Premiärfilm. Lina Maria Mannheimers film inviger Tempo Dokumentärfestival. Foto: Kai Martin

Lång färd mot kortfilm

Kortfilmen "Man med duvor" har gjort en lång resa innan premiär. Nu inleder Göteborgsfilmaren Lina Maria Mannheimers film Tempo Dokumentärfestival 8 mars.

  • Publicerad 16:34, 10 mar 2021

När Lina Maria Mannheimer jobbade med sin debutfilm "Ceremonin" i Paris 2012 uppstod ett olyckligt avbrott i filmandet av den franska författaren Catherine Robbe-Grillet, då 80 år.

– Jag skulle precis börja filma när hon bröt höften i en olyckshändelse. Jag förstod att det skulle ta tid att läka med tanke på hennes ålder, berättar hon som började gå långa promenader.

Under en av dessa upptäckte hon en äldre man med en duva utanför Centre Pompidou.

– Han hade käpp, var kutryggig och stod med en duva som han tycktes operera i sin famn. Det var som en hägring. Jag började stalka honom och det tog flera månader innan jag började prata med honom.

Då uppstod ett slags relation mellan den åldrade, hemlöse mannen och den svenske filmaren, som frågade om hon fick följa honom med sin kamera. Men när hon kom hem blev materialet liggande. Till för några år sedan.

– Jag hade inte träffat honom på flera år sedan jag såg honom då jag var i Paris våren 2019. Då kände jag att det var dags.

Nu har filmen premiär som invigningsfilm på Tempo Dokumentärfestival – som i år är digital – 8 mars.

– Det är första gången jag inviger en filmfestival. Det känns jättefint och spännande.

Lina Maria Mannheimer

Är: 40. Dokumentärfilmare och regissör. Utbildad vid Universidad de Nebrija i Madrid och Göteborgs filmskola. Arbetat som assistent åt regissören Gilles Bourdos under ett år. Filmdebuterade med "Ceremonin", om den franska författaren Catherine Robbe-Grillet, 2015.

Bor: I Göteborg.

Aktuell: Med kortfilmen "Man med duvor".

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Riverfields inspireras av både Dylan och Göteborg

Nöje Riverfields vill värna om låtskrivandet. Med debut-ep:n "Slow fram coming" inspireras bandet av såväl Bob Dylan och Bruce Springsteen som av hemstaden Göteborg.söndag 11/4 16:00

Krönikor

Axelsson: Göteborg var kallare förr

Krönika Tradition. Det är ett faktum att kalla dagar i Göteborg känns kallare än på många andra platser på grund av vindarna. Men vintern 2021 är långt ifrån någon rekordvinter, åtminstone än så länge. torsdag 11/3 16:10

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Attenius (S): Alla unga ska kunna ta sig runt i Göteborg

Debatt Socialdemokraterna Att spela fotboll på Heden, bada i Delsjön eller gå på Liseberg har gett många av oss göteborgare sommarminnen för livet. Den möjligheten bör utsträckas till alla skolelever, oavsett föräldrarnas inkomst. tisdag 6/4 13:00