Favoriter. Ninja Thyberg, Kristina Issa, Marie Hermanson, Rasmus Blomberg och makarna Jenny och Martina Schaub har alla förgyllt 2021. Foto: Kai Martin

Kai Martin summerar nöjesåret 2021

Ett år är till ända inom kort. Ett år som stukats av pandemin. Men GöteborgDirekts nöjesreporter Kai Martin har ändå hittat glädjeämnen som förgyllt nöjesåret i Göteborg.

  • Publicerad 12:00, 31 dec 2021

Det är klart att året, ur strikt nöjesvinkel varit hårt präglat av den pågående pandemin. Nyårsrevyerna ställde in. Göteborgs filmfestival körde digitalt. Teatrarna presenterade föreställningar för en ytterst begränsad publik. Konserter fick hållas i streamat format.

För den nöjessugne har det varit att hållas på halster. Men det har gått att roa sig. Filmfestivalen tog jag del av under en intensiv helg på ett hotell där jag matades med intryck från mängder av filmer. Jag har gått på teaterföreställningar med fem i publiken. Jag har tröstat mig med ett rikt utbud av bok- och skivreleaser av Göteborgsförfattare och -artister/band.

Värre har det varit med konserter. Inte ens då restriktionerna släppte under hösten var jag bekväm med att trängas på någon klubb. Istället har jag lyssnat på musik under mer städade förhållanden, som på Stora Teater, Göteborgsoperan och Stadsteatern.

Här är mitt 2021

Årets musik

Rasmus Blomgren: "The river's call". Ett otroligt, vackert och välkomponerat album med musik som är innerlig i americanaland. Mångskiftande, rikt, sprudlande, intensivt, innerligt och personligt. Det är sannerligen synd om alla som missat Högsbokillen Rasmus Blomgren.

Kristina Issa: "Where do we go?". Hon är överallt. Har en ledande roll i "Kärlek skonar ingen", jubilerar med Backa teaters musiker och gör ett soloalbum som spritter av allvar och lek. Kristina Issa spänner över så mycket med iver och kärlek i sin personliga pop.

Dogsmile: "Sparks from the fire". Postpunkveteranerna med rötterna i Camouflage/Tapirerna och Easy presenterar ständigt nytt med stor nyfikenhet. Som denna fina femspårs-ep.

Årets föreställning

"Idlaflickorna", Stadsteatern. Regissör Mellika Melouani Melanis uppsättning av Kristina Lugns kammardrama för två är en livfull uppsättning med nära 60 personer på scen. Svindlande teater då den är som bäst.

"En dåres försvarstal", Järnstudion. Eskil Lundgren som en porträttlik August Strindberg i den självömkande monologen är avskalad och samtidigt drabbande och suggestiv.

"Räkhäst", Lorensbergsteatern. Per Anderssons spänner humorbågen med sin uppsättning (som kommer åter i vår). Revy och svindlande komik. Allt spetsat med svärta och en smula satir.

Årets film

"Pleasure", regi Ninja Thyberg. Göteborgsregissören Ninja Thyberg har hållit på i eoner av tid med denna film som närgånget och smärtsamt försöker greppa Hollywoods porrindustri.

"Vi är barn av vår tid", regi Pontus Hjorthén. Att fånga Nationalteaterns historia och samtidigt samla medlemmarna var ett uppdrag som blev svårare än det var tänkt. Resultatet? En lysande dokumentär.

"Du är alltid 20", regi Christer Wahlberg. En kortfilm som berör stark om ungdomsårens GHB-bruk som lämnade kvar Christer Wahlbergs bästa vän i en snödriva, död.

Året live

"Yeah! Yeah! Yeah!", Stadsteatern. Pepperland gör, tillsammans med Karin de Frumerie, en kittlande skicklig resa genom Beatles karriär från singelsläppet av "Love me do" till finalen åtta år senare.

"Kärlek skonar ingen", Göteborgsoperan. Håkan Hellströms musik och texter blir musikal. Jag hade mina dubier. Men det har blivit en bländande, bitterljuv musikal som känns.

"Silverhjärtats hemlighet", Artisten. Paret Jenny och Martin Schaubs förtjusning av föremålet på Göteborgs stadsmuseum har gett en musikal som är fylld av bländande musik och en story som lockar.

Årets böcker

Tony Fischier: "Mannen som försvann". En debutthriller som väcker mersmak. Allt utspelar sig, nästan, i Göteborgsmiljö i en story som drivs fram med nerv och känsla.

Anna Fock: "Kustobservationer". Göteborgsförfattaren Anna Fock placerar sin handling i Estland. Med en kärv, personlig prosa skapar hon en närvarande story.

Marie Hermanson: "Pestön". Göteborg för hundra år sedan. Ja, det blir Marie Hermansons spännande miljö i hennes andra bok om överkonstapel Nils Gunnarsson.

Krönikor

Därför dansar Knut ut julen

Krönika Tradition. Tjugondag Knut – 13 januari Enligt visan varar julen “än till påska”. Men så länge vill nog ingen ha kvar julpyntet. Historiskt har det i Sverige funnits två datum som sätter punkt för högtiden.torsdag 13/1 10:20

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21