VINNARE. Katarina Hemlin vann låtskrivartävlingen Göteborgs Jubileumslåt, med låten "Vi vill leva, vi vill dö i Göteborg". Foto: Fredrik Björhed

Klart: Här är Göteborgs jubileumslåt

Tävlingen är avgjord. Göteborgs soundtrack till stadens 400-årsjubileum heter ”Vi vill leva, vi vill dö i Göteborg” och är skriven av nyblivne 21-åringen Katarina Hemlin, som tidigare bara uppträtt i skolan.

  • Publicerad 12:04, 3 feb 2020

Jag var helt oförberedd men blev jätteglad.

Det började med 70 bidrag som sedan blev sju finalister. Efter att både en jury och göteborgarna hade fått säga sitt stod låtskrivaren Katarina Hemlin kvar som segrare. Hennes låt ”Vi vill leva, vi vill dö i Göteborg” blir nu soundtrack till Göteborgs 400-årsjubileum 2021.

LYSSNA PÅ LÅTEN HÄR

– Jag var verkligen inte beredd på det här. Jag var helt säker på att jag inte skulle vinna. Alla de andra hade någon typ av grund att stå på. Jag hade inga sociala konton eller låtar på Spotify eller så där, jag trodde verkligen det var omöjligt. Så jag var helt oförberedd men blev jätteglad, säger Katarina Hemlin.

Sammanlagt röstade 2500 göteborgare på sitt favoritbidrag och deras röster vägdes sedan samman med juryns röster.

70 bidrag gör upp om att bli Göteborgslåten

Sju finalister tävlar om Göteborgs officiella hymn

Uppträtt på skolavslutningar

Tidigare har hon mest skrivit låtar och uppträtt i skolsammanhang. En stor anledning till att hon bestämde sig för att delta i tävlingen var att slutföra en låt.

– Det är svårt att göra klart låtar, när man inte har något forum att visa dem i eller när det inte är en uppgift. Så när jag hittade tävlingen så var det ett bra mål. Målet var att skriva klart en låt och skicka in, säger Katarina Hemlin.

Hur tänkte du när du skrev låten?

– Jag tänkte att jag skulle skriva en text som många kan sjunga så den inte blir för personlig. Då kan det vara svårt om jag beskriver en speciell plats för mig som andra kanske inte kan relatera till. Jag lade in en slinga med vågor och fiskmåsljud och ville ha det som ingång och att gitarren skulle fortsätta i samma flöde. Sedan kom melodin. Tanken var att det skulle gå att sjunga allsång – gå att skråla den.

Sedan två veckor tillbaka bor Katarina Hemlin i Umeå där hon läser en musikkurs. Men som vinnaren av Göteborgs jubileumslåt kan det bli en del hemresor i vår för Guldhedentjejen.

Spela med Göteborgs Symfoniker

Nu ska låten nämligen spelas in i två versioner, varav den ena tillsammans med Göteborgs Symfoniker. Tillsammans med dem ska Katarina Hemlin också framföra låten på nationaldagen i Slottsskogen. Därefter väntar troligtvis fler framträdanden, för tjejen som tidigare bara uppträtt i skolan.

– Ja, jag har inte hunnit tänka så jättemycket på det. Allt är inte spikat än. Jag hoppas att jag kommer få framträda med låten och att jag kommer klara det. Annars finns möjligheten att jag står bakom som låtskrivare och att någon annan framför den. Men grundtanken är att jag är artisten också och det är det jag hoppas på, säger Katarina Hemlin.

Är det musik du vill leva på?

– Helst vill jag göra det. Det är en otroligt svår bransch, men det finns också väldigt många yrken inom musik som man knappt är medveten om att de finns. Jag testar med musiken, annars ska jag bli barnpsykolog, det är planen.

Förutom att få göra en studiospelning av låten vinner Katarina Hemlin också 20 000 kronor.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Corona snuvade Stefan Livh på radiosorti

Berättar om livet i karantän. 31 mars var hans sista dag på jobbet som programledare på Sveriges Radio. Men corona och karantän har hindrat honom från det. – Jag vet inte när mitt sista program blir, säger Stefan Livh.tisdag 7/4 16:23

DEBATT

"100 procent passion och lokalt engagemang"

Chefredaktören. Trots coronakrisen fortsätter vi att leverera högkvalitativ lokal journalistik hem till dig varje vecka. Även om tidningen inte är lika lokallokal som du är van vid.fredag 10/4 10:50

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57