Klas söker svaret bakom köphetsen

Blir människan lyckligare av konstant tillväxt? I boken "Eudaimonia : om det goda livet i klimatomställningens tid" har Klas Grinell gått tillbaka till de gamla grekerna för att hitta svaret.

  • Publicerad 17:18, 4 dec 2021

Gåvor är en viktigt del i relationer, att engagera sig i andra.

Han är vänsterhalven som satsade på en nordisk bandykarriär med spel i Oslo. Men efter spel i den högsta norska ligan kom han snart att vidga sina domäner mer än så som reseledare med mål som Kreta, Spanien, Turkiet, Egypten, Israel, Marocko, Sydostasien och Kina.

För uppdragen lärde han sig massor om länderna och deras respektive kulturer. Hans ryggsäck blev mer och mer fylld av erfarenheter och insikter.

– Det var väldigt formativt. När jag fick tala om de här länderna gällde det att berätta för att bidra till en rättvis och mer förstående bild av världen.

Blivit kvar

Klas Grinell är uppväxt strax utanför Uppsala, men då det vankades akademiska studiier var det inte det uppländska, klassiska lärosätet som lockade.

– Vi var på något vis i opposition mot Uppsala. Den akademiska världen där hade inte så stort förtroende hos oss som bodde på landet, säger han som efter sina reseledareuppdrag styrde kosan mot Göteborg 1995.

Här har han blivit kvar. Även om det egentliga uppdraget blivit något annat.

– Tanken var att jag skulle bli journalist. Jag har alltid gillat att skriva. Men jag missade ansökningsdagen och kom in på Idé- och lärdomshistoria istället.

Som den filosof han också är kombinerar han nu sina funderande, skrivande och upplysande verksamheter med forskning.

I sin avhandling 2004 i idé- och lärdomshistoria "Att sälja världen" handlade det om omvärldsbilder, turism och reklam. Man kan hitta en koppling till temat med hans nya bok "Eudaimonia : om det goda livet i klimatomställningens tid".

– Min avhandling var ett slags uppgörelse med mitt förflutna. Ett sätt att försöka förstå. Är turism något som ger rättvisa eller inte? Det var också intressant att se hur Sverigebilden ser ut, hur svenska företag gjorde reklam för Sverige säger han.

Nu har han kopplat greppet om kommersialismen med hjälp av de gamla grekerna. Med utgångspunkt i Aristoteles filosofi vill han påminna om det antika idealet om mänsklig blomstring, eudaimonia. Att det är viktigt att politiken riktas mot medborgarnas möjligheter att leva hållbart och gott istället för i ständig tillväxt.

– Så, ja, man kan se den här boken som en spin off på min avhandling, att jag vill hitta något äkta i relationer till andra människor och livet. Det finns också i valet av att läsa idé- och lärdomshistoria. Hur jag vill leva, rättvist och gott. Det finns en tydlig linje att konsumism inte är rätt väg att gå.

Är det en uppfodrande bok?

– Det har varit olika reaktioner på det. Men uppfodrande i så motto att jag tycker att folk ska tänka efter; jag pådyvlar dem ingenting och tror inte att jag förändrar världen med att skriva en bok.

Ser fram emot jul

Klas Grinell tror på återbruk och strävar inte efter att avskaffa kapitalismen eller konsumtion.

– Men jag tycker att man ska fördjupa relationen till materialet ur rättvisare produktionsvillkor. Att snabbodla tjurar regnskogar för att få skinn till skor är ju inte bra. Att skaffa plagg som håller är det. Att skaffa en skräddare eller skomakare är ett gott råd för att förlänga livslängden på kläder och skor.

Vi skriver december nu. Klas Grinell ser fram emot julen.

– Gåvor är en viktigt del i relationer, att engagera sig i andra. Det är viktigt i att träna på att ge, men man kanske ska ge något meningsfullt, som en konsertbiljett, och inte något skräp.

Klas Grinell

Är: 52. Författare, idéhistoriker och föreståndare för Center of European Research vid Göteborgs universitet. Utbildad på Göteborgs Universitet. Har tidigare publicerat bland annat "Reflections on reason, religion and tolerance" (2014), "Imamen, kuppen och tjänarna" (2017) och "Islams filosofihistoria" (2019). Har jobbat som reseledare. Spelade vänsterhalv i Sirius på juniornivå med fortsatt spel i Norges högsta liga. Gjorde lumpen som kryptonyckeldistributör.

Bor: På Brännö. Uppvuxen i Vänge, väster om Uppsala.

Familj: Hustru och två barn, 16 och 19.

Aktuell: "Eudaimonia : om det goda livet i klimatomställningens tid", att tillväxt inte nödvändigtvis behöver vara av godo för människan.

Visa merVisa mindre

Klas Grinells Göteborgsfavoriter

Slottsskogen – Delsjön

Spårvagn – Färja

Hisingsbron – Älvsborgsbron

Saluhallen – Feskekörka

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Scandinavium – Gamla Ullevi

Filmfestivalen – Bokmässan

Avenyn – Linnégatan

Röda sten – Saltholmen

Way out West – Kulturkalaset

Visa merVisa mindre

Krönikor

Därför dansar Knut ut julen

Krönika Tradition. Tjugondag Knut – 13 januari Enligt visan varar julen “än till påska”. Men så länge vill nog ingen ha kvar julpyntet. Historiskt har det i Sverige funnits två datum som sätter punkt för högtiden.torsdag 13/1 10:20

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21