Ny profil. Med artistnamnet Jakobina ska Theresia Svensson satsa på sin solokarriär. Foto: Kai Martin

Låtskrivaren Theresia blev soloartisten Jakobina

Som Jakobina tar Theresia Svensson äntligen klivet ut som soloartist. Tillsammans med Melody Club-sångaren Kristofer Östergren skapar hon både musik och en framtida karriär.

  • Publicerad 15:26, 9 jan 2021

Musikalisk kände jag för egen del att det var wow!

Hon fick skivkontrakt redan som 16-åring genom Europegitarristen Kee Marcello, som sökte en svensk Spice Girl-grupp. Men i den kraschande skivindustrin i millenniets början gick tonåriga Theresia Svensson artistdrömmar upp i rök, eller åtminstone sköts på framtiden.

– Men det var då jag började skriva låtar och har inte slutat med det, säger hon, som nu ska ta klivet ur låtskrivarverkstaden till scenen under artistnamnet Jakobina. Det namn som hennes pappa ville att hon skulle få som nyfödd, men där hennes mamma la in en protest.

– Ja, pappa är stolt nu, säger hon skrattande.

– Men mamma är inte så glad, å andra sidan är hon mitt största fan.

Två divor hemma

Theresia Svensson är uppvuxen i Olofstorp öster om Angered mot Gråbo. Efter tiden på Hvitfeldtska musiklinjen blev det mer och mer låtskrivande. 30 år gammal kom hon till Stockholm, men är nu tillbaka i Göteborg, nyss inflyttad i lägenhet i Flatås tillsammans med sin pojkvän, hårdrocksgitarristen Victor Olsson (Saffire, Gathering of Kings).

– När man träffar en hårdrockare från Göteborg förstod jag med en gång att det inte gick att flytta på honom. Så då jag äntligen kunde köpa en lägenhet i Stockholm flyttade jag istället tillbaka till Göteborg. Nu är det två divor i familjen, säger Theresia Svensson med ett skratt.

Jo, hon är en positiv kraft, snar till både leende och garv när hon berättar om sin levnads bana så här långt i sitt 37-åriga liv.

Musiken inramar förstås allt där hon ståtar med hitlåtar främst på den asiatiska marknaden, som "Cat and mouse" med Taiwanbaserade Singaporduon BY2. Hon har också gjort reklammusik för både radio och tv, bland annat för Ikea.

Har en mentor

Men störst fjäder i hatten är ändå samarbetet med legendariska britten Rob Davies, som bland annat ligger bakom Kylie Minogues "Can't get you out of my head".

– Han är min mentor. Jag träffade honom för nio, tio år sedan och har skrivit med honom efter att en förlagskille tipsade om mig, säger hon.

– Han är fortfarande, 73 år, nyfiken och vill utvecklas. Han är en fantastisk låtskrivare och är den som lockat fram falsetten hos mig.

Tatuering

Med nästa stora samarbete, det med Melody Club-sångaren Kristofer Östergren, hoppas hon på än mer.

– Det klickade med en gång med Rob Davies. Så också med Kristofer som jag jobbat med i fyra, fem år. Musikaliskt kände jag för egen del att det var wow! Han har ett konstant kaos och jag är all over the place både i konsten och privat. Men tillsammans hittar vi ett lugn. Vi leker hela vägen ut och nu har det blivit en ep till slut.

Först ut är emellertid singeln "Adios! Adios" där alltså Theresia Svensson tar klivet in som Jakobina. Musik som hon är så stolt över att titeln nu gett henne sin första tatuering.

– Ja, jag gjorde den på armen. Men jag har inte vågat visa den för Kristofer än, även om jag vet att han stöttar mig fullt ut i artisteriet.

Jakobina

Är: 37-åriga Theresia Svenssons artistnamn. Musiker, sångaren och deltidsarbetare som låtskrivare framför allt mot den asiatiska marknaden samt för tv- och radioreklam.

Bor: I Flatås med pojkvännen och musikern Victor Olsson. Uppvuxen i Olofstorp.

Aktuell: Med soloprojektet Jakobina tillsammans med låtskrivaren, förre Melody Club-sångaren Kristofer Östergren där singeln "Adios! Adios!" är först ut i väntan på ep:n som kommer i början av nästa år.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Filmen om Nationalteatern premiärvisas på filmfestivalen

Nöje Premiär. Extrainsatt i sista sekund. "Vi är barn av vår tid" har extrainsatts i Göteborgs filmfestivals program. Den 6 februari visas filmen, som därmed får världspremiär.tisdag 26/1 16:37

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Lämna inte ut ditt bankkort till okänd person

Konsument Konsumentfrågan Hur tidigt måste man anmäla ett fel på julklappen för att få ersättning och är det okej att lämna ut sitt bankkort till ett företag som ber om det? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. lördag 2/1 15:30

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20