Laleh firar 40 år på Ullevi

Laleh har sedan debuten spelat inför en stor publik i sin forna hemstad Göteborg: i Scandinavium, på Way out West i Slottsskogen och på Götaplatsen. Nu är det dags för nästa steg: Ullevi!

  • Publicerad 18:30, 13 jun 2021

... vi kommer att slå på stora trumman.

Fråga inte Laleh var hennes hem är. Sedan några år är hon visserligen bosatt i Los Angeles för jobb som producent och låtskrivare. Men just nu är hon i Stockholm och njuter av den begynnande svenska sommaren.

– Åh, var jag har mitt hem är är nog den svåraste frågan du kan ställa. Just nu är det här. Jag försöker ta reda på var mitt hem är, men där en studio finns är nog ändå det viktigaste.

Laleh är artisten som inte bara rör sig gränslöst genremässigt och språkligt. Så är det också gällande bostäder. Hon som föddes i Iran kom som ettåring till Belarus för att bo där under barndomsåren innan Berlin blev mellanlandningen innan hon som 10-åring, tillsammans med sin familj, kom till Sverige där Hammarkullen blev den trygga platsen på jorden.

– Alltid när jag är tillbaka till Göteborg så kommer göteborgskan. Den är djupt rotad och när jag blir arg eller glad är det göteborgskan jag använder mig av.

40-årsdag

Den kommer hon få anledning att använda sig av då hon firar sin 40-årsdag på bästa vis, nämligen med konsert på Ullevi 10 juni 2022.

– Idén har vi haft länge och nu känns det rätt att genomföra det. Hittills är allting på skisstadiet, utanförandemässigt. Men det kommer att bli gediget och genomtänkt.

Ja, det blir den största spelningen som Laleh gör, inte bara i sin forna hemstad utan över huvudtaget.

– Precis, och det krävs extra planering. Men eftersom det är en så stor spelning kan jag också göra vad jag vill. Så vi kommer att slå på stora trumman. Jag har ju redan gjort så mycket, spelat med allt från en stor orkester till mer intima tillställningar. Nu ska det bli så kul att få leva ut mina visioner och idéer, säger hon.

– Jag kommer ju dessutom med en väldigt rolig skiva – helt på svenska. Där kommer det finnas plats för lekfullhet och bilder, så det ska bli väldigt roligt att få spela den live tillsammans med mina andra låtar.

Stark betydelse

Redan tidigt gjorde Laleh låtar som fick stark betydelse för hennes publik. Som "Goliat", som blivit en favorit att sjunga på skolavslutningar.

– "Goliat" skrev jag då jag var förkyld och låg hemma i soffan och inte hade något skal. Då var det töntigt att rädda världen, men det var så jag kände och jag trodde aldrig den skulle få en stor plats.

Så är det också med "Some die young", som blev den norska tröstelåten efter terrorattacken mot Utøya i juli för tio år sedan. Hon framförde den tillsammans med sitt band vid en minneskonsert i Oslo året efter.

– Jag förstod aldrig varför vi skulle ha så många genomdrag inför framförandet. men vid soundchecken var det inte ett öga torrt. Båda jag och min keyboardist bröt ihop. Men då vi väl gjorde den inför publik var det ju först och främst för dem. Man brukar ju säga att delad glädje är dubbel glädje. Med sorgen är det lite samma sak, att den blir enklare om man delar den.

Laleh Pourkarim

Är: 39. Sångerska, musiker, låtskrivare och producent. Mötte en större publik som 18-åring genom sin filmroll i succén "Jalla jalla" 2000. Skivdebuterade 2005 med albumet "Laleh", som hon nominerade till inte mindre än sju Grammisar för. Hon knep tre, bland annat som årets producent.

Bor: I Los Angeles. Kommer från Iran, varifrån familjen flydde för att hamna i Belarus. När hon var tio år kom hon till Sverige för att bli bosatt i Hammarkullen. Efter studenten från Hvitfeldtska musiklinjen flyttade hon till Stockholm där hon länge var verksam.

Familj: Ensamstående, har förlorat både sin mor, far och bror.

Aktuell: Med nya singeln "Changes" och Ullevi 10 juni 2022, samma dag som hon fyller 40 år. Biljetter finns till försäljning från och med 11 juni 2021.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Hönöbo siktar mot Dalsland i ny roman

Nöje Bosse Norrhem målar med akvarellfärger i sin spänningsroman Bosse Norrhem har varit Göteborg trogen i över 40 år. Sedan ett par år är det Hönö, som gäller. Men nya romanen "Den enögde akvarellmålaren", ja, den utspelar sig i Dalsland.onsdag 14/7 7:36

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12