Klassiska julsagan tar plats i Göteborg

Den tecknade filmen "Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton" har blivit en svensk klassiker i tv. Nu utmanar regissör Hannes Holm den med sin spelfilm med Göteborgsmiljö i centrum.

  • Publicerad 15:00, 21 nov 2021

Det har gått lite inflation i Tage Danielssons version...

Hannes Holms version av Tage Danielssons och Per Åhlins klassiker "Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton" hade nyligen premiär på svenska biografer. Av den tecknade filmen har Hannes Holm gjort en spelfilm där han har valt addera en hel del i berättelsen om den godhjärtade Karl-Bertil Jonsson.

– Det har gått lite inflation i Tage Danielssons och Per Åhlins version där alla kan replikerna. Jag kände att jag ville skildra vad som hände mellan hemmet och posten där Karl-Bertil jobbar. Dessutom var det hög tid att filmen blev av, säger han 46 år efter att den tecknade filmen hade premiär.

– Faktum är att Per Åhlin och jag träffades. Det var ett glatt möte där det konstaterades att han gjort sin version och vi har gjort vår.

Ursprunget en novell

Han betonar att Tage Danielsson skrev den som en saga (den ingick ursprungligen i hans novellsamling "Sagor för barn över 18 år" utgiven 1964).

– Så jag kände att det fanns möjlighet att lägga in lite mer i den. Som Vera, ett krigsbarn som hamnat på ett barnhem. Där finns det ju en koppling till nutid, förklarar Hannes Holm, som ändå valt att vara den tecknade filmens epok trogen.

– Ja, det är ju något slags 40-tal och så ser du också ut i filmen. Men samtidigt dyker det ju upp en tv.

En stor del av filmen är inspelad i Göteborg med omnejd. Hannes Holm trivs att filma här och har gjort det med bland andra "En man som heter Ove". Så blir före detta Telegraf- och telefonstationen vid Kaserntorget Kungliga postverket. Kronhusgårdarna får bli julmarknad. Västergatan 2 – för övrigt granne med bekanta entrén till Djurgårdskällaren i "Vår tid är nu" – är ingången till HK Bergdahls paradvåning.

Men var det inte en risktagande med snöfattiga Göteborg som inspelningsplats för den vintermiljö som scenerna krävde?

– Jo, vi fick lägga halva budgeten på köpsnö. Vi spelade dessutom in den under hösten 2020. Skulle vi till äventyrs väntat till en eventuell snöig period skulle vi ha fått skjuta upp inspelningarna till februari, konstaterar Hannes Holm.

Slipat bort dialekt

Till rollen som Karl-Bertil Jonsson valde Hannes Holm den porträttlike värmlänningen Simon Larsson. Han som gillar att spela teater fick nu agera framför kamera.

– Det är ju större rörelser och miner på teatern, säger 16-åringen om skillnaden.

Han har dessutom elegant slipat bort sin dialekt för rollen. Inga problem.

– Jag har inte känt att jag har behövt lära mig stockholmska. Pappa är från Täby och mamma från Dalsland, så det har gått ändå. Däremot ändrades min röst under inspelningen. Så vid jobbet med eftersynk fick jag ändra röstläget lite grand.

Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton

Är: En långfilm av regissör Hannes Holm, baserad på Tage Danielssons saga och Per Åhlins tecknade film från 1975. Filmen är till stora delar inspelad i Göteborg med omnejd (se annan faktaruta).

Skådespelare: Simon Larson som Karl-Bertil Jonsson, Sonja Holm som Vera, Jonas Karlsson spelar Tycho Jonsson, Jennie Silverhjelm hans hustru Marianne, Vanna Rosenberg som fru Hedqvist, med flera.

Aktuell: Filmen gick upp på svenska biografer 12 november.

Visa merVisa mindre

Göteborgsmiljöer i Karl-Bertil Jonsson

Julmarknad, Kronhusgårdarna.

Kungliga postverket, Kaserntorget.

Barnhemmet, Stigbergstorget 7.

Tykos kontor, Nellikevägen 22 vid Liseberg.

Grand Hôtel, Dicksonska palatset.

Varuhuset, Börsen Gustav Adolfs Torg.

HK Bergdahls bostad, exteriört, Västergatan 2.

Visa merVisa mindre

DAGENS LUCKA 🎅🏼

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21