Jontefondsgalan siktar på nytt rekord – i Göteborg

Första året drog Jontefondsgalan in 1,6 miljon i insamlade pengar. Förra året toppade man med 1,8 miljon kronor. Nu siktar arrangörerna på nytt rekord. – Det är en viktig del i vår verksamhet, säger Tommy Ivarsson.

  • Publicerad 06:10, 24 nov 2019

Det är en fråga som engagerar.

2006 drabbades Jonathan Ivarsson av lungfibros, en sjukdom som sakta gjorde att hans förmåga att andas minskade. En lungtransplantation planerades, men hann aldrig genomföras. 2015 avled hann i sviterna av sjukdomen, omgiven av sin familj.

Kunglig glans

Redan under Jonathan Ivarssons sjukdomstid bildades Jontefonden, som sedan 2017 blivit Jontefondsgalan – en tillställning med ett stort artistuppbåd, givmilda kändisar, generösa sponsorer och konstnärer. Dessutom har Jontefondsgalan kunglig glans, då prinsessan Birgitta är en av de prominenta gästerna.

– Hon var med förra året och har ett gott öga till kronprinsessan Viktoria och prins Daniel, som ju är njurtransplanterad. De är engagerade i Jontefonden, men har inte haft möjlighet att delta i år, säger Tommy Ivarsson, pappa till Jonathan.

Till Eriksbergshallen

Efter två år i Posthotellet flyttar man nu galan till Quality Hotel 11 och Eriksbergshallen 24 november.

Till Jontefondsgalan kommer artister som Jessica Andersson, Uno Svenningsson, Nanne Grönvall, Mojje och Jennifer Brown. Galan programleds av Renée Nygren med Kattis Ahlström som biträdande och David Cabre som kapellmästare och orkester.

Till det en auktion med föremål från flera kända konstnärer för att dra in pengar till Jontefonden, som i sin tur gör att 150 familjer med organdonationsproblematik kan få stöd i vardagen.

– Det är en fråga som engagerar. Det märker vi från vår sponsorer, de som deltar och gästerna som kommer, säger Tommy Ivarsson.

Är det så att fonden har blivit ett sätt för er i familjen att bearbeta Jonathans död?

– Det är det säker. Men vi tänker inte så. Istället har det blivit ett kall och fått ett högre syfte. I nio år levde vi ständigt en kvart från döden. Men vi är i grunden positiva och allt det har vi velat paketera om för fonden som kommer andra till gagn, säger Tommy Ivarsson.

– Vi har till exempel läger för pappor. Fyra dagar där föräldrar med barn som väntar på organdonationer får mötas. Pappor som kanske har svårt att prata om det här. Det är otroligt starka möten.

Jontefonden

Är: En stiftelsen som syftar till att öka livskvaliteten, skapa glädje och sätta guldkant för barn och ungdomar som väntar på nya organ eller som genomgått en organtransplantation samt även deras syskon. Stiftelsen bidrar ocks till läger för föräldrar att få mötas och prata om sin situation. Jontefonden har ett 90-konto och är kontrollerade av Svensk Insamlingskontroll.

Ambassadörer: Thomas Ravelli, Babben Larsson, Renée Nyberg, Christian Olsson, Morgan "Mojje" Milacki, Per- Johan "Pebben" Axelsson med flera.

Aktuell: Med Jontefondsgalan som hålls i Eriksbergshallen söndag 24 november.

Visa merVisa mindre

Vi är GBG

    Vi är GBG