Jenny gör musik med bas i Hamburg

Hon reste till Tyskland av nyfikenhet, blev kvar och nu har albumaktuella Göteborgsmusikern Jenny Apelmo Mattson Hamburg som bas för sitt musikskapande.

  • Publicerad 16:00, 6 sep 2020

När jag skrivit färdigt är det som ett konstverk som jag får distans till.

Basen är Jenny Apelmo Mattsons huvudinstrument. Inte så konstigt med en familj där just basen är grunden för musikskapandet. Men det skulle dröja till en Paul McCartneykonsert på Ullevi som intresset verkligen sköt fart.

– Jag var bara 12 år då, men jag blev helt uppslukad. Det är en av de finaste konserter som jag har varit på. Både mamma och pappa spelar bas. Jag hade också börjat, men med Paul McCartneykonserten blev det wow!

Bas huvudinstrumentet

Hon är uppvuxen hos sina respektive föräldrar i Långedrag, Hisingen och Masthugget efter att föräldrarna skilt sig då hon var liten. Från Nordhemsskolan gick hon vidare till Donnergymnasiet med elbas som huvudinstrument för att vid plugg på folkhögskolan i Bollnäs och jazzlinjen där addera kontrabas.

Sedan blev det Tyskland.

– Jag har spelat musik i hela mitt liv och ville kolla om det fanns något annat som lockade. Jag blev au pair i Berlin och jobbade med barn i sju månader. I Berlin fick jag en förfrågan om att spela bas i ett band och jag förstod att det var ju det jag ville mest av allt.

Ny med tyskan och ny som musiker i ett strikt hierarkiskt Tyskland uppstod en del lustiga ögonblick inledningsvis.

– På första turnén hade jag precis lärt mig tyska och ville vara hövlig, så jag niade ljudtekniker och annan personal. Men då blev jag mött av skratt. I musikervärlden i Tyskland är det mycket mer avslappnat. Jag tror att niandet är på väg att försvinna.

Skriver och bearbetar

Jenny Apelmo har alltid skrivit musik, men det var först 2016 som hennes egen musik började ta en mer offentlig plats.

– Jag kom med en ep då och fick plötsligt en annan roll. Det var både nervöst och spännande. Det är något annat att vara kompmusiker och vara trygg med sin bas.

Skrivandet är ett sätt att bearbeta om något har varit jobbigt för henne.

– Det är skönt att få skriva av sig och när jag skrivit färdigt är det som ett konstverk som jag får distans till.

Berätta om ditt artistnamn Jenobi…

– Jag har haft flera artistnamn för att mitt efternamn Apelmo är konstigt på tyska. Ett tag hette jag Felicia Försvann, men då trodde tyskarna att det var mitt riktiga namn. Jag behövde något annat, så då blev det Jenobi.

Jo, det är inspirerat från en av "Star wars"-världens huvudkaraktärer Obi-Wan Kenobi.

Artistnamn och band

Jenobi är inte bara Jenny Apelmo Mattsons artistnamn utan också hennes band. Med det albumdebuterar hon 18 september med "Patterns" på Tysklands största indiebolag.

– Dessutom kommer skivbolaget att göra promotion runt i Tyskland, Österrike och Schweiz. Men jag vill gärna nå ut mer.

Jeny Apelmo Mattson

Är: Musiker, kompositör och producent samt översättare. 30 år. Uppvuxen i Långedrag, Masthugget och på Hisingen, men bor sedan tio år i Tyskland med Hamburg som bas. Har där spelat och turnerat med flera band, bland andra indie-/folk-/rockbandet Torpus & the Art Directors.

Aktuell: Med singeln "Hundred times" som föregår debutalbumet "Patterns", som kommer 18 september. Hoppas på att förverkliga releasspelningar med open air-konserter. Men kommer också åka på en vardagsrumsturné ("Fast det får inte vara inomhus!") i höst.

Visa merVisa mindre

Vi är GBG

    Vi är GBG