Ny profil. Med artistnamnet Jakobina ska Theresia Svensson satsa på sin solokarriär. Foto: Kai Martin

Låtskrivaren Theresia blev soloartisten Jakobina

Som Jakobina tar Theresia Svensson äntligen klivet ut som soloartist. Tillsammans med Melody Club-sångaren Kristofer Östergren skapar hon både musik och en framtida karriär.

  • Publicerad 15:26, 9 jan 2021

Musikalisk kände jag för egen del att det var wow!

Hon fick skivkontrakt redan som 16-åring genom Europegitarristen Kee Marcello, som sökte en svensk Spice Girl-grupp. Men i den kraschande skivindustrin i millenniets början gick tonåriga Theresia Svensson artistdrömmar upp i rök, eller åtminstone sköts på framtiden.

– Men det var då jag började skriva låtar och har inte slutat med det, säger hon, som nu ska ta klivet ur låtskrivarverkstaden till scenen under artistnamnet Jakobina. Det namn som hennes pappa ville att hon skulle få som nyfödd, men där hennes mamma la in en protest.

– Ja, pappa är stolt nu, säger hon skrattande.

– Men mamma är inte så glad, å andra sidan är hon mitt största fan.

Två divor hemma

Theresia Svensson är uppvuxen i Olofstorp öster om Angered mot Gråbo. Efter tiden på Hvitfeldtska musiklinjen blev det mer och mer låtskrivande. 30 år gammal kom hon till Stockholm, men är nu tillbaka i Göteborg, nyss inflyttad i lägenhet i Flatås tillsammans med sin pojkvän, hårdrocksgitarristen Victor Olsson (Saffire, Gathering of Kings).

– När man träffar en hårdrockare från Göteborg förstod jag med en gång att det inte gick att flytta på honom. Så då jag äntligen kunde köpa en lägenhet i Stockholm flyttade jag istället tillbaka till Göteborg. Nu är det två divor i familjen, säger Theresia Svensson med ett skratt.

Jo, hon är en positiv kraft, snar till både leende och garv när hon berättar om sin levnads bana så här långt i sitt 37-åriga liv.

Musiken inramar förstås allt där hon ståtar med hitlåtar främst på den asiatiska marknaden, som "Cat and mouse" med Taiwanbaserade Singaporduon BY2. Hon har också gjort reklammusik för både radio och tv, bland annat för Ikea.

Har en mentor

Men störst fjäder i hatten är ändå samarbetet med legendariska britten Rob Davies, som bland annat ligger bakom Kylie Minogues "Can't get you out of my head".

– Han är min mentor. Jag träffade honom för nio, tio år sedan och har skrivit med honom efter att en förlagskille tipsade om mig, säger hon.

– Han är fortfarande, 73 år, nyfiken och vill utvecklas. Han är en fantastisk låtskrivare och är den som lockat fram falsetten hos mig.

Tatuering

Med nästa stora samarbete, det med Melody Club-sångaren Kristofer Östergren, hoppas hon på än mer.

– Det klickade med en gång med Rob Davies. Så också med Kristofer som jag jobbat med i fyra, fem år. Musikaliskt kände jag för egen del att det var wow! Han har ett konstant kaos och jag är all over the place både i konsten och privat. Men tillsammans hittar vi ett lugn. Vi leker hela vägen ut och nu har det blivit en ep till slut.

Först ut är emellertid singeln "Adios! Adios" där alltså Theresia Svensson tar klivet in som Jakobina. Musik som hon är så stolt över att titeln nu gett henne sin första tatuering.

– Ja, jag gjorde den på armen. Men jag har inte vågat visa den för Kristofer än, även om jag vet att han stöttar mig fullt ut i artisteriet.

Jakobina

Är: 37-åriga Theresia Svenssons artistnamn. Musiker, sångaren och deltidsarbetare som låtskrivare framför allt mot den asiatiska marknaden samt för tv- och radioreklam.

Bor: I Flatås med pojkvännen och musikern Victor Olsson. Uppvuxen i Olofstorp.

Aktuell: Med soloprojektet Jakobina tillsammans med låtskrivaren, förre Melody Club-sångaren Kristofer Östergren där singeln "Adios! Adios!" är först ut i väntan på ep:n som kommer i början av nästa år.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Riverfields inspireras av både Dylan och Göteborg

Nöje Riverfields vill värna om låtskrivandet. Med debut-ep:n "Slow fram coming" inspireras bandet av såväl Bob Dylan och Bruce Springsteen som av hemstaden Göteborg.söndag 11/4 16:00

Krönikor

Axelsson: Göteborg var kallare förr

Krönika Tradition. Det är ett faktum att kalla dagar i Göteborg känns kallare än på många andra platser på grund av vindarna. Men vintern 2021 är långt ifrån någon rekordvinter, åtminstone än så länge. torsdag 11/3 16:10

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Attenius (S): Alla unga ska kunna ta sig runt i Göteborg

Debatt Socialdemokraterna Att spela fotboll på Heden, bada i Delsjön eller gå på Liseberg har gett många av oss göteborgare sommarminnen för livet. Den möjligheten bör utsträckas till alla skolelever, oavsett föräldrarnas inkomst. tisdag 6/4 13:00