Duo blev solo. They Owe Us är med andra albumet "Kram" Kristoffer Ragnstams soloprojekt. Foto: Klick&Klang

Kristoffer ger "Kram" till hela världen

När They Owe Us bildades fick Kristoffer Ragnstam kreativt syre. Nu är är han ensam i projektet och med tjurig energi har han kommit med "Kram" – albumet där "hela Göteborg är med".

  • Publicerad 19:15, 27 dec 2021

Det känns som om hela Göteborg har ställt upp.

"Du har en väldigt tydlig ljudbild som jag tycker väldigt mycket om. Gbg-befriad. Internationellt. Kort sagt, du är mycket begåvad Krippe!"

Krippe är Kristoffer Ragnstam. Citatet är från Oscar Wallblom, basist i Håkan Hellströms band sedan starten och boss för Tamiami Records som bland andra hyser Göteborgsbandet Hästpojken.

Citatet handlar om "Kram", They Owe Us andra album. Ett duoprojekt med multimusikern Anders Rane och Kristoffer Ragnstam, trummisen som blivit internationell indiekung som sångare och producent.

Inte helt ensam

Men nu har Anders Rane lämnat duon och kvar står Kristoffer Ragnstam, men ändå inte helt ensam.

– Det känns som om hela Göteborg har ställt upp, säger han.

– Axel Sjöberg från Graveyard har varit med, för det är ju svårt att göra allt själv och sätta en grund. Göteborgsmusiker har varit hjälpsamma över lag. När jag lite naivt sträckt ut en hand för hjälp har de ställt upp fullt ut. Hästpojkens Adam Bolmeus kom förbi med sin gitarr, utan case, som en kompis.

Fler andra kan adderas. Framför allt pianisten Klas-Henrik Hörngren från Klabbes Bank.

– Han har varit som tio. Han är bästa sparringpartnern. Vi har känt varandra ett tag, turnerat ihop. När jag har varit fyrkantig, ibland till och med burdus har han tagit det och vänt på det, erkänner Kristoffer Ragnstam.

– Jag har inte haft så roligt med musik på länge och jag tror att det hörs. Jag har honom att tacka för mycket, för det har funnits perioder när jag inte har tyckt att musik har varit så roligt.

Sålde allt

Ja, det har till och med varit så att Kristoffer Ragnstam sålt av utrustning, allt från instrument till studioteknik, mixerbord med mera.

– Ja, jag sålde allt, förutom mina trummor och några mickar. Övergav min studio på Hisingen för två och ett halvt år sedan. Men jag började spela trummor med Timo Räisänen, som ju har en låtskatt. Kom in där kvart i tolv, kan man säga. Så skaffade jag en liten replokal nära hemmet. En kille gav bort ett mixerbord, så ringde Sumie Nagano och ville ha hjälp med en mix. Några amerikanska indieartister följde, som jag inte får säga namnet på än. Jag gav studion namnet Studio Lyxfällan, berättar han.

– Jag ser They Owe Us-skivan som ett visitkort, något Oscar Wallbom också sagt. När jag nu skulle göra andra albumet hade jag inget krav på att göra det. Anders Rane var med inledningsvis, men vi valde att dela på oss. Jag har fått göra den fullt ut som jag har velat.

Att göra sin grej är ett adelsmärke för Kristoffer Ragnstam.

– Ja, jag kan bli oerhört provocerad av artister som inte vågar visa sin röst, säger han.

Kristoffer Ragnstam

Är: 46. Musiker, låtskrivare, ljudtekniker och producent. Jobbar på Studieförbundet i Göteborg med 700 band i Västra Götalandsregionen. Jobbat som soloartist, men också i flera olika band som Kristoffer Ragnstam & the Harbour Heads. Har turnerat flitigt i USA och Europa. Spelar trummor med Timo Räisänen.

Bor: I Kungälv med hustru och son.

Aktuell: Med They Owe Us andra album "Kram" där Kristoffer Ragstam står som ensam artist.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Därför dansar Knut ut julen

Krönika Tradition. Tjugondag Knut – 13 januari Enligt visan varar julen “än till påska”. Men så länge vill nog ingen ha kvar julpyntet. Historiskt har det i Sverige funnits två datum som sätter punkt för högtiden.torsdag 13/1 10:20

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21