Inget flyt för Flotten – premiären uppskjuten

När "Flotten" sjösattes på Göteborgs stadsteater 1967 var det med sex skådespelare i ensemblen. I Eva Edwalls uppdaterade version är det 18 skådespelare och musiker på scen. En föreställning som pausades innan premiären.

  • Publicerad 11:13, 23 nov 2020

Egentligen är det inte föreställningen som är det viktiga, utan processen.

– "Flotten" ligger i tiden, menar Eva Edwall, regissör för uppsättningen i St Johanneskyrkan i Stadsmissionens regim.

I hennes uppdaterade version "Flotten 2.0" finns det plats för 18 aktörer på scen – skådespelare och musiker. Alla amatörer, som tar uppgiften på största allvar.

Fått skjutas upp

Pjäsen skulle gått av stapeln i våras, men på grund av pandemin fick den skjutas upp. Men med stort tålamod och endast små förändringar i ensemblen har arbetet kunnat fortsätta. När GöteborgDirekt är på plats är det en vecka kvar till premiären 20 november. Repetitionsarbetet är intensivt, alla är fokuserade och Eva Edwall har samlat sin ensemble för uppgiften.

– Det här är människor som har gått igenom mycket och som jag menar har större tålamod än vi andra, säger Eva Edwall om de medverkande.

– Min ambition är inte så mycket att skapa rollkaraktärer utan att låta var och en utgå från sig själva. Därför är det viktigt med tillit och trygghet. Jag tycker att alla har vuxit med uppgiften, från liten och osynlig till att våga ta plats.

Men med bara dagar till premiären kommer beskedet; föreställningarna ställs in, premiären flyttas, förhoppningsvis till efter årskiftet.

Processen viktig

Mira Radovanovich och Bo Thomas Fors är två av de medverkande, båda med rutin från andra uppsättningar.

– Egentligen är det inte föreställningen som är det viktiga, utan processen, förklarar Bo Thomas Fors.

– Här kan vi slappna av och behöver inte spela teater som ute i det verkliga livet. Det är utvecklande för oss alla. Med det här kommer man nära sig själv.

– Alla ska höras och ses. Här finns ingen mobbning, så det blir ett andningshål i samhället, fortsätter Mira Radovanovich.

– Ja, vi utgår inte från rädsla utan från kärlek. Här respekterar vi varandra, säger Bo Thomas Fors.

Vilken relation har ni till "Flotten"?

– Jag känner till pjäsen och att Kent Andersson har skrivit den. Jag har spelat i hans "Sandlådan" tidigare, säger Mira Radovanovich.

– Jag har sett "Flotten" i tidigare uppsättningar. Dessutom har jag haft en relation med Ingvar Hirdvall (medverkande i uruppsättningen, reds anm) och Kent Andersson då vi bodde grannar och umgicks med varandra. Sen har jag ju sett uppsättningen på SVT Play, förklarar Bo Thomas Fors.

På riktigt

Mira Radovanovich är förtjust i den uppsättningen hon nu medverkar i.

– Tänk att den är omvandlad från sex personer till alla oss. Det här är det roligaste jag gjort. Vi har fått vara med och bygga den själv. Eva Edwall har ställt krav. Trots att vi är amatörer behandlar hon oss inte som det. Därför blir det på riktigt för oss, säger hon.

– Ja, hon har lärt oss mycket. Men jag tror att vi har lärt henne lika mycket, menar Bo Thomas Fors.

Flotten 2.0

Är: En uppsättning för Stadsmissionen i St Johannes kyrkan baserad på Kent Anderssons pjäs "Flotten".

Medverkande: Mira Radovanovich, Ole Robertz, Patrick Moradi, David Broman, Joseph Agor, Kalle Andersson, Mattias F Täll, Nanette Svarre, Christina Nilsson Ågren, Peter Mrazek, Lisbeth Bergqvist, Frode Fröjdelin, Sonny Andreasson, Bo Thomas Fors, Kenneth Johansson och Bosse Carlsson.

Musiker: Edvard Sundby, violincello, Peter Mrazek, viola, - Viola och skådespelare

Frode Fröjdelin, bas, Mira Radovanovich, piano, och Bo Thomas Fors, munspel.

Arrangör: Peter Lyche Holmstrand.

Regi: Eva Edwall som också bearbetat texten.

Produktionsassisten: Stina Landahl.

Malin Hermelin: Assisten.

Premiär: Planerad till 20 november, men på grund av nya direktiv från regeringen och Folkhälsomyndigheten flyttas spelperioden till okänd framtid.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Hon ska få filmfestivalen att flyga utan Draken

Nöje Volontären Mirja Wester blev vd För drygt ett år sedan summerade Göteborgs filmfestival ännu en framgångsrik festival. Nu, 2021, är Mirja Wester redo för en festival med helt nya riktlinjer på grund av pandemin.lördag 16/1 15:00

Upplev filmfestivalen från vardagsrummet

Nyheter Programsläpp. Nu presenteras Göteborgs filmfestivals program. En filmfest på distans med digitala sändningar från premiären 29 januari till avslutningen 8 februari. Men också med möten, intervjuer och musik.tisdag 12/1 15:42

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Lämna inte ut ditt bankkort till okänd person

Konsument Konsumentfrågan Hur tidigt måste man anmäla ett fel på julklappen för att få ersättning och är det okej att lämna ut sitt bankkort till ett företag som ber om det? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. lördag 2/1 15:30

Debatt

Låt allmänheten plantera träd som gåva

Debatt Miljöpartiet Träd är viktiga i många människors liv. Fler träd är också bra för biologisk mångfald och för klimatet.De ger oss skugga, tar hand om regnvatten och lagrar koldioxid. tisdag 5/1 9:57