Laddad Lasse efter kampen mot corona

Han hann knappt starta inspelningarna av "Doobiddo" förrän han drabbades av covid-19. Däckad under våren lyckades han ändå spela in den 15:e säsongen, som nu visas i SVT.

  • Publicerad 11:40, 26 sep 2020

Jag lyckas komma upp. Profylaxandades och ringer 1177.

I hörnet av Berzeliigatan och Wadmansgatan sitter Lasse Kronér vid sitt favoritbord på sitt favoritkafé. Han kommer från gymmet, ser fräsch och brunbränd ut, är lätt och ledig. Folk som kommer förbi avbryter gärna för en hälsning och han är lika snar att knyta an.

Jo, folklig är bara förnamnet gällande Lasse Kronér, som nu är i startgroparna för 15:e säsongen av sitt program "Doobidoo". Programmet där inspelningarna i mars först drabbades av restriktioner efter det alarmerande coronautbrottet och sen såg Lasse Kronér bli svårt sjuk i covid-19. Något han fortfarande inte är helt återställd från.

– Vi hann göra tre program med publik. Resten är utan. Väldig konstigt. Efter att vi spelat in det fjärde programmet gick jag ut tillsammans med en kollega, som jag smittade. Jag visste inte att jag hade det.

Sköts på framtiden

Inspelningen sköts på framtiden. En inte helt lätt sak gällande tv-program.

– Att flytta inspelningen är ju helt vansinnigt. Vi kollade från en dag till en annan om det var en bra idé att spela in. Men efter att jag försökt gå i Delsjön och föll ihop bestämde vi oss för att flytta allt en månad. Men det räckte inte, berättar Lasse Kronér.

– Jag hade ju ett jävla ansvar i och med att jag står längst fram och har en redaktion som jobbat röven av sig för mig. När vi väl började igen kom jag inte alltid ihåg vad jag gjorde. Det hände fler än en gång att jag gjorde entré för att bara falla ihop. Det var liksom "Hej!" och rätt ner i backen.

Annorlunda säsong

Jo, det blir en annorlunda säsong av "Doobidoo". Men Lasse Kronér har stöttats av SVT, avhoppade artister har ersatts av andra. I slutändan har det blivit tio program att sändas under hösten.

– Planen var tolv och vi hade en gästlista som var crême de la crême. Jag har aldrig haft sådan höjdare inbjudna som i år. Men... vi fick ihop det till slut och vi var tvungna att välja nivå.

Covid-19 drabbade Lasse Kronér svårt. Han ligger nedbäddad, kan inte annat, när han nås av beskedet om att Adam Alsing hastigt gått bort i sviterna av sjukdomen.

– Jag lärde känna honom 1987 innan vi båda blev kända på var sitt håll. Men de sista åren hade vi inte så mycket kontakt. Det gick ju fort för honom, men jag hade väl inga tankar om det för min egen del, säger han, men erkänner:

– Det var ett tillfälle då jag somnat, men vaknar av att jag inte kan få luft. Den paniken! Jag lyckas komma upp. Profylaxandades och ringer 1177, vilka fantastiska människor, jag vill gifta mig med dem allihop. Jag pratar med en kvinna som säger att jag ska sitta upp och sova. Så jag pallar upp kuddar och är på väg att somna, men är samtidigt rädd för det. Då kom tanken "Det är ok, vem har fått göra det jag har gjort? Jag har gått en eriksgata i 40 år. Folk har ropat mitt namn. Det ordnar sig.". Så kände jag en värme och av lugnet blev det bättre.

Lärt av kriserna

Redan innan hade han tagit tag i träning och gått ned i vikt. Han hade rest sig ur ytterligare en kris, dragit sina lärdomar och såg framåt.

– Det har varit tufft sedan 2018 och anklagelserna i samband med Metoo. Så covid-19 kom fel då jag var på väg att lyfta. Det har varit jobbigt att gå igenom. Men från att ha vägt 145 kilo och levt på ostbågar, slutade jag att dricka och började träna. Jag försöker tänka positivt och vet att spiralen ned går fort. Alla saker som varit jobbiga ger mig erfarenhet som jag lär mig av. För utan dem hade ju inte förändringarna kommit, som att jag kommit igång med träningen igen.

Lasse Kronér

Är: Programledare, musiker, sångare och låtskrivare samt spinninginstruktör. 57 år.

Bor: I centrala Göteborg, men kommer inom kort att flytta till Delsjöområdet.

Familj: Döttrarna Mathilda, 25, och Amalia, 21.

Aktuell: Med 15:e säsongen av sitt program "Doobidoo", som hade premiär fredag 4 september, och "Årets sockerbagare" med premiär 31 oktober, som efter flera år i Barnkanalen nu kommer sändas i SVT1.

Bakgrund: Började artistbanan som gatusångare. Blev medlem i Triple & Touch 1985. Började som programledare för "Bingolotto" 1999. Startade succén "Doobidoo" 2005. Har gjort flera soloalbum.

Visa merVisa mindre

Lasse Kronérs Göteborgsfavoriter

Linnégatan – Avenyn

Gamla Ullevi – Scandinavium

Röda sten – Saltholmen

Slottsskogen – Delsjön

Jungans – Paley

Älvsborgsbron – Göta älvbron

Gothia Towers – Park Aveny

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Spårvagn – Färja

Saluhallen – Feskekörka

Visa merVisa mindre