Svindlande 2020. GöteborgDirekts Kai Martin summerar året. Från hyllade romaner (Lydia Sandgrens "Samlade verk"), pjäser ("Stolarna"), skivor (Pale Honey), filmer (Maria Bäcks "Psykos i Stockholm med Josefin Neldén) till hisnande missar, som stavningen av Said Belhaj. Foto: Peter Lloyd/Kai Martin

Kai Martin minns nöjesåret 2020

2020 har blivit ett ytterst märkliga år för alla, men kanske för nöjes-Sverige i synnerhet. GöteborgDirekts nöjesreporter Kai Martin summerar året ur ett Göteborgsperspektiv.

  • Publicerad 14:12, 31 dec 2020

2020 inleddes med nyårsrevyer, P3 Guldgalan, Filmfestivalen, konserter och teaterpremiärer. Allt var som det skulle, men sakta blev rapporterna om coronaviruset mer än bara rapporter. I mitten av mars blev pandemin en krass del av vår verklighet. Hela nöjes-Sverige stängde ner och svenskarna höll distans – till allt.

Ur allt som ställts in, skjutits upp och omplanerats har jag plockat russinen ur kakan. Jag har försökt hitta kulturella ljusglimtar i coronamörkret, tända blickar som slocknat hos artister och kulturarbetare som blivit av med sina jobb. För jag har mött dem alla.

Här är mitt 2020:

Årets album:

"Some time, alone" med Pale Honey. Göteborgsbandet som kommer ut som den trio de alltid har varit och bjuder upp med indierock som vågar och tar plats.

"Apartment" med Division of Laura Lee. Punkmusik går inte ur de åldrande musikerna som gör comeback med stök, bök, larm och charm.

"Patterns" med Jenobi. Göteborgskan Jenny Apelmo gör med utsikt från Hamburg egensinnig, lågmäld, finurlig och personlig popmusik som svänger.

Årets böcker:

"Samlade verk" av Lydia Sandgren. Hon tog över tio år på sig för sin debutroman. Då den väl kom, nära 700 sidor tung, slog den ned som en bomb i den svenska litteraturvärlden. En svindlande berättelse, som svepte från 60-talet till 2010-talet om vänner i Göteborg. För sin uppmärksammade och välskrivna bok belönades hon med både Augustpriset och årets kulturdebatt.

"Det sista livet" av Mohlin/Nyström. Brottkärrsbon Peter Mohlin har med barndomsvännen Peter Nyström thrillerdebuterat med mersmak.

"Göteborg alla dagar" av Viveca Lärn och Maria Sundvall. Mor och dotter förenas i kärleken till Göteborg, som en hyllning till staden som firar 400 år 2021.

Årets teater:

"Kontrabasen", Göteborgs stadsteater. Tomas von Brömssen fångade essensen i Patrick Süskinds monolog, som spelades allt för kort tid.

"Barnen", Göteborgs dramatiska teater. Intimt och starkt relationsdrama i apokalyptisk tid.

"Stolarna", Teater Trixter. Eugène Ionescos absurda pjäs välter rafflande omkull perspektiven.

Årets film:

"Psykos i Stockholm", regi/manus Maria Bäck, och "Are we lost forever", regi/manus David Färdmar . Inte vanligt med Göteborgsregissörer till långfilmer. Men i år blev det två med var och en för sig starka relationsdramer.

Årets konserter:

Det blev av dystra skäl inte så många. Såg i mars i rask följd ett tungfotat men underhållande Simple Minds i Partille arena, ett lättfotat och entusiastiskt Bo Kaspers Orkester på Lorensbergsteatern och en grandios Lisa Nilsson på samma scen. Sedan stängdes allt.

Årets inställda:

Ullevikonserterna, förstås. Håkan Hellström skulle firat 20 år som soloartist med fyra spelningar (!). Rammstein skulle tända eld på både arenan och sin publik med sin show. Iron Maiden skulle spänna hårdrockbågen och Summerburst dansa in sommaren. Av allt blev inget.

Åres konkurs:

Knappt hann nedstängningen av kultur-Sverige börja förrän Nefertiti, den välrenommerade jazzklubben i Göteborg, gick i konkurs. Där var det väl knappast pandemin som var orsaken.

Årets miss:

Jag lyckas stava klättraren Said Belhajs namn konsekvent fel i en artikel i augusti. Jag skäms fortfarande. Nyligen lyckades jag förlägga Teheran i Irak i min intervju med Hisings Backaartisten Malake, trots att jag vet det är Irans huvudstad. Misstag som följer mig hela året ut.

God jul och ett ännu bättre nytt år!

Göteborgsnöje

Hon ska få filmfestivalen att flyga utan Draken

Nöje Volontären Mirja Wester blev vd För drygt ett år sedan summerade Göteborgs filmfestival ännu en framgångsrik festival. Nu, 2021, är Mirja Wester redo för en festival med helt nya riktlinjer på grund av pandemin.lördag 16/1 15:00

Upplev filmfestivalen från vardagsrummet

Nyheter Programsläpp. Nu presenteras Göteborgs filmfestivals program. En filmfest på distans med digitala sändningar från premiären 29 januari till avslutningen 8 februari. Men också med möten, intervjuer och musik.tisdag 12/1 15:42

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Lämna inte ut ditt bankkort till okänd person

Konsument Konsumentfrågan Hur tidigt måste man anmäla ett fel på julklappen för att få ersättning och är det okej att lämna ut sitt bankkort till ett företag som ber om det? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. lördag 2/1 15:30

Debatt

Låt allmänheten plantera träd som gåva

Debatt Miljöpartiet Träd är viktiga i många människors liv. Fler träd är också bra för biologisk mångfald och för klimatet.De ger oss skugga, tar hand om regnvatten och lagrar koldioxid. tisdag 5/1 9:57