Invald. Lisebergs förre vd Mats Wedin är invald i IAAPA:s hall of fame. Foto: Privat

Lisebergs förre vd invald i hall of fame

Hallå där…

  • Publicerad 14:33, 20 nov 2020

… Mats Wedin, 69 år, tidigare vd för Liseberg, som precis blivit invald i IAAPA:s (International association of amusment parks and attractions) hall of fame.

Stort grattis!

– Tack. Ja, jag blir alldeles varm i kroppen då något sådant händer.

Nu finns du bland legendarer som Walt Disney och svensken, förre Lisebergschefen, Boo Kinntorph. Hur känns det…?

– Ja, och med PT Barnum (legendarisk cirkusdirektör) och Carl Hagenbeck, var djurpark i Hamburg jag besökt många gånger. Jo, det känns lite konstigt.

Men onekligen är du värd det, eller hur?

– Ja, jag är väl det, då så många har tyckt det. Framför allt är det roligt så här nära tio år efter karriären är över. Jag sitter ju bara i några styrelser sedan jag slutade på Liseberg. Men det är som min gode vän, Leif Nilsson, Göteborg & co:s förre chef, sa "Det är gött med lite eftervärme".

Vilka styrelseuppdrag har du?

– Parks and resorts, som bland annat har Gröna Lund, Kolmården och Furuvikparken samt Astrid Lindgrens värld.

Du jobbade på Liseberg från 1994 till 2011…?

– Ska man vara riktigt petig började jag 1988. Men när jag tog över allting, det var 1994. Men jag blev anställd av Boo Kinntorph som vd för parken 1988 och var det fram till 1993.

Vad har Boo Kinntorph betytt för dig?

– En väldigt mångdimensionell person: påhittig, rolig, krävande, gnällig, uppskattande… det var han som gav mig förtroendet och anställde mig, även om det formellt sett var Lisebergs styrelse. Kort sagt, Liseberg hade inte varit vad det är utan honom.

Din egen insats i Liseberg – vad är du mest stolt över?

– Om jag ser det utifrån så är det Jul på Liseberg, Balder och Evert Taubes Värld, som ju dessvärre inte finns kvar. Inifrån är det att vi var ett gäng som hade roligt och fann stor inspiration i glädjen. Strategin var att vi klarade att genomföra våra visioner.

Du blev invald utan att få vara på plats. Snopet?

– Det är klart att det var. Tänk att få byta från ett regnigt och blåsigt november här till ett solig Orlando i Florida. De här ceremonierna brukar hållas vid en stor nöjesparksmässa med deltagare från hela världen, så det är speciellt. Men de hittar på något senare då det har lugnat sig med coronan.

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

Debatt

"Vi måste hitta sätt att binda ihop staden"

Debatt Debatt: Västsvenska Handelskammaren Med Älvstadens utbyggnad har en förflyttning av Göteborgs centrum börjat, här pekas Frihamnen ut som en ny mitt. Nu måste vi ta tag i frågan om hur vi binder ihop staden över vattnet och på Hisingen. lördag 28/11 11:40