Jona från Majorna gör r&b på svenska

Jona Klockars har lämnat artistnamnet Rhino för sitt nya Din vän Jona. Tar med sin r&b på svenska sikte mot världen utanför Majorna. Nu har hans första ep kommit.

  • Publicerad 16:20, 27 jun 2020

Jag tycker att min musik är ganska unik för att vara på svenska.

Ep:n "DVJ:1" med Din vän Jona är Jona Klockars första steg mot framtiden. Med soft, melodiös r&b med rappinslag på svenska vill den 18-årige Majornakille nå en större publik, men vill också utmana sig själv mot något annat som han tidigare skapat.

– Jag tycker att jag har utvecklat mitt register och det har varit viktigt i mitt skapande, säger han.

Livsavgörande

Han berättar om några livsavgörande händelser som bidragit till att han sedan tioårsåldern har skapat musik på sin kammare.

– Ja, utan Kapten Röd hade jag inte gjort någon musik. Jag upptäckte honom då jag var 10, 11, någonting. Ett år efter det släppte jag min första musik, säger han.

I Stenhuset, gamla Djurgårdsskolan, fick han hjälp i hur man fixar ihop sina låtar.

– Ja, där fanns en fritidsledare som heter Lars Thörnblom, som blivit min mentor.

Jo, Lars Thörnblom är musikern och producenten som går under namnet Lancealot, med samarbete med just Kapten Röd förutom Daniel Lemma och Svenska Akademien med flera på sin meritlista.

Jona Klockars har precis lämnat sitt alter ego Rhino bakom sig för Din vän Jona.

– Rhino var från början mer en karaktär. Med Din vän Jona vill jag utforska nya saker. Jag tycker att många inom hiphop bara lyssnar inom den speciella subgenren som de själva gör. Då blir det ju som en skål av musik där inget nytt kommer ur.

Är det viktigt att sjunga på svenska?

– Ja, det tycker jag. Men samtidigt skulle det vara kul att göra något på engelska. Å andra sidan är mitt uttryck och ordförråd på svenska och jag tycker att min musik är ganska unik för att vara på svenska.

Jobbar ensam

Som Din vän Jona jobbar, med få undantag, Jona Klockars ensam med sin musik. Under produktionsfasen håller han musiken inom en trängre krets.

– Jag visar det för farsan, som kan vara ett bollplank. Han har själv haft band och är både en kreativ och kunnig person.

Med mamma som fotograf till skivomslaget är det lite av ett familjeprojekt. Men Jona Klockars vill utveckla sitt samarbete.

Utvecklande

– Jag har inte skrivit så mycket med andra, men det är förstås utvecklande att göra det. Jag har flera låtskrivarkompisar inom olika fält, men jag känner få som gör den musiken som jag gör, säger han.

– Men jag hoppas på att få sätta ihop ett band. Nu har det mest blivit i skolan då vi kört ensemblespel. Det har varit ett perfekt komplement till det egna skapandet.

En så länge är däremot Din vän Jona ett enmansprojekt med sikte på framtiden.

– Jag har planer på att släppa mer under 2020. Men fram till EP:n kom har det varit fullt fokus på den.

Jona Klockars

Är: 18 år, bor i Majorna. Gör till hösten sitt sista år på Donnegymnasiet med sång och piano som huvudinstrument. Gör musik under namnet Din vän Jona. Har sedan 11-årsåldern skapat låtar under sitt tidigare artistalias Rhino.

Familj: Mamma, pappa och bror.

Aktuell: Med femspårs-ep:n "DJV: !".

Visa merVisa mindre

Vi är GBG

    Vi är GBG