Tyst. Karin de Frumerie har knappt några repliker. Foto: Ola Kelbye

Könsidentiteter i fokus på Göteborgs stadsteater

Med "Vem är Schmitz?" får skådespelaren Karin de Frumerie skapa utan knappt några repliker. – Det kom efter ett utrop av frustration om att Schmitz inte har någon röst, säger hon.

  • Publicerad 15:03, 6 dec 2019

Schweizaren Lukas Bärfuss pjäs "Vem är Schmitz?" har Nordenpremiär när den har spelas på Studion. I ungerska regissören Ildikó Gáspárs regi får Schmitz en närmast stum roll.

– Ja, vi har tagit bort nästan alla repliker och fått lov att göra det med dramatikerns tillstånd, säger Karin de Frumerie som spelar Schmitz och var den som initierade greppet.

– Det kom som ett utrop av frustration när jag repeterade. Jag skrek "Schmitz har ju ingen röst!" och då tyckte Ildikó Gáspár att vi skulle testa hur det blev.

Så nu gör Karin de Frumerie en närmast pantomimisk roll.

– Jo, det fysiska syns mer. Men så är vi också vana vid det verbala. Jag tycker det är roligt och har lånat från stumfilmskomiker som Buster Keaton, säger hon.

"Vem är Schmitz?" är en tillspetsad komedi om identitet, könsroller och den enskilda människan utnyttjas kommersiellt i den desperata jakten på ekonomisk framgång. I Ildikó Gáspárs regi har det blivit en fysisk föreställning med många element.

– Jag blir trött av att göra den, men det är kul och något av en multiföreställning med musik och livefilmning från flera kameror. Så det gäller att ha koll på sin position på scen, säger Karin de Frumerie.

Vem är Schmitz?

Är: En pjäs av den schweziske dramatikern Lukas Bärfuss, som får Nordenpremiär när den nu spelas på Studions scen i Göteborgs stadstteater.

Regi: Ildikó Gáspár.

I rollerna: Victoria Dyrstad, Fredrik Evers, Karin de Frumerie, Josefin Ljungman, Ylva Olaison, Emelie Strandberg, Jesper Söderblom och Carl-Markus Wickström.

Premiär: 6 december, 19.00, Studion, Göteborgs stadsteater.

Visa merVisa mindre

Vi är GBG

    Vi är GBG