Isak Danielson siktar framåt

Det är med sin röst som han lockar sin publik med två miljoner följare på strömningstjänsterna. Nu är Isak Danielson aktuell med sitt tredje album.

  • Publicerad 15:30, 28 mar 2021

Jag förstod att det skulle bli en grej.

Hovåskillen Isak Danielson fick sitt första genombrott som 14-åring då han medverkade i "X factor". Med sin sköra och samtidigt starka sång har han hittat en allt större publik, som med sina mest populära låtar har en lyssnarskara på över 40 miljoner på Spotify, där han har två miljoner följare.

Han har precis flyttat in i sin lägenhet i Linnéstaden med sin sambo, hunden Wilma. Hon som också indirekt har gett honom hans första tatuering, ett W gaddat på vänster axel.

Gillar känslor

Isak Danielson sprudlar. Han har nyligen kommit med sitt tredje album "Tomorrow never came". Storslagen, samtidigt avskalad, försiktigt arrangerad musik där hans känsliga röst får fritt utrymme att beröra. För känslor är det han gillar.

Du är ju något av balladkungen på den här plattan?

– Ja, verkligen. Men jag har alltid gjort musik som jag gillar och aldrig funderat på hur det ska funka på radio eller Spotify, säger han.

– Jag tror till och med att jag släppt på det ännu mer. För mig har det varit viktigt att vara ärlig. Plattan är olika känslor, ingen röd tråd som tidigare, och något av en scrapbook.

Mycket vemod

Isak Danielson vet inte om han kan räknas som modig som vågar visa sina känslor i sina låtar.

– Nej, jag kan inte säga att det är modigt eller att jag vågar. Det känns bara naturligt. Jag ser inget annat alternativ och det är det som inspirerar. Ju äldre jag har blivit desto viktigare är det att jag ska känna för låten.

Det är mycket vemod i låtarna han sjunger. Men om det beror på att han inte är harmonisk vill han inte riktigt definiera.

– Ibland pallar jag inte. Vissa går i terapi. Men jag vet inte. Det kanske blir det för att gå vidare, men samtidigt är det tufft att sjunga om det, säger han som kämpar med sin panikångest.

– Det har suttit djupt, men jag har blivit bättre. Det är inte synd om mig.

Offrat håret

Han har samarbetat mycket med Peter Kvint, framgångsrik låtskrivare, bland annat i samarbetet med Darin ("En säng av rosor") 2020..

– Med honom har jag redan skrivit mycket av det som ska bli det fjärde albumet. Han förstår vad jag vill.

"Tomorrow never came" inleds med en tolkning av "American Idol"-deltagaren Jeremiah Lloyd Harmons "Almost heaven", som också blev en video. Om Isak Danielson i "Remember", från 2016, hånglar med Felicia Jankell blir famntagen denna gång annorlunda.

– Jag förstod att det skulle bli en grej. Man kan berätta en kärlekshistoria på många sätt, säger han om videon som visar på en homosexuell relation och där han också offrade sitt svallande hår för en scen.

– Det hade jag tänkt göra redan i "Remember"-videon. Men jag kommer inte göra det igen.

Isak Danielson

Är: 23. Låtskrivare och sångare. Fick sitt genombrott som 14-åring i "X Factor". Albumdebuterade 2018 med "Yours" , men skivdebuterade redan 2015.

Bor: I Linnéstaden, nytt inflyttad. Uppvuxen i Hovås, men bodde med sin familj i London 2008–2010 då han gick på Tring Park School for performing arts.

Aktuell: Med sitt tredje album "Tomorrow never came".

Visa merVisa mindre

Krönikor

Därför dansar Knut ut julen

Krönika Tradition. Tjugondag Knut – 13 januari Enligt visan varar julen “än till påska”. Men så länge vill nog ingen ha kvar julpyntet. Historiskt har det i Sverige funnits två datum som sätter punkt för högtiden.torsdag 13/1 10:20

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21