Jan Rippe håller måttet efter 40 år

Jan Rippe kommer fortfarande i sin studentkostym från 1974. Ja, då också scenkostymerna från en lång och rik artistkarriär. Nu firar han 40 år med Galenskaparna och After Shave på Lorensbergsteatern.

  • Publicerad 17:30, 3 sep 2022

... jag ville göra något. En manifestation!

11 september 1982 är ett historisk datum sett ur ett svenskt underhållningsperspektiv. Då förenades de två grupperna, humoristerna Galenskaparna med Kerstin Granlund och bröderna Claes och Anders Eriksson och After Shave, den sångglada kvartetten med Per Fritzell, Knut Agnred, Peter Rangmar och Jan Rippe. Föreställningen "Skruven är lös" blev en succé som fortsatt snurra.

Inte givet

Nu firar man 40 år på scen tillsammans och det är klart att det ska högtidlighållas. Ett jubileum som ändå inte var helt givet att det skulle firas.

– Nej, efter scenuppsättningen av "Macken" 2016 har vi inte gjort något tillsammans. Vi har inte haft några nya grejer och varit lediga. Men samtidigt har vi pratat om att till 40-årsjubileet ska vi göra något, en stor show. Men vi sköt upp det och sköt upp det. Det infann sig aldrig någon gnista, trots att Claes Eriksson kom med några idéer. Det fastnade aldrig hos gänget, förklarar Jan Rippe.

– Men jag ville göra något. En manifestation. Vi har alltid haft 11 september som vår födelsedag. Men i år infaller den ju på en söndag, som dessutom är valdagen. Så fick det bli en kväll, som nu har blivit både fredag, lördag och söndag.

Men det blir ett modest firande. På grund av hälsoläget i gruppen – där Knut Agnred har problem med hjärtflimmer, Anders Eriksson är heller inte helt kurant och Kerstin Granlund har sedan tidigare valt att kliva av scen – blir det ett annorlunda firande.

– Ja, på fredagen visas en dokumentär – "Det ska va gôtt å leva" av Anna och Håkan Hammarén och Rasmus Ohlander. På lördagen samlas vi alla på scen, men för ett samtal lett av Fredrik Belfrage, som är enormt taggad för uppgiften. Det kommer bli anekdoter, klipp och tjôt, lovar Jan Rippe.

Jan Rippe håller fortfarande måttet. Han kommer i både studentkostymen från 1974 och de otaliga scenkostymerna från den digra scen-, film- och tv-karriären. Han är också, tillsammans med Per Fritzell från och till på turnerande fot. Som med föreställningen "Gott & blandat" där duon reser land och rike runt med Den Ofattbara Orkestern. Stopp på Lorensbergsteatern 22–24 september och 6-8 oktober.

– Det började egentligen som enmansföreställning med Per. Men det blev vi två med bandet. Vi körde tre kvällar på Fiskekrogen i Göteborg och hade så roligt med publiken i knät. Så från hösten 2021 har vi turnerat med den. Just nu är det roligare än någonsin att stå på scen.

Inte illa för rektorssonen från Mariestad, som blev chalmerist med siktet inställt mot en civilingenjörsexamen. Men, det blev inte så mycket med det. Studentlivet med fest och kanske framför allt sång tog över för Jan Rippe, som varvade artisteriet med jobb som reseledare i österrikiska Alperna.

Tjusar folk

Nu är han en av Sveriges stora underhållare, som efter genombrottet som Roger i "Macken" 1986 blivit folkkär och som fortfarande i sin overall och keps tjusar folk.

– I "Gott & blandat" blandar vi nytt med historiskt material och våra karaktärer. Det har blivit en lyckad kombination.

Så, ja, Jan Rippe roas fortfarande av att roa sin publik. Men han är också mån om att koppla av. Det gör han helst i sommarhuset på Smögen, där han tillsammans med hustrun Elisabeth driver ett galleri, där främst hennes konst ställs ut för försäljning.

– Jag sköter affärerna, sitter utanför och tjôtar med folk som kommer förbi.

Självklart. Det ska ju va gôtt å leva.

Jan Rippe

Är: 67. Underhållare, revyartist, skådespelare och sångare. Är även gallerist med verksamhet i Smögen. Sångare (bas) i barbershopgruppen After Shave som 1982 förenades med Galenskaparna och därmed skrev svensk humor- och revyhistoria. Fick sitt stora genombrott som Roger i tv-succén "Macken" 1986.

Bor: I Långedrag och Smögen. Uppvuxen i Mariestad.

Familj: Hustru, tre barn och barnbarn.

Aktuell. Med Galenskaparna och After Shaves 40-årsjubileum "40 ljus i tårtan" på Lorensbergsteatern 9–11 september.

Innehåll: Fredag 9 september visas filmen "Det ska va gôtt å leva". Lördag 10 september "40 ljus i tårtan", samtal med Galenskaparna och After Shave tillsammans med Fredrik Belfrag, som också livestreamas. 11 september visas ett axplock av filmade föreställningar.

Visa merVisa mindre

Jan Rippes Göteborgsfavoriter

Älvsborgsbron – Hisingsbron

Spårvagn – Färja

Saluhallen – Feskekörka

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Jungans – Paley

Delsjön – Slottsskogen

Bokmässan – Filmfestivalen

Röda sten – Saltholmen

Way out West – Kulturkalaset

Avenyn – Linnégatan

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Hon gillar våldsamheter i Göteborgsmiljö

Nöje I slutet av 2021 kom debutromanen, thrillern "Syndoffer" i Göteborgsmiljö. Nu är Jeanette Bergenstav aktuell med sin andra bok i serien om journalisten Jennifer Sundin.måndag 3/10 13:59

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00