CHOCKADE. Personal och elever sluter upp efter den tragiska händelsen när en elev blev knivskuren utanför Utmarksskolan. Foto: Marie Wikström/Göteborg stad

Lärare sluter upp efter knivattacken

En elev i sexan blev allvarligt knivskuren utanför Utmarksskolan på måndagen. Dagen efter är stämningen tung men skolpersonalen sluter upp för att göra skolan till trygg mark igen.

  • Publicerad 14:55, 31 mar 2020

Vi har vuxenstöd, sommarläger, kontakt med socialtjänst, polis fältassistenter och läxhjälp varje dag men ändå sker tragedier.

– Ett barn har farit illa. Det ska inte hända och det har hänt, säger Torbjörn Bengtsson, rektor på Utmarksskolan i Kortedala.

Det var vid klockan halv två på måndagseftermiddagen som polis larmades till platsen efter att en pojke i årskurs sex huggits i halsen med en kniv på en parkeringsplats utan för Utmarksskolan i Kortedala.

Mordförsök: Pojke knivhuggen i halsen

En händelse som kom oväntad.

– Vi är ledsna och chockade. Vi tycker att vi har gjort oerhört mycket och kommit långt i vårt värdegrundsarbete och förebyggande arbete. Vi har vuxenstöd, sommarläger, kontakt med socialtjänst, polis, fältassistenter och läxhjälp varje dag men ändå sker tragedier, säger Torbjörn Bengtsson.

Hur bearbetar skolan händelsen?

– Vi har sett till att alla barn har fått träffa sin mentor och fått vanlig undervisning som de önskat men barnen har också fått möjlighet att prata om vad de känner. Barn som vi har märkt behöver mer samtalsstöd har fått det, säger Torbjörn Bengtsson.

Rektorn vill inte spekulera i bakgrund till händelsen eller i gärningsmannens identitet.

Minderårig pojke misstänkt

Polisen meddelade under måndagen att en minderårig pojke gripits i sin bostad. Han har förhörts men är inte frihetsberövad.

Kammaråklagare Mats Ihlbom är förtegen om vad som hänt med tanke på de inblandas unga ålder.

– Vi har en misstänkt och rubriceringen i nuläget är försök till mord. Mer kan jag inte säga, vi har extra stora restriktioner på grund av de inblandades låga åldrar, säger han.

"Fantastisk insats av personalen"

På Utmarksskolan försöker man återgå till det normala och utlovar vuxenstöd och kommunikation till oroliga föräldrar.  

– Vi jobbar med att normalisera och visa det är tryggt att gå i skolan för våra elever, säger Torbjörn Bengtsson och tillägger:

– Jag vill föra fram vilken fantastisk insats personalen gör för att trygga och säkra upp undervisningen och för att finnas till hands för våra elever. Och jag blev rörd av hur fina eleverna var i dag.

Mer om den pågående utredningen:

Utredningen bedrivs som en så kallad LUL 31-utredning, dvs. en utredning då någon som är under 15 år kan misstänkas för ett brott. Eftersom det handlar om en så ung gärningsperson som misstänks så finns för närvarande ingen frihetsberövad i ärendet. Brottet har av åklagaren rubricerats som försök till mord. 

En LUL 31-utredning syftar att ge socialtjänsten ett underlag för att kunna bedöma behovet av insatser.

 

Källa: Åklagarmyndigheten

Visa merVisa mindre