Jazzbesök. Jazzföreningen Nefertiti får besök av Hannah Svensson. Foto: James Djordjevic

Jazzföreningen Nefertiti satsar vidare

Den infekterade namnstriden mellan Jazzföreningen Nefertiti och nattklubben med samma namn är inte avgjord. I väntan på besked tuffar Jazzföreningen vidare med bokade konserter, som Hannah Svensson och Anders F Rönnblom.

  • Publicerad 17:15, 29 aug 2022

Förvirringen är stor hos musikentusiaster i Göteborg. Ja, i hela landet och även internationellt. För efter att jazzklubben Nefertiti AB gick i konkurs 2020 har nya ägare tagit över nere vid Hvitfeldtsplatsen i de anrika källarlokalerna. Jazzföreningen, som funnits sedan 1982, har däremot fortsatt verksamheten i Valandhuset.

– Det är ett fantastiskt ställe, där vi kan ha ett evenemang på en våning samtidigt som det är konsert på en annan våning. Min dröm är att det ska bli som klassiska Ronnie Scotts i London med musik i tre våningar, säger Frederik Adlers, engagerad i Jazzföreningen Nefertiti.

Han erkänner att det har blivit krångligt för musikkonsumenten när namnstriden mellan de två intressenterna har blossat upp.

– Det har hänt att artister – och gäster – åkt till fel ställe.

I våras kom ett avgörande via domstol i namnfrågan. Då meddelade Patent- och marknadsdomstolen sitt utslag och man gick på de nya ägarnas linje. Men en överklagan gjordes från Jazzföreningen Nefertitis sida.

– Vi har inte suttit med armarna i kors. Så vi har gjort 30 bokningar i höst. Men i avvaktan på avgörandet börjar vi med två. Dels Anders F Rönnblom & Bravado Bravado. Dels Hannah Svensson, som har ett band med sig av internationellt snitt med pianisten Jan Lundgren, gitarristen Ewan Svensson, göteborgaren och basisten Matz Nilsson och Zoltan Czörsz på trummor.

Jazzföreningen Nefertiti

Är: En musikförening som funnit sedan 1982. Fram till i mars 2020 huserade man i Nefertitis klassika källarlokaler på Hvitfeldtsplatsen. Med pandemin gick Nefertiti AB i konkurs.

Namnstriden: Nya ägare tog över och en namnstrid uppstod mellan jazzföreningen och dem. Efter överklagan är den frågan ännu inte avgjord.

Aktuell: Med konserter med Anders F Rönnblom (2/9) och Hanna Svensson Group (8/9).

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Hon gillar våldsamheter i Göteborgsmiljö

Nöje I slutet av 2021 kom debutromanen, thrillern "Syndoffer" i Göteborgsmiljö. Nu är Jeanette Bergenstav aktuell med sin andra bok i serien om journalisten Jennifer Sundin.måndag 3/10 13:59

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00