Isabelle från Majorna vill tänja på fantasyn

Läsa lärde hon sig tidigt. Väl i skolan upptäckte hon skrivandet. Det har hon inte slutat med. Nu har Isabelle Törnqvist kommit med andra delen i sin Enigmatrilogi där den tredje kommer 2021.

  • Publicerad 16:47, 6 okt 2020

Den tredje ljög jag om att den var färdig.

26-åriga Isabelle Törnqvist gillar att stänga om sig. Oavsett om det är hemma i lägenheten i Majorna eller om hon sitter på något kafé och skriver. Det är där hon skapar sin värld, som ska bli tre böcker i fantasysviten Enigma, som inleddes med förra årets utgivning av "Fågeln" och den då 12-åriga Svala, som är seriens spinnande, röda tråd. Nu har Göteborgsförfattaren kommit med sin andra roman i serien, "Kirin", som precis har kommit till bokhandlarnas diskar.

Men hur skapar man sin egen värd?

– Det började som ett koncept där starten alltid är miljön. Sedan plockar jag ihop det efter hand. Det jag alltid försöker är att reflektera mänskliga relationer, för det är på något vis universellt, säger hon.

Fastnade direkt

Intresset för fantasy kom med "Sagan om ringen"-filmerna.

– När jag sett dem läste jag också böckerna.

För läsandet och skrivandet, det har gått hand i hand för Isabelle Törnqvist sedan tidig ålder.

– När jag fick börja skapa berättande i skolan fastnade jag direkt. Lärarna läste upp dem för klassen. Till det läste jag mycket. Jag önskar att det fortfarande är så. Det finns många olästa böcker hemma, förklarar hon med ett ursäktande leende.

Men det är kanske inte så konstigt. Hon jobbar på ett mindre företag som mjukvaruutvecklare.

– Min tjänst är 80-procentig. Resten av tiden lägger jag på författandet.

Startskottet 2019

Förra årets startskott för Enigma-serien med "Fågeln" innebar också debuten för Isabelle Törnqvist. Förlagskontraktet fick hon via en lätt lögn om att hon hade tre klara romaner i sviten.

– Förlaget ville ju inte ta världens chansning med mig och jag hade den första romanen klar, i princip den andra och den tredje ljög jag om att den var färdig.

Åter igen det lätta, ursäktande leendet. Men tredje boken har en deadline till mars 2021, så arbetet är förstås igång. För disciplinerad är hon i sitt författarskap.

– Jag är halvvägs och är färdig i huvudet med den. Jag får välja skrivandet och jobbet. Fester, -tv-serier och vänner prioriteras bort.

Vad gör du om du fastnar i skrivandet?

– Händer det så går jag en promenad, sätter mig och läser. Ibland byter jag arbetsplats och sätter mig i soffan eller går ut på ett kafé för att skriva.

Klarar du att fokusera på ett kafé?

– Jo, jag får tunnelseende och då går timmarna. Jag försöker skriva två till tre timmar om dagen.

Varför blev det fantasy?

– Jag tror inte jag är så kreativ att jag kan skriva underhållande om realiteter. Jag vill tänja på fantasin. Dessutom är det jag läst mycket fantasy och med det har jag kunnat använda mig av det som verktyg i mitt skrivande.

Isabelle Törnqvist

Är: 26 år. Läste marinbiologi på gymnasiet på Öckerö, kunskaper hon använder i författandet. Arbetar som mjukvaruutvecklare. Är författare.

Bor: I Majorna. Uppvuxen i Långedrag. Bodde under gymnasietiden ute på Öckerö.

Aktuell: Med andra delen, "Kirin", i Enigmatrilogin där den första, "Fågeln", kom för ett år sedan och den tredje planeras komma 2021. Böckerna är betygsatta av Bibliotekstjänst med 4 av 5, respektive 5 av 5.

Annars: Gillar att promenera och rita.

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

"Håll inne med betalningen"

Konsument Vad gör man om fiberinstallationen försenas av en tvist? Eller om man köpt en ny hylla som man inte lyckas skruva ihop? Konsumentrådgivare, Cassandra Larsson har svaren. lördag 17/10 11:40

DEBATT

"Vem tycker att det är bra att fattiga dör tidigare?"

Debatt Den som lever sitt liv i rika Askim lever i genomsnitt 10 år längre än den som bor i Bergsjön. Den som är fattig, kortutbildad och arbetslös dör helt enkelt tidigare än den som är rik, högutbildad och har jobb. lördag 3/10 12:06

KRÖNIKOR

Tjulander: Ett problem som angår hela stan

Krönika De kriminella gängen i Göteborg har den senaste tiden fått mycket uppmärksamhet i medier i hela landet. Det har skramlats med förslag om fler poliser och hårdare straff. lördag 10/10 14:38

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11