Knyckare gjorde Flashback-trollen till sin guldgruva

Hon är van att stå på scen fyra kvällar i veckan, men har fått pausa det. Nu får Emma Knyckare inrikta sig på succépodden "Flashback 4-ever" och Statementfestivalen i september.

  • Publicerad 16:26, 3 apr 2020

Jag gillar att möta mörker med humor. Min bästa gren.

När Göteborg Direkt träffar Emma Knyckare är hon precis utsläppt efter två veckors VAB. Ett viss rastlöst lugn präglar henne i arbetslokalen, där hon ska ägna en stund av dagen åt jobb.

– Ina Lundström har sagt att jag är en person som behöver 20 timmars egentid på ett dygn. Och... ja, jag har ett behov av det. Framför allt nu efter att ha varit i karantän med fem personer och en katt hemma. Jag är ju van vid att vara ute och gigga fyra kvällar i veckan.

Ina Lundström är en av tre i den nystartade podden "Flashback 4-ever", som fått en raketstart tillsammans med Scroll-Mia och Emma Knyckare.

Scroll-Mia?

– Ja, Mia. Hon vill vara halvanonym. Hon är en Flashbackscrollare sedan länge. Ja, Ina också. De har pratat om att starta en podd. Ina och jag också, för Flashback är ju en guldgruva. Så vi har alla tre varit och läst i trådarna och nu slagit oss ihop för att prata om Flashback ur olika vinklar.

Startade i januari

Starten var i slutet av januari och till dags dato har nio avsnitt sänts med tisdagar som veckodatum.

– Jag som har varit i bråk med Flashback på grund av troll och näthat har under arbetet med podden förvandlat min känsla till genuin kärlek. Det trodde jag aldrig. Flashback som forum för yttrandefrihet präglas snarare av anonymitet än nättrollande. Forumet är dessutom extremt välmodererat, vilket jag saknar i andra sammanhang. Ina har en bra spaning om att bara de "fina" problemen får ta plats i samhället. Flashbackare är problem på riktigt med frågor som "Jag onanerar för mycket" och folk som interagerar på det, säger Emma Knyckare.

– Jag som trodde att det var ett asocialt forum har upptäckt att det är det verkliga sociala forumet.

Handlar podden bara om Flashback?

– Ja, vi försöker hålla oss till det. Som nu med Coronakrisen så pratar vi om det genom Flashback.

Och med humor...?

– Ja, det måste det vara. Jag kommer ju från satiren. Ibland kommer den helt färdig, som då vi kunde skådespela upp en hel tråd. Det var bara att läsa upp.

Humorpodd

"Flashback 4-ever" startade som en välproducerad humorpodd och har snabbt blivit populär i poddvärlden.

– Vi startade den bara för att det var kul och hade ingen aning om vad andra skulle tycka. Jag gillar att möta mörker med humor. Min bästa gren. Förutom de vanliga avsnitten kommer vi också göra livepoddar med gäster där innehållet kretsar kring saker som skrivits om gästerna på Flashback, men pågrund av Coronan får vi börja utan publik. Första gästpodden kommer bli med den mytomspunna Roffe Ruff, som aldrig varit med i något sådant här sammanhang tidigare.

Humorn har funnits nära Emma Knyckare sedan tidigt och tagit henne till den hon är idag.

– När det började...? Ja, det beror på vad man menar. Men grannarna Tuttan och Janne i Rolfstorp betydde mycket. Alltid när de bjöd över min familj på inälvsälg skrattade de åt mina påhitt. De uppmuntrade mig och fick mig att förbereda mig inför nästa besök. Där startade viljan att underhålla, säger hon.

– Men 2009 började jag med ståupp i Malmö – utan att vara medveten om vad det var. Då fanns det inte så mycket tjejer och den alternativa ståuppen var i gång med bland andra Josefin Johansson, Kalle Lind och Jesper Rönndahl. Första gången var det roligaste jag har gjort i mitt liv!

Efter några hundår

Efter några hundår kunde hon börja leva på ståuppandet och har under gång filat på sin profil som komiker.

2017 tog livet en annorlunda inriktning när Emma Knyckar i en vass tweet efter ytterligare ett sexuellt övergrepp på en festival menade att det var dags för en festival utan män.

Premiären för Statementfestivalen skedde i skiftet mellan augusti och september 2018 och blev en succé. Förra året blev den en ambulerande festival runt landet. Fjärde och femte september är den tillbaka på Bananpiren igen där akterna Peg Parnevik, Shura och Etzia redan är bokade.

Protest med fest

– Första året blev det mitt liv och min själ. Nu är jag inte är med överallt och har inte full kontroll. Tur det. Jag har aldrig varit projektledare, så det är skönt att släppa kontrollen. Vi är runt 30 personer som gör festivalen, alltså också folk som kan något på riktigt. Efter min tweet kom Metoo, så det låg verkligen i tiden. Nu gör vi en protest med fest och håller ett öga mot samhället, säger hon som nöjt kunde konstatera att antalet anmälda sexuella övergrepp sjönk 2018.

– Jag trodde verkligen att vi gjorde skillnad. Men 2019 var antalet anmälningar tillbaka till samma som innan och därför är det också viktigt att vi är tillbaka. Frågan kring sexuellt våld kan inte vara en trendfråga, den är högst aktuell hela tiden, tills pisset försvinner. Samtidigt är Statementfestivalen kul att göra, den är viktig för så många. Kanske inte livsnödvändig, som exempelvis kvinnojourer, men nödvändig. 

Emma Knyckare

Är: 32 år. Uppvuxen i Rolfstorp, öster om Varberg, i Halland. Ståuppkomiker och programledare.

Bor: I Kungsladugård med sambo, gemensamt barn och två bonusbarn samt katt.

Bakgrund: Programledare i P3:s "Tankesmedjan" (2011–2013) och "Morronpasset". Hade en period radioprogrammet "Knyckare" med premiär i januari 2014. Intiativtagare till Statementfestivalen som kickade igång augusti/september 2018.

Aktuell: Med succépodden "Falshback 4-ever" tillsammans med Ina Lundström och "Scroll-Mia", som startade i slutet av januari. Engagerad i Statementfestivalen 4–5 september på Bananpiren.

Emma Knyckares Göteborgsfavoriter

Röda sten – Saltholmen

Älvsborgsbron – Göta älvbron

Linnégatan – Avenyn

Filmfestivalen – Bokmässan

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Mariaplan – Stigbergstorget

Spårvagn – Färja

Way out West – Kulturkalaset

Crippas Café – Materia

Saluhallen – Feskekörka

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

GO FM väcker liv i gammal P4-favorit

Nostalgi. En helt timme med 40-, 50- och 60-talsmusik Radiokanalen GO FM Göteborg återupplivar Sveriges radios gamla 30-minutersprogram ”Skivor till kaffet” men utökar till en hel timmes lyssning.tisdag 26/5 16:29

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57