Klabbes Bank söker tonen bland ljuden

Med bandet Klabbes Bank vill Klas-Henrik Hörngren utmana musiken och sig själv. Nu är bandet ute på turné – som i kväll landar på Nefertiti.

  • Publicerad 12:23, 9 nov 2019

Får jag inte göra det jag vill slutar jag med musik.

Det sitter i fingrarna – och i huvudet – på Klas-Henrik Hörngren. Pianisten som söker sig utanför de givna ramarna inom jazzen och som vill utforska ljud och melodier. Som ledare för bandet Klabbes Bank har han etablerat sig och sina medlemmar i nära 20 år, där gruppen precis är aktuella med nya albumet "Bnk" och med releasespelning på Nefertiti i kväll under pågående turné.

Utmanar musikaliskt

Han spelar också med Jenny Wilson och Loney Dear samt samarbetat lite med Ane Brun. Artister som både passar och utmanar Klas-Henrik Hörngrens musikaliskt – eftersom han ständigt är på jakt efter att hitta nya vägar till både melodi, sound, rytm och den improviserade musiken.

– Det är tre artister som jag lyssnat mycket på. Jag har svårt att hålla på med musik om jag inte får utvecklas. Det är inte intressant om jag inte hittar mitt momentum, säger han och adderar frankt:

– Får jag inte göra det jag vill slutar jag med musik.

Han är utbildad i piano och komposition på Musikhögskolan i Göteborg (klar 2008). Men Klabbes Bank kom till några år efter millennieskiftet då han flyttat från hemstaden Säffle för att vidga sina vyer i Göteborg.

Rotade i jazzmyllan

När gruppen startade var det mer som en orkester rotad i jazzmyllan – och namnet… ja, det kom till ungefär på samma slumpartade vis som den första spelningen – och på samma gång.

– Jag hade skrivit musik länge och gjort en demo med den sättningen som bandet var. På omvägar fick folk på Nefertiti höra den och vi blev erbjudna en spelning. Det kom publik och på demon stod det Klabbes Band, där någon i orkestern ändrade från Band till Bank.

Jo, lätt improviserat, som bandets musik. Men orkesterledaren är, så här nära 20 år senare, inte så förtjust i namnet.

– Vi har ju behållit det. Men det är helt värdelöst utomlands, säger han och ler när han uttalar bandnamnet på franska, tyska eller engelska.

Soloalbum

Med tiden har musiken utvecklats till att mer och mer utmana den jazz som gruppen inledde karriären med. In med syntar, trummaskiner och med en ljudbild som inte alltid är akustisk.

Jag försöker med input om att det finns något av den repetitiva krautrocken i musiken. Men det är inget bete somKlas-Henrik Hörngren nappar på –åtminstone inte helt.

– Jag kan i och för sig bli trött på musikaliska förlopp då det händer för mycket. Där är jag nöjd med den här plattan, men det är varken monotont eller krautrock. Samtidigt är det intressant med syntar och trummaskiner och att använda dem i jazz. Sedan ska man inte glömma att vi är rotade i improvisationen, säger han vars nästa utmaning blir att göra ett soloalbum.

– Nu vill jag vara mer selektiv. Det ska bli både spännande och nödvändigt för att komma vidare.

Klabbes Bank

Är: Ett band startat 2002 i Göteborg med Klas-Henrik Hörngren, kompositör, orkesterledare och keyboard, Pontus Hedström, saxofon, Thomas Backman, saxofon och klarninett, Kristoffer Alehed, trombon, Jacob Öhrvall, bas och syntbas, Martin Öhman, trummor och elektronik, samt Rasmus Persson, utljud. Gruppen kom med debutalbumet "Musik för såna som mormor och morfar" 2003 och bandets skiva "Protect the forest" blev 2013 både nominerad till en Grammis och ett Manifest kategorin årets jazz.

Aktuella: Med senaste och nyss släppta albumet "Bnk" samt spelning på Nefertiti lördag 9 november.

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11