Kalabalik bland ung svensk form på Röhsska

Konstnärsgruppen Kalabalik förenar olika bakgrunder och erfarenheter i gemensamma installationer. Nu är gruppen – med göteborgskan Vilde Stampe Ödman – aktuell med utställningen "Ung svensk form" på Röhsska museet.

  • Publicerad 19:37, 23 sep 2022

En är stadsplanerare, konstnär och transperson med uppväxt i Istanbul. En annan är queer stadsplanerare och arkitekt från Barcelona. Den tredje är inredningsarkitekt och konstnär, vars praktik kretsar kring queert och jämställt platsskapande i gränslandet mellan arkitektur och konst.

Tillsammans är Ays Alayat, Martina Garreta Cano och Vilde Stampe Ödman Kalabalik.

– Vi började jobba ihop i HBTQ-kretsar i Stockholm och har jobbat för kvinnor, ickebinära och trans. Det var så vi startade det här projektet, förklarar Vilde Stampe Ödman.

Kalabaliks platsspecifika installation "Avlu", innergård på turkiska, ställdes ut på Taxingeplan i Tensta ihop med Tensta konsthalls kvinnokafé och blev en av vinnarna i "Ung svensk form". Handsydda kläder av industriväv illustrerar hängande tvätt på just en innergård, som nu hängts ut i offentligheten.

Med en modifierade version med plats inomhus turnerar nu "Avlu" runt i Sverige och gästar Röhsska museet med start i helgen.

– Det ska bli jätteroligt att få ställa ut här. Göteborg är en spännande stad med stadsbyggnader där det händer väldigt mycket. Vi hoppas att vi kan komma att få göra något platsspecifikt här också.

Vilde Stampe Ödlund är uppvuxen på Guldheden. Är konstnär i tredje generationen. Hon har sedan 2014 bott i Stockholm dit hon sökte sig för att gå på Konstfack.

– Det var inte alls givet att jag skulle bli konstnär. Jag sökte mig egentligen till arkitektur för att bli möbeldesigner och inredningsarkitekt.

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00