ARTIST. Efter låten Du är en kämpe har Juanita Månsson skrivit ytterligare nio låtar. Foto: Jonathan Karlsson

Juanita från Majorna vann årets Startist

Hon kom med i finalen som ett wildcard. Men väl där kammade hon hem hela tävlingen. Juanita Månsson från Majorna vann årets Startist.

  • Publicerad 17:05, 27 apr 2020

Man ska aldrig sluta drömma. Se på mig, jag är 39 år.

Foto: Jonathan Karlsson

I helgen avgjordes årets upplaga av Startist, en riksomfattande musiktävling för personer med intellektuell funktionsnedsättning och personer inom autismspektrumområdet. Vinnaren kommer från Majorna och heter Juanita Månsson. Men vägen till vinsten har inte varit spikrak.

För tio år sedan bröt hennes psykossjukdom ut. I samband med det kunde hon inte längre ha sin son boende hos sig.

– Jag har velat visa honom min kärlek, mer än att bara säga att jag älskar honom. Så jag skrev låten Du är en kämpe för att han ska kunna lyssna och veta att mamma finns där, säger Juanita Månsson.

I juni förra året fick hon LSS-beslut och började på den dagliga verksamheten Individkraft i Lunden. Där träffade hon musikläraren Linda Jonsson Tindersjö som satte ackord till Juanitas text.

I en Facebook-grupp hittade Juanita tävlingen Startist som hon inte kände till sedan tidigare.

– Det var sista dagen att skicka in. Så jag tänkte bara ”Oh my god, jag måste söka”, säger hon.

Bytte låt

Juanita skickade in en inspelning hon gjort med Jason Mraz låt I’m yours. Hon kom med.

– Jag blev helt chockad. Jag som aldrig brukar komma med på något.

Sedan blev hon ängslig.  

– Låten är lång och svår. Hur skulle jag kunna lära mig hela utantill, säger hon.

Juanita mejlade Startist där hon frågade om hon kunde få tävla med en egen låt i stället.

– De sa att jag skulle skicka in den så de kunde göra en bedömning. Jag skickade in Du är en kämpe. Det gick några dagar, sedan fick jag klartecken. Jag blev jätteglad!

HÄR KAN DU LYSSNA PÅ DU ÄR EN KÄMPE

Spelade in video i Småland

Några månader senare fick hon skjuts av extraföräldrarna till musikstudion i Stockaryd i Småland där hon skulle få spela in sin musikvideo att tävla med.

– Vi gjorde så många tagningar. Jag fick inte fram ett ljud för jag var så nervös. Jag fick vatten och alla peppade mig. Sjätte tagningen så satte jag hela låten från start till slut. Alla applåderade och sa ”där satt den”. Jag var stolt men trött, säger Juanita.

Det gick ytterligare några månader innan det var dags för Juanitas deltävling. Där tog det stopp. Konkurrensen var stenhård och Juanita åkte ur.

– Då trodde jag att det var kört för min del. Men det visade sig att juryn fick plocka med sig två wildcards. Då blev jag en av dem. Det var bara "wow".

"Det var helt galet"

I helgen var det då dags för final där Juanita tävlade mot nio andra bidrag. Juanitas gripande text och en refräng som fick hela juryn att sjunga med räckte längre än vad hon hade kunnat ana. När både tittarna och juryn hade sagt sitt kunde tävlingens konferencier, Annika Ljungberg från Rednex, tillkännage vinnaren: Juanita Månsson.

HÄR KAN DU SE HELA FINALEN

– Det var liksom helt galet. Det hade jag inte räknat med för fem öre. Det var så många bra låtar med så jag blev verkligen överraskad.

Nu har hon skrivit ytterligare nio låtar med hjälp av Linda Jonsson Tindersjö på Individkraft som hon hoppas få spela in inom kort.

– Jag ska fortsätta med musiken. Men jag kommer inte sluta på Individkraft, det är det bästa som har hänt mig. Man ska aldrig sluta drömma. Se på mig, jag är 39 år, säger Juanita.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11