Redaktör. Lars Dimming är redaktör för "Göteborgs-Posten inifrån". Foto: Leif Ingvarson och Kai Martin

Journalisterna talar ut om tiden på GP

Med "Göteborgs-Posten inifrån" skriver 39 tidigare GP-journalister om sin tid på tidning. Med hjärta, smärta och kritik. Men den forna arbetsgivaren vill inte veta av bokens existens.

  • Publicerad 14:10, 15 feb 2020

Efter mer än 40 år på GP checkade Lars Dimming ut från sin arbetsplats 2009. Då hade redan det välrenommerade tidningshuset börjat knaka i fogarna.

– Det snackades då mycket inom huset att det lånades för mycket pengar, säger Lars Dimming.

2016 var de ekonomiska bekymren så allvarliga att koncernen tvingades till en rekonstruktion, där en skuldnedskrivning räddade GP från en konkurs. Det var förre VD:n Tomas Brunegårds och ägaren Peter Hjörnes vidlyftiga affärer med lånade pengar som ställde till det.

– Jag tror inte Peter Hjörne förstod allvaret förrän bankerna kom och lyfte ut konsten på väggarna i tidningshuset på Polhemsplatsen, säger Lars Dimming.

Tre år senare har 39 forna GP-medarbetare samlats i boken "Göteborgs-Posten inifrån" med väl valda delar av nostalgi, tidningshistoria och – förstås – kritik mot de famösa affärerna som höll på att sänka koncernen.

– Jag har värkt på idén jättelänge. Men i juni 2019 pratade jag med bokförlaget Korpen. Sedan har det gott fort, säger Lars Dimming, redaktör för boken, som kom i decembers början.

Trots omfattande historik är det kritiken mot GP som svider för ansvariga på tidningen, som vägrar att skriva en rad om boken.

– Först väntade vi. Sedan blev vi förbannade. En notis kunde vi ju ha fått. Men det har gått ut på redaktionen att inte befatta sig med den här boken, säger Lars Dimming.

– Vi är absolut inte ute efter pengar. Det är ideellt arbete. Det är snarare en vink till Hjörne och Brunegård för deras girighet. Hela överskott kommer att gå till Stadsmissionen i Göteborg.

Göteborgs-Posten inifrån

Är: En samling texter från 39 tidigare GP-journalister. Boken innehåller mycket tidningshistoria, men också några kapitel svidande kritik mot Tomas Brunegård, tidigare VD, och ägaren Peter Hjörna för deras vidlyftiga affärer.

Kom: I början av december 2019. Kommer att presenteras ytterligare på Bokmässan i september.