Linus har huvudet fullt av Killinggänget

Han är snart färdigutbildad journalist. Men det är författare Linus Kuhlin helst vill bli. Nu kommer "Vuxna män gör saker tillsammans" – den första boken om Killinggänget.

  • Publicerad 15:50, 31 maj 2020

Mycket är den här boken för min egen skull.

Han är något år yngre än Killinggänget, humoristerna som klassiskt tillhörde den ironiska generationen. För ung då, men inte för att senare bli intresserad så till den milda grad att han nu står bakom boken "Vuxna män gör saker tillsammans – en liten bok om Killinggänget".

– Vi hade en VHS-kassett med 40 års humor i public service. Där fanns Killinggänget med "Nile City" som jag tittade på med pappa då jag var åtta år, säger Linus Kuhlin.

Inte i biblioteket

När han för några år sedan letade efter just en bok om de främsta svenska humoristerna från 90-talet och en bit in på det nya millenniet blev han besviken.

– Jag var förvånad att det inte fanns någon på biblioteket.

Så han bestämde sig för att skriva den första biografin om Killinggänget.

– Jag insåg att jag vill göra det för jag ville läsa den. Så mycket är den här boken för min egen skull. Även om jag erkänner att det kanske inte behövs en bok om sex män 2020, säger Linus Kuhlin med ett stilla leende.

Så han skrev, för att slutligen skicka till flera förlag med ett dystert nej som svar från samtliga förutom Pug förlag.

– De hade inte gett ut någon biografi tidigare, men då jag mejlade dem fick jag ja samma dag.

Liggande ett år

Han började skriva 2017. Var klar med ett första utkast ett år senare. Sedan blev det liggande ett år innan det var dags för kompletterande och nya intervjuer.

Det låter som du har tvingats till ett stort tålamod?

– Det hade varit skönt att bara släppa allt med en gång. Hade jag gjort det själv hade jag dônat på. Men… mer tid ger mer.

Vad gjorde du det året du vilade från boken om Killinggänget?

– Jag skrev på min C-uppsats och skrev två romaner samtidigt. Samtidigt bestämde vi att boken skulle komma våren 2020. Visst, det var lite frustrerande. Men jag litade på förlaget och tänkte egentligen inte så mycket på boken. Hade jag inte haft skolan hade jag nog pushat på.

Skolan är JMG, utbildningen som om någon vecka ger honom examen som journalist.

– Jag insåg för fyra, fem år sedan att det var skrivande jag kunde, men inte att jag kunde försörja mig på det. Med journalismen kunde jag ge det en chans. Det var ju ett yrke där jag fick formulera mig.

Uppvuxen i Lindome

Linus Kuhlin är uppvuxen i Lindome och upptäckte tidigt svenska 80-talsband som Tant Strul och Imperiet. Det i sin tur gav modet från då, inte helt okontroversiellt i radhusidyllen.

– Det var hotfull stämning på skolan en tid. Men vi barrikaderade oss på fritidsgården och spelade biljard och punk.

Intresset för 80-talets postpunk gjorde inte bara att Linus Kuhlin började spela i band, göra låtar och arrangera egna spelningar.

– Jag började skriva boken om Cortex under gymnasiet. Det där med bokformen är något av det roligaste jag vet.

"Skuggorna kommer", boken om Freddie Wadlings band på 80-talet kom 2018 för att ges ut i en uppdaterad form året efter. Nu är det dags för nästa publicering, boken om Killinggänget.

Har du intervjuat alla?

– Nej, bara Andres Lokko och Robert Gustafsson. Men fått svar från de andra med ett lycka till.

Linus Kuhlin

Är: 26 år, författare. Utbildar sig till journalist på JMG på Göteborgs universitet. Just nu på en praktikplats på TTEla, final på utbildingen när han går ut i vår.

Bor: Bor tillfälligt med katten hos en kompis i Lunden, men är skriven i Lund. Uppvuxen i Lindome. Har passerat Hjällbo och Kortedala under det unga vuxenlivet.

Musik: Sjunger, spelar gitarr och trummor. Är med Göteborgsbaserade postpunkbanden Del III och Mona Tumba Slim Club. Har spelat med bandet Sista Dansen (2012–2016) i samma genre. Samtliga finns på Spotify.

Aktuell: Med boken "Vuxna män gör saker tillsammans".

Visa merVisa mindre

Linus Kuhlins Göteborgsfavoriter

Järntorget – Götaplatsen

Älvsborgsbron – Göta älvbron

Spårvagn – Färja

Way out West – Kulturkalaset

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Jungans – Paley

Slottsskogen – Delsjön

Röda sten – Saltholmen

Bokmässan – Filmfestivalen

Linnégatan – Avenyn

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

"Rädda verksamheterna i Kommersen"

Debatt: Miljöpartiet Nu hotas Cykelköket och Solidariskt Kylskåp i Kommersen vid Masthuggskajen. De måste räddas skriver en rad miljöpartistiska politiker. tisdag 22/9 11:56

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11