Eget. Som Drever singeldebuterar Kristina Hansen. Foto: Kai Martin

Inget dravel från Drever – musik fri från komplex

Som Drever skapar Kristina Hansen musik som hon längtat efter, men aldrig tidigare gjort. Nu har hon singeldebuterat – med sikte mot mer.

  • Publicerad 17:25, 17 maj 2022

Karriären pekade mot opera och musikal. Utbildningen på Musikhögskolan i Göteborg gav jobb som frilansande sångerska (klassiskt och jazz) och sångpedagog. Men livets skiftningar gav en längtan efter ett annat uttryck.

– Jag kanske är något av en "late bloomer", säger Kristina Hansen, 54, som nu presenterar sig under artistnamnet Drever och en i en helt annan musikalisk riktning än tidigare.

– Jag trodde att jag skulle bli operasångerska. Men det är fruktansvärt svårt. När sedan mina föräldrar gick bort i Estonia satte det sig på rösten. Jag som varit en duktig flicka insåg att jag inte älskade opera.

Svartrocken, med band som Sister of Mercy och the Cure, som hon lyssnat på i ungdomen kom sakta upp till ytan. Nu adderat med PJ Harvey och White Stripes.

– De jackade in i min personlighet.

Men det skulle ändå dröja innan den fick fritt spelrum i Kristina Hansens kreativa sinne. Efter 15 år som sångpedagog skiftade hon yrkesmässigt spår till chefskonsult, där hon nu hjälper chefer inom teknikkonsultbranschen.

– Länge lyssnade jag inte ens på musik, men visste ändå någonstans att det skulle komma. Så när jag var ute och gick kom rytmen. Jag insåg hur jag ville att det skulle låta: riff, hårt och starka melodier.

Hon lärde sig inspelningsprogram, har testat steg för steg och har sakta börjat bygga upp en låtbank.

– Jag har dödat alla komplex från Musikhögskolan. Nu sjunger jag hur jag vill. Det ska kännas i kroppen att det är på riktigt.

Drever

Är: Kristina Hansen indiebaserade soloprojekt. Har gått från musikal och opera till ett nytt, eget, självproducerat uttryck.

Bor: I Linnéstaden. Uppvuxen i Mölndal.

Aktuell: Med singlarna "In your face" och, senast, "Playdough".

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Robert Hannah (L): ”Svensk- heten känner ingen hudfärg”

Debatt Debatt. Nya svenskar behöver mer än en ceremoni med jordgubbstårta. Det menar liberala riksdagsledamoten, med rötter i Tynnered, Robert Hannah.onsdag 8/6 12:44