Tradition och nytt. Göteborg Jazz Orchestra värnar om både gammalt och nytt. Foto: Kristin Lidell

Jazz som värnar tradition och nytt

Storbandet Göteborg Jazz Orchestra värnar om både tradition inom jazzen och nyskrivet. Som när gruppen bjuder på julkonsert med nyskriven musik av legendaren Georg Riedel.

  • Publicerad 11:30, 6 dec 2021

Vi vill göra mycket utan att det blir för mycket.

GöteborgDirekts guide till nöje och kultur

När Göteborg Jazz Orchestra firar in julen på sin julkonsert är det med ett blandat utbud.

– Ja, julen är ju inkluderande. Vi jobbar med små resurser i något som vi kallar Göteborg Jazz Academy där vi samarbetar med Musikhögskolan. Så från improvisationslinjen kommer pianisten Alma Stenson, berättar Mats Eklund från Göteborg Jazz Orchestra.

Spänner bågen

– I somras hade vi en workshop i samband med repetitioner där vi bjöd in ungdomar. Bland annat gymnasieelever från Donnergymnasiet. Tillsammans med läraren Anna-Maria Nordström kommer därför även två elever att gästa därifrån.

Men Göteborg Jazz Orchestra nöjer sig inte med det vid konserten. Man spänner bågen vidare än så.

– Temat är ju jul och den traditionella musiken. Men vi har också en fot i nyproducerat material där vi flörtar med den svenska jazztraditionen, förklarar Mats Eklund.

Ja, och då gör man det inte med vem som helst utan svensk jazz nestor, legendaren Georg Riedel.

– Vi har fått pengar i stöd för detta. I orkestern finns det ett stort kontaktnät och Johan Borgström ringde, fick kontakt med Georg Riedel. Vi kommer spela fyra av hans kompositioner, som är som musikaliska brev med hyllningar till bland andra Lars Gullin och Duke Ellington. Det är en ynnest att få ta del av dem. En bit svensk jazzhistoria, säger Mats Eklund stolt.

– Dessutom har Andreas Hall i bandet med en komposition, så det är kul.

Balansgång

Det har varit på tal om att Georg Riedel skulle komma ned till Göteborg för att tillsammans med Göteborg Jazz Orchestra.

– Men på grund av pandemin har han inte vågat. Men han har varit med på länk och dirigerat. I samband med det kom han med ytterligare en idé till en låt. Vi uruppförde låtarna under Kulturkalaset i augusti.

Så tradition och nytt i en försiktig balansgång, alltså.

– Vi vill göra mycket utan att det blir för mycket. Vårt motto är ju att sprida jazzmusiken i Göteborg och stimulera det nya som görs.

Göteborg Jazz Orchestra

Är: Ett storband från Göteborg med 18 medlemmar grundat i 2019 års inledning av trumpetaren Johnny Olsson och Mats Eklund. Håller regelbundet konserter med traditionell men också nyskriven jazz.

Samarbete: Har inlett en samarbete med Georg Riedel, som skrivit ny musik till orkestern.

Aktuella: Med julkonsert på jazzklubb Vauxhall (Contrast Public House), Tredje Långgatan, 6 december. Gäster blir Alma Stenson, piano, och Anna-Maria Nordström med två elever från Donnergymnasiet.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Därför dansar Knut ut julen

Krönika Tradition. Tjugondag Knut – 13 januari Enligt visan varar julen “än till påska”. Men så länge vill nog ingen ha kvar julpyntet. Historiskt har det i Sverige funnits två datum som sätter punkt för högtiden.torsdag 13/1 10:20

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21