regissören ( Antti-Jussi Annila  reds anm) ville knappt ha någon musik, Med med en månad kvar fick vi plötsligt reda på att det skulle vara mer musik. Vi hade ju alla teman, så fick tog in kompositören Panu Aaltio, som skrivit för Hollywoodfilmer, som fick arrangera upp allt. Sen kallade vi in Göteborgs symfoniker, minns han om uppdraget som gick i mål med knapp marginal.

Men han menar att tidspress också kan vara kul. Som när regissören till svensk-tyska tv-serien "Väster om friheten" försvann och kompositörsduon fick jobba med klipparna för att sätta stämningarna till serien.

– Där ska det ju svänga från glädje till sorg till action.

Skriver hela tiden

Men filmmusiken började egentligen redan på 90-talet för Ian Person. Tillsammans med Björn Olsson (Union Carbide Productions och Soundtrack Of Our Lives) gjorde han musik till filmaren och producenten Niklas Allestigs snowboard och skidåkningsfilmer. Som trilogin "Free radicals" där även Ruben Östlund fanns som regissör.

– Där kan man höra "Mantra slider" i en annorlunda version med Ebbot på sång, säger han om det som senare kom att bli en av Soundtrack Of Our Lives främsta nummer.

2017 hann Ian Person med att ge ut debutalbum "Exit: Highway to the light". Musik som, trots högpresterande Soundtrack Of Our Lives, inte fick utrymme inom bandets ramar.

– Jag har ju hållit på att skriva lite hela tiden och har samlat på mig sinnessjukt mycket musik.

Ian Person

Är: Snart 52 år. Gitarrist, sångare, låtskrivare och producent. Spelade med Union Carbide Productions (1988–1994) och Soundtrack Of Our Lives (1995–2012). Var med och producerade Jerry Williams sista album "Ghost rider". Spelar med bandet Pablo Matisse och som soloartist.

Bor: I Norra Guldheden. Född i Trollhättan, men kom som späd på grund av sjukdom till Göteborg där familjen blev kvar. Uppvuxen i Askim.

Familj: Sambo och två barn, 14 och 11 år

Aktuell: Med singeln "Forever". Solodebut med albumet "Exit: Highway to the light" (2017).

Filmmusik: "Fotbollens sista proletärer" (2011), "Viva hate" (2014), "Den eviga vägen" (2017"), "Väster om friheten" (2018) m fl.

Visa merVisa mindre

Ian Persons Göteborgsfavoriter

Röda sten – Saltholmen

Gamla Ullevi – Scandinavium

Götaplatsen – Järntorget

Jungans – Paley

Bokmässan – Filmfestivalen

Älvsborgsbron – Göta älvbron

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Spårvagn – Färja

Folkteatern – Stadsteatern

Saluhallen – Feskekörka

Visa merVisa mindre

Han hittade Göteborgs kulturskatt

Nöje Lallande. Tommy Nilson ger ut glömda inspelningar med Östen Hedenbratt Kalle Sändares humor med busringningar blev riksbekant redan på 60-talet. Men det var jazzpianisten Östen Hedenbratt som var starten till det så kallade lallandet. Nu finns de på skiva.onsdag 3/3 15:50

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Det gäller när du handlar av Amazon

Konsument Konsument Har du köpt ett padelracket från Amazon men varan är defekt? Cassandra Larsson reder ut vad som gäller. tisdag 23/2 16:42

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20