Lång väntan på scenpremiär

Mirja Burlin har längtat. Men nu är det äntligen dags. Tredje gången gillt för uppsättning "Bohuslän stories – en hisnande saga" med urpremiär i Stallebrottet, Bohus Malmö 9 juli.

  • Publicerad 10:00, 4 jul 2022

Även om jag är från Norrbotten, så har jag blir bergtagen av ön

Hon är skådespelaren från Luleå som funnit sitt hem och hjärta i Göteborg och Västkusten. Delvis fostrad i Kent Anderssons skola med Aftonstjärnan som scen har Mirja Burlin blivit mån om historien vi lever i och den som har passerat.

Sjunde året

I år gör hon sitt tredje försök med uppsättningen "Bohuslän stories – en hisnande saga", som hon skrivit tillsammans med kollegan och vännen, meriterade, Maria Hörnelius. Det var den sistnämnda som startade sommarteatern Stallebrottet, det före detta stenbrottet på Bohus Malmön. Då spelades "Stenriket", en pjäs baserad på Arne Lundgrens böcker "Sillrike" och "Stenriket". På scen stod Mirja Burlin.

– Det är sjunde året som vi kör nu, säger hon, som regisserar årets föreställning med urpremiär 9 juli.

När GöteborgDirekt möter henne är det under en kort paus under repetitionerna med delar av ensemblen i Esperantoscenens lokaler vid Esperantoplatsen.

– Vi har en kort repperiod på fem veckor innan premiär. Jag jobbar med en underbar ensemble, säger hon.

– Vi är totalt 17 personer på scen.

Blandat på scen

Flera av dem amatörer, lokalbefolkning från ön. En del i det konceptet som sommarteatern på Stallebrottet utgör.

– Vi blandar. Musiker, proffs, amatörer, dansare. Allt som gör att det går att få ihop. det är ett experiment där ideella krafter och proffs möts. Något jag tror behövs och kanske än mer i framtiden för att utveckla teatern

Just den lokala anknytningen är viktig för sommarteatern. I synnerhet med "Bohuslän stories – en hisnande saga", som ju tar avstamp från den lokala historien.

– Även om jag är från Norrbotten, så har jag blir bergtagen av ön. Ön har påverkat mig så mycket, säger Mirja Burlin.

Tredje gången gillt

Pjäsen skulle haft premiär sommaren 2020, men ställdes in på grund av restriktionerna. Likaså sommaren 2021. Nu, tredje gången gillt, är det ändå inte samma uppsättning som var tänkt för två år sedan.

– Det kändes som om jag blev 100 år äldre under pandemin. Jag var orolig och undrade om jag inte skulle få jobba med det här. Det har varit stressigt. Men under tiden har jag gjort nya versioner och förfinat och fördjupat uppsättningen. I delar har jag ju också haft tillgång till delar av ensemblen, berättar hon.

– Men då vi skulle börja om nu, var det på darrande ben. Det blir förstås mycket nytt efter två år. Pjäsen är en blandning av dokumentärt, historiskt och fantasi.

Bohuslän stories – en hisnande saga

Är: En nyskriven pjäs av Maria Hörnelius och Mirja Burlin med premiär 9 juli på Stallebrottet, Bohus Malmön.

Medverkande: Caroline Gustafsson, Anna Lundström, Jesper Blomberg, Fabian Kallerdahl, Gustav Bloom, Hanna Holmqvist, Henrik Gustafsson, Matilda Andréasson, Emil Roos Lindberg.

Malmöns amatörer: Rolf Asphäll, Carina Hansson, Maud Lundgren-Walther, Cornelia Olsson, Anna Rosén, Wilma Roos, Olivia Karlsson, Ulla Sigsfors, Karin Kjelbye.

Regi och cast: Mirja Burlin

Koreografi: Camilo Ge Bresky 

Musik av och med: Fabian Kallerdahl

Kostym: Matilda Söderling

Mask: Kerstin Olsen

Ljud: Jimmy Dahlqvist

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Hon gillar våldsamheter i Göteborgsmiljö

Nöje I slutet av 2021 kom debutromanen, thrillern "Syndoffer" i Göteborgsmiljö. Nu är Jeanette Bergenstav aktuell med sin andra bok i serien om journalisten Jennifer Sundin.måndag 3/10 13:59

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00