Joel Bille har hittat sin egen ton

Han har svårt för ordet kompositör när han ser på sig själv. Men Joel Bille skapar musik där han sätter sin egen ton. Nu är han aktuell med albumet ”Huset”.

  • Publicerad 17:45, 6 jun 2022

Det är do
it yourself-kammar-musik...

– Jag är inte klassiskt tränad, men jag har gått på det individuella programmet på Musikhögskolan, säger han.

– Men kompositör...? Nej, jag ser mig inte som det.

Ändå skapar Joel Bille den mest fantastiska musik. Klassisk musik, om man vill, med en egen ton och uttryck.

– Ja, jo, det är do it yourself-kammarmusik, säger han nästan urskuldande.

– Jag har inte följt någon tradition då jag har gjort den.

Eftertänksamt

Men hans musik har gett honom ett yrke. Med sina kompositioner har han tonsatt olika dataspel, vilket i sin tur har gett ”Huset”, som kom tidigare i våras. På albumet har han fått verka fritt, fri från spelens uttryck och krav.

– Det är mer eftertänksamt och lugnt, säger han om musiken där han har haft hjälp av ensemblen Bortre Rymden.

Joel Bille är uppvuxen i Särö med musiken nära till hands. Men det samhälle och ekonomi som gällde när han började på gymnasiet.

– Jag var i ett förvirrat tillstånd, erkänner han.

– Jag som inte klarar att göra min bokföring själv.

Men han har spelat i band och var med i World Wide Orchestra, en orkester för ungdomar mellan 15 och 20 år, som i sin tur blev vägen in i folkmusiken. Legendaren Sten Källman (Filarfolket, Den Fule, Simbi med flera) blev både lärare och en förebild.

– Det var en väg in i folkmusiken, men jag har aldrig fastnat i genren, säger han som spelade barytonsax och trummor.

– Vi hade ett piano hemma och man kan väl kalla det för mitt naturliga instrument utan att jag är bra på att spela det, säger han uppriktigt.

På Musikhögskolan har han haft en annan göteborgsk musiklegendar som lärare.

– Ja, Staffan Mossenmark. Han har hjälp mig mycket, ställt många tuffa frågor om mitt skapande, som fått mig att tänka till.

Examen 2020

Han tog sin examen våren 2020, då hade Joel Bille redan börjat skriva på den musik som lett till ”Huset”.

– Tiden efter examen har präglats av många inställda inspelningar. Så, ja, det har tagit tid. Men jag har hela tiden haft en tydlig vision, att jag ville göra en tonsättning av huset. Jag byggde till och med ett hus i kartong för att visualisera det.

”Huset” är skapat som tre akter. Ett där man betraktar huset. Ett där man är inne i minnet och slutligen där minnet inte är samma som historien.

– Det har varit något av en helhet att göra det, säger Joel Bille.

– För mig var det nytt att göra något visuellt. Jag har ritat med färgkritor och målat med akvarell för att förstå låtarna.

Joel Bille

Är: 32. Musiker (piano, gitarr, barytonsaxofon och trummor) och kompositör. Utbildad på högskolan för scen och musik. Har läst miljövetenskap Har vunnit Stim-stipendiet både 2018 och 2020 och tidigare gjort flera soundtrack till indie-spel.

Bor: I Björkekärr. Studio i Gårda. Uppvuxen i Särö.

Familj: Sambo och nybliven pappa.

Aktuell: Med albumet ”Huset” med minimalistisk kammarmusik tillsammans med ensemblen Bortre Rymden.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Robert Hannah (L): ”Svensk- heten känner ingen hudfärg”

Debatt Debatt. Nya svenskar behöver mer än en ceremoni med jordgubbstårta. Det menar liberala riksdagsledamoten, med rötter i Tynnered, Robert Hannah.onsdag 8/6 12:44