Jonas siktar högt – mot 28 våningen

På 15 år har Jonas Stenberg gått från att driva Delsjöns golfkrog till att bli utmanare i hotellbranschen. Nu siktar han mot toppen med 28 våningar höga nöjesskrapan Jimmy'z i Gårda.

  • Publicerad 16:30, 15 maj 2021

Det ska vara syndigt och Las Vegas-inspirerat.

Egentligen är Jonas Stenberg mest en nattklubbs- och krogkille. Mat och dryck, helt enkelt. Det är den verksamheten han velat driva och utveckla. Men han insåg också snabbt att det krävdes något mer i takt med att han blev äldre.

– Ja, det är svårt att bli gammal med det. Men med hotell kan man bli det.

Så från en rask karriär med Delsjö golfkrog 2003 vidare till Park Avenue förvärvade han med kollegor Ystad Saltsjöbad 2007.

– När vi köpte i Ystad hade jag sagt upp mig från Park för något som jag och min kollega Stefan Strömberg trodde på. Jag har alltid varit entreprenör och kanske lite naiv. Vi lånade pengar av alla vi kunde. Min faster i Kristianstad var snäll och lånade på sitt hus för att hjälpa mig.

Växt ytterligare

Fastern fick igen sina utlånade pengar och ESS group köpte senare Falkenberg Strandbad för att sedan växa ytterligare.

– Vi har ju en idé om att hotellen ska vara en resa i sig.

Ett drygt år har gått i pandemins tecken. Under perioden har ESS Group startat nya Ellery Beach House på Lidingö och siktar mot öppnandet av Jimmy'z, företagets kronjuvel, den 28 våningar höga skyskrapan i Gårda med invigning i oktober 2022.

– I mitt paradigm var jag i rätt bransch. Alla behöver hotellrum. Så då pandemin kom var det min första käftsmäll. Men vi har två ben att stå på, dels affärsbranschen och dels den privata gruppen. Den senare blev vår räddning.

Privatgäster

För när konferenser och affärsgäster hastigt dränerades för att nästan helt upphöra lyckades ESS Group efter ett tag locka till sig privatgästerna.

– Vi har inte sagt upp någon av de fast anställda och har samtidigt i vår verksamhet tagit ansvar för smittspridningen och lyckats hålla företaget rullande. För oss har det varit viktigt att stå genomlyst i vår verksamhet där vi gått från panik till att nu vara proffs på pandemin. Inledningsvis försökte vi göra rätt, men har killgissat en hel del, erkänner Jonas Stenberg.

När han säger genomlyst handlar det öppenheten mot affärspartner och banker. Men också gentemot sina anställda.

– Det har varit lite av hemligheten. Vi har en intern app där vi informerar vår personal. Det har varit uppskattat. Även dåliga nyheter har vi kommunicerat, för vi vill inte ha någon dold agenda. Vi har lärt oss mycket på att kommunicera och kommer fortsätta med det.

Företaget har nu tio hotell, alla med sin egen identitet. Men när man nu bygger 28-våningars huset i Gårda är det för att ta allt till sin extrem.

– Klart att jag är nervös, men samtidigt känner jag mig trygg i det här. Det är ju inte bara vi utan också fastighetsägaren Platzer som är involverade.

Las Vegas-inspirerat

Med invigning i oktober 2022 kommer byggnaden att inhysa det mesta: hotell, restauranger (våning 27 och 28), poolclub, barer, karaoke, spel, biograf och en teatersalong för shower.

– Det ska vara syndigt och Las Vegas-inspirerat. Jimmy'z ska vara som en bra storstad. Det här är inte bara för Göteborg utan hela upptagningsområdet, säger Jonas Stenberg som gärna ser stället som en utmanare till Liseberg.

Han jobbar mycket. Men har insett att han också kan delegera arbetsuppgifter.

– Tidigare kunde jag fortsätta jobba efter att barnen har lagt sig. Men jag vill vara nära dem för de ger så mycket. Jag har mognat och insett att jag inte behöver göra allt själv. Jag har duktiga medarbetare.

Jonas Stenberg

Är: 46. VD för Ess Group som bland annat äger hotellen Pigalle och Bellora i Göteborg och nu siktar på Jimmy'z, skyskrapan i Gårda som ska rymma hotell och nöjesetablissemang. Hotellverksamheten startade med förvärvet av Ystad Saltsjöbad 2007¨, som nu vuxit till tio inkluderat Fýr i Hemsedal och Marienlyst utanför Helsingör.

Bor: I Askim. Uppvuxen i Kallebäck.

Familj: Fru och två söner, 8 och 10.

Fritid: Spelar recreation hockey och padel. Är ungdomstränare i fotboll och hockey.

Aktuell: Med Jimmy'z, den 28 våningar höga skyskrapan i Gårda, som ska invigas i oktober 2022.

Visa merVisa mindre

Jonas Stenbergs Göteborgsfavoriter

Älvsborgsbron – Göta älvbron

Saluhallen – Feskekörka

Slottsskogen – Sisjön

Röda sten – Saltholmen

Avenyn – Linnégatan

Spårvagn – Färja

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Filmfestivalen – Bokmässan

Gamla Ullevi – Scandinavium

Way out West – Kulturkalaset

Visa merVisa mindre

Krönikor

Vem tar ansvar när framtidens byggstenar faller?

Krönika Analys. GöteborgDirekts reporter om skolgranskningen En lärare i grundskolan, som valt att ägna sitt yrkesliv åt barnen, som lägger grunden för deras framtid, går till jobbet med en klump i magen… måndag 31/5 11:25

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Bilar, bilar och mer bilar

Debatt Replik: Bilar i centrum Det finns ett ökat intresse för att ta sig fram med elsparkcykel, elcykel och cykel som alternativ till privatägd bil… fredag 11/6 16:00