Jonas med filmen i blickfånget

En film per dag. Det är Jonas Holmbergs målsättning. Men så älskar han, näst sin familj, film mest av allt. Så nu går han med glädje in i mörkret då Göteborgs filmfestival startar.

  • Publicerad 17:17, 24 jan 2020

Jag skolkade för att ta mig till Göteborg och kunna gå på Filmfestivalen

Sedan oktobers början har arbetstakten blivit allt intensivare för Filmfestivalteamet för att kring jul och nyår stegras än mer.

– Ja, vill man fira de helgerna med sin familj ska man inte jobba med Göteborgs filmfestival, säger Jonas Holmberg lakoniskt.

Han och hans team har redan börjat kika på nästa års filmfestival. För Göteborgs filmfestival, Nordens största, vill ligga i framkant både vad det gäller tema, gäster och vilka filmer som ska visas.

Som i år då Festivalen siktar på jämlikhet inte bara som tema utan också mål. Därmed tar man ut riktningen för alla andra filmfestivaler runt världen 2020.

Uppvuxen i Kalmar

Han började jobba för Festivalen 2012 och det var också samma år som han bosatte sig i Göteborg. Efter uppväxten i Kalmar tog han omvägen om Stockholm för att så småningom hamna i sina drömmars stad. Åtminstone var det filmen som lockade. Intensivt!

– Filmintresset startade under gymnasietiden i Kalmar. Det var till och med så starkt att jag skolkade för att ta mig till Göteborg och kunna gå på Filmfestivalen. Det var fantastiskt, berättar han.

– I Kalmar var jag ensam om att vara intresserad av konstnärliga filmer. Så här! Här var det en folkfest. Att det kunde vara så stort med filmer som jag älskade. Det pushade verkligen mitt filmintresse, fortsätter han som första gången var på Göteborgs filmfestival 2001 – ett givet årtal för en filmälskare*.

Från publik till filmkritiker

Så snabbt gick han från att vara publik till att bli filmkritiker (bland annat för Expressen) till att läsa filmvetenskap.

Han siktar på ett snitt av en film per dag – allt för att vara så uppdaterad som möjligt.

– Men det har jag inte lyckats med helt 2019, erkänner han.

Inte så konstigt. Familjen med två barn, två och fem år, kräver sitt.

Men så mycket film – blir du inte utmattad av alla intrycken?

– Nej. Men när man ser så mycket film kanske det krävs mer för att verkligen bli golvad. Men de är de starka upplevelserna som gör att det är värt det. Dessutom utvecklar man en professionell blick när man ser på film. Jag tittar ju dessutom utifrån vad för filmer som ska passa vår festival och vår publik.

Delar ut hederspris

Sedan 2014 har Göteborgs filmfestival delat ut ett hederspris som i pengavärde är det största man kan få i världen, om en miljon kronor. I år går det till Stellan Skarsgård, den svenske skådespelaren.

– Priset handlar ju om personer som vi vill hylla. Personer som var och en på sitt sätt påverkat filmen. Det kan vara en skådespelare eller en regissör. Vi har en lista som vi tittar på och Stellan Skarsgård har varit på den ett tag och är en skådespelare, som är något av en representant för nordisk film och dessutom väldigt mångsidig, säger Jonas Holmberg.

Du träffar ju mängder med skådespelare, regissörer och filmarbetare av rang. Blir du aldrig starstrucked?

– Inte jättemycket. Visst, vi har besök av stora filmpersonligheter. Men dels förhåller jag mig professionellt till dem och dels är mötena med filmarna eller skådespelarna mindre betydelsefulla än filmerna för mig.

Fotnot: * "2001 - ett rymdäventyr" är Stanley Kurbricks futuristiska rymddrama från 1968.

Jonas Holmberg

Är: 37 år. Sedan 2014 Göteborgs filmfestivals konstnärlige ledare. Bor med sin familj (sambo och två barn) på Asperö i Göteborgs södra skärgård. Uppvuxen i Kalmar, där också filmintresset tog fart främst under gymnasieåren.

Hobby: Vid sidan av film är idrott ett stort intresse, där han har en bakgrund som främst mittfältare i fotboll. Spelar en hel del tennis, men ägnar framför allt ledig tid åt sina barn.

Läser: Gärna. Han har nyss avslutat Matilda Gustavssons "Klubben".

Aktuell: Med Göteborgs filmfestival, som invigs 24 januari och avslutas 2 februari efter att ha visat 357 filmer från 89 länder.

Jonas Holmbergs Göteborgsfavoriter

Järntorget – Götaplatsen

Way out West – Kulturfestivalen

Röda sten – Saltholmen

Delsjön – Slottsskogen

Feskekörka – Saluhallen

Pustervik – Nefertiti

Spårvagn – Färja

Göta älvbron – Älvsborgsbron

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Konserthuset – Göteborgsoperan

Vi är GBG

    Vi är GBG