In Flames-basisten brinner för krogbranschen

Peter Iwers tackade för sig och tog sin bas ur In Flames. Istället blev han bryggare med kollegan Daniel Svensson. Krögare...? Det har han varit i 10 år, då 2112 öppnade våren 2011.

  • Publicerad 15:30, 14 feb 2021

Vi har ju ett ansvar och ser till att man inte berusar sig...

Vi träffas bara någon halvtimme efter att regeringen har förlängt restriktionerna för restaurangverksamheterna. Peter Iwers suckar, samtidigt som han har förståelse för kampen mot pandemin.

– Men stäng då... eller låt oss skifta till folköl efter åtta. Köket är ju öppet. Vi kan det här med reglerna, har personal som ser till att folk sköter sig och håller avstånd. Många tror att vi restaurangägare bara vill kränga öl och få folk berusade. Men det stämmer inte.

Hösten 2019

Redan hösten 2019 blev Peter Iwers något av mikrobryggeriernas talesman i Göteborg. Det var då som Tillståndsenheten i Göteborg gjorde ett utspel gällande mängden centiliter och alkoholstyrka vid provsmakning i mikrobryggeriernas så kallade tap room.

– Vi har ju ett ansvar och ser till att man inte berusar sig och vi lär våra besökare ansvar, menar han, som tillsammans med andra mikrobryggerier startade en dialog med Tillståndsenheten.

– Jag tror att de ville ha ett prejudikat. Men det slutade med att de backade.

Knappt hann Peter Iwers och övriga inom restaurangbranschen hämta andan förrän pandemin drog in över landet. I ett slag försvann publiken från krogar och restauranger. Intäkterna försvann.

– Vi kan stolt konstatera att vi inte behövt säga upp någon på 2112. Under de tio år som vi nu har funnits har vi ett sparat kapital som vi har kunnat använda. Men vi vet inte hur länge vi klarar det, säger han.

– Stödet vi fick fungerade hyfsat. Men omställningsstödet har varit ett skämt. Jag skulle vilja se underlaget som socialstyrelsen grundar sina beslut på. Enligt Anders Tegnell och Folkhälsomyndigheten är inte restaurangerna några risklokaler.

För dialog

Så Peter Iwers försöker föra en dialog för sin och andra restaurangers rätt. Det var det som gjorde att han för några veckor sedan JO-anmälde socialminister Lena Hallengren.

– Jag hade tänkte på det länge och visste att det inte skulle ge något, säger han som precis fått beskedet att det inte blir något av anmälan.

– Jag vet ju att statsrådet är untouchable. Men jag ville att det här skulle komma upp till ytan, fortsätter han som ihärdigt fortsatt med att få kontakt med socialministern.

Enorm drivkraft

Peter Iwers har en enorm drivkraft och ett rättvisepatos. Uppvuxen i Skintebo med ensamstående mor och med en storebror som i mångt och mycket blivit den manliga förebilden i den frånvarande pappans ställe, kunde det ha blivit helt annorlunda.

– Pappa drog då vi var små. Jag har senare fått höra att han inte vill ha något med oss barn att göra. Jag har försökt sträcka ut en hand som vuxen till honom. Utan resultat. Det är mamma som har uppfostrat oss och som jag har att tacka för allt. Hon har aldrig pratat illa om pappa, säger han om sin mamma som avled förra året.

– Vi umgicks mycket. Hon var en bra morsa.

I Skintebo kom musiken tidigt att spela en stor roll med en morfar som var musiker och ett hem fyllt av instrument. Storebror Anders spelade bas. Plötsligt blev det också Peters instrument och lika plötsligt blev han erbjuden en plats i In Flames, en av de stora inom Gothenburg sound.

– Jag var ju egentligen inne på helt annan musik. Mer progressive med Rush, Yes och Dream Theater, säger han om sin medverkan i In Flames som varade mellan 1997 och 2016.

Peter Iwers

Är: 45. Basist, låtskrivare, krögare och bryggare. Har krogen 2112 med förre In Flameskollegan Björn Gellotte. de driver också hamburgerkiosken 2112 vid Heden. Planerar för fler restauranger inom 2112-konceptet. Har Odd Island Brewing med Daniel Svensson, In Flames forne trummis.

Bor: I Grimmered. Bodde länge i Majorna. Flyttade för åtta år sedan. Uppvuxen i Skintebo.

Familj: Hustru och tre barn, 8, 12 och 21.

Aktuell: Som förespråkare för bryggeri- och restaurangnäringen i Göteborg. Skapade uppmärksamhet med sin JO-anmälan av socialminister Lena Hallengren för några veckor sedan. Gör musik för ett ännu så länge hemligt projekt.

Visa merVisa mindre

Peter Iwers Göteborgsfavoriter

Spårvagn – Färja

Slottsskogen – Delsjön

Saluhallen – Feskekörka

Älvsborgsbron – Göta älvbron

Way out West – Kulturkalaset

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Röda sten – Saltholmen

Jungans – Paley

Filmfestivalen – Bokmässan

Visa merVisa mindre

Han hittade Göteborgs kulturskatt

Nöje Lallande. Tommy Nilson ger ut glömda inspelningar med Östen Hedenbratt Kalle Sändares humor med busringningar blev riksbekant redan på 60-talet. Men det var jazzpianisten Östen Hedenbratt som var starten till det så kallade lallandet. Nu finns de på skiva.onsdag 3/3 15:50

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Det gäller när du handlar av Amazon

Konsument Konsument Har du köpt ett padelracket från Amazon men varan är defekt? Cassandra Larsson reder ut vad som gäller. tisdag 23/2 16:42

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20