Spotnicks 1965. Peter Winsnes, Beatlestrummisen Jimmy Nicols, Bosse Winberg, Bob Starander och Björn Thelin. Sveriges första internationella popambassadörer som gjorde succé Europa runt och blev Beatlesstora i Japan Foto: Hans Sidén

Legendarisk Göteborgsgitarrist avliden

De siktade mot rymden. Nådde Japan och Mexiko. Nu klingar Spotnicksgitarristen Bosse Winbergs spel ut i evigheten. 80 år gammal har Göteborgsmusikern gått ur tiden.

  • Publicerad 11:56, 3 jan 2020

Som tonåring startade Bosse Winberg the Rebels tillsammans med vännen och basisten Björn Thelin 1956. Tillsammans utvecklades killarna och bildade flera band på vägen innan the Spotnicks blev verklighet 1961.

Göteborgskillar

Göteborgskillarna var starkt påverkade av the Ventures och the Shadows gitarrbaserad pop. Bosse Winberg var sologitarristen som inte bara var intresserad av att spela på sitt instrument. Hans vurm för teknik gav bandet sitt sound som gav eko ut i världen. För snart var Sverige inte stort nog för göteborgarna. Tyskland väntade, precis som England där bandets musik fick spridning via klassiska Radio Luxemburg.

Från sovjets rymdsatsning

När Spotnicks, namnet togs förstås från den sovjetiska rymdsatsningen med rymdfarkosten sputnik, medverkade 1962 i tv-programmet "Nya ansikten" från hemstaden lånade bandmedlemmarna rymddräkter från en Povel Ramelshow. Genomslaget blev enormt och blev också en sorts signatur för bandet. Gruppen syntes snart spela över hela Europa, men kom också att bli stora i Japan och Mexiko.

Spotnicks lades ner och återbildades. Alltid med Bosse Winberg som gruppens musikaliska motor. I mars 2019 gjorde gruppen sin sista spelning, som också var en hyllning till Bosse Winberg som fyllde 80 år 27 mars.

Gitarrspel i särklass

Hans gitarrspel var i särklass och med sin musik fick han vänner världen över. Men Bosse Winberg valde också att gå sin egen väg. Något han definierar på Spotnicks hemsida i en presentation av sig själv där han håller hemligheten med sitt sound just hemligt:

”Jag vill direkt avfärda myten om Fendergitarrer i allmänhet och Stratocastern i synnerhet. Enligt den s.k. expertisen så är gitarrerna som tillverkades efter 1965 rena skräpet vilket jag inte alls håller med om. Jag hade en Stratocaster som var byggd 1961 och den var riktigt usel; den lät helt död även om jag bytte strängar. En musiker i Mexico köpte den av mig.

Det finns enligt min mening bara bra eller dåliga gitarrer – kvittar vilket tillverkningsår och fabrikat! Man ska ha en bra gitarr som man trivs med – oavsett märke  – skapa sin egen stil, spela det man tycker om och inte försöka att plagiera andra. Själv spelar jag på en Fender Stratocaster från 1965 som jag köpte i Hollywood, Californien, USA. Gitarren var i original Sunburst Color, men eftersom jag inte gillade färgen, brände jag bort lacken och lade på tio lager så kallad  polerlack. Stämskruvarna var inte av bästa kvalitet, så de bytte jag ut till Yamaha efter ca 20 år. Mikrofonerna blev med åren ganska trötta och dessutom, eftersom de var av typen single coil, tog de upp brum-fält från gamla ljusanläggningar som fortfarande finns på många scener. Att stå och vrida gitarren 135 grader från publiken för att det inte skulle bli brum ser ju ganska fånigt ut. Därför bytte jag ut dem för två år sedan till Kinmann HX-SC. Nu är dom knäpptysta och låter faktiskt mer Stratocaster än originalet. Min förstärkare är en hembyggd rörförstärkare på 135 Watt  (270 W musikeffekt).

Jag har vuxit ifrån galopperande ekon som Binson – gnissel och svaj – Echolette och Dynachord – brus och distorsion – och allt vad det innebar med bandbrott och annat krångel. Mitt eko eller delay av idag är av fabrikat Alesis som har 99 olika program.
Jag använder bara tre av dem men hur de är inställda tänker jag inte berätta…

Högtalarlådan är försedd med två 15-tums JBL D 130 E som är svåra att hitta idag.
Det har ju faktiskt hänt en hel del på den elektroniska sidan sedan 50- och 60-talen och de som vill  kan numera inhandla digitala prylar som efterliknar de gamla maskinerna med inbyggt brus, dist och svaj.
Det är konstigt och lite sjukt på något vis att allt ska förbli som det en gång var.
Jag brukar fråga vissa inbitna fans om de fortfarande kör omkring i en Volvo Amazon…”

Bosse Winberg

Född: 27 mars 1939 i Göteborg. Gitarrist och utvecklare av instrument och musikteknik. Bildade Spotnicks, som fick sitt genombrott tidigt på 60-talet. Bandet spelade bland annat i rymddräkter och turnerade inte bara i Europa utan också i Mexiko och Japan. Bandet räknas som Sveriges första popexport. Bosse Winberg avled natten till fredagen 3 januari 2020.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Corona snuvade Stefan Livh på radiosorti

Berättar om livet i karantän. 31 mars var hans sista dag på jobbet som programledare på Sveriges Radio. Men corona och karantän har hindrat honom från det. – Jag vet inte när mitt sista program blir, säger Stefan Livh.tisdag 7/4 16:23

DEBATT

Pest eller kolera – eller corona

Tradition Tittar man i Göteborgs uråldriga journal kan man se att historiskt sett är corona långt från den enda pandemi som drabbat staden. Digerdöden, pest, smittkoppor och kolera står att läsa.lördag 4/4 16:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57