Kryddstark romandebut för Josefine

Med "Cayenne – en het kärlekshistoria" gör Josefine Malmer feelgooddebut. En kryddstark sådan som lockat till mersmak. Kanske inte så konstigt för den matintresserade författaren.

  • Publicerad 18:20, 15 nov 2021

Jag har alltid älskat skrivandet…

Hon är kläddesignern som älskar att laga mat, men som nu har romandebuterat inom feelgoodgenren. För mitt upp i ett aktivt liv med familj, söners träningar, resor och sitt arbete har Josefine Malmer hittat utrymme för skrivandet. Något som har blivit viktigare för varje år som gått.

– Jag försöker skriva varje kväll. Ofta längtar jag efter att få skriva, även om det är viktigt att skriva även då det inte är så roligt, säger hon.

Blev liggande

Men debuten "Cayenne – en het kärlekshistoria" – den om de tre systrarna Cayenne, Cinnamon och Saffron med svensk mamma och grekisk pappa – har funnits hos henne under en lång tid.

– Jag började för 20 år sedan… eller mer. 25 kanske. Jag var över 20, hur som helst, och bodde fortfarande i Jönköping. Jag skrev artiklar, reportage, dikter och noveller, så började jag att skriva på min bok, förklarar hon.

– Jag har alltid älskat skrivandet och hade jag inte jobbat med det jag gör hade det blivit något med skrivandet.

Men romanen blev liggande i flera år, lite förträng men ändå aldrig heller bortglömd.

– Jag började skriva noveller för Aller. Det var ju aldrig någon som läste mina texter tidigare, men plötsligt var det det. Och Aller ville ha fler. Jag hade ett speciellt sätt att skriva med en twist på slutet. Jag gillar också då det är enkelt och underhållande. Novellerna går snabbt att skriva och det gör jag på två timmar, säger Josefine Malmer.

– Men en bok… Det är så långt ifrån, så mycket jobb att göra innan den blir färdig. Men nu är jag det. Jag har haft en lektör som läst. Det är det enda. Inte ens min man har fick läsa innan den var klar.

Boken blev färdig förra hösten. Då hade Josefine Malmer skrivit om mycket, men aldrig ändrat i grundidén.

– Jag har också flyttat tillbaka händelsen tio år och ändrat på systrarnas ålder. Men i övrigt är storyn lite för "good to be true". Men det får gärna bli lite överdrivet. Jag har redan bestämt mig för att skriva del två om samma familj, men en helt fristående fortsättning.

Två barnböcker

Jo, Josefine Malmer är flitig och siktar också på att bredda sitt författarskap. I skrivande stund jobbar hon med inte mindre än två barnböcker.

Att det blev en roman om tre kryddstarka systrar är kanske inte så konstigt. Josefine Malmer är förtjust i mat – både att äta och laga. I januari, när pandemin låg tung över världen och restriktionerna omöjliggjorde resor… ja, då reste familjen Malmer ändå. På sitt eget sätt.

– Då började vi att laga mat från olika länder, Vi håller fortfarande på, säger hon om projektet som engagerar hela familjen och har tagit dem – kulinariskt – till stora delar av världen.

Josefin Malmer

Är: 47. Kläddesigner på Kappahl sedan 15 år. Utbildad i mediakommunikation. Siktar på en författarkarriär.

Bor: På Näset. Har lägenhet på spanska solkusten. Uppvuxen i Jönköping.

Familj: Man, två söner.

Hobby: Förutom skrivandet, älskar att laga mat, resa, tennis, yoga. Är social och bjuder gärna hem folk och har ett stort umgänge.

Aktuell: Med romanen "Cayenne – en het kärlekshistoria".

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21