Little Dragon spelar till dansföreställning på Operan

Göteborgsbandet Little Dragon har bjudit upp till dans från klubbar till stora festivaler runt jorden. Men på Göteborgsoperans dansfestival blir utmaningen optimal.

  • Publicerad 14:02, 15 maj 2022

Kanske kommer det här omforma vår identitet.

Sedan det självbetitlade debutalbumet 2007 har Little Dragon tjusat en allt större publik runt världen. Gruppen har spelat på aktade festivaler som Coachella, Glastonbury, Bestival, Lollapalooza, Melt, Dour och Sonar Festival . För att inte tala om Way out West, på hemmaplan. Nyligen var gruppen huvudakt på Los Angeles mytomspunna Hollywood Bowl tillsammans med Flying Lotus.

Bandet smittande musik väcker dansnerverna, men frågan är om bandet någonsin har varit så mycket dansband som när deras musik ska möta Göteborgsoperans danskompani under den dansfestival som hålls mellan 20 och 22 maj.

– Vi har tidigare haft korrespondens med Göteborgsoperan då de hade en gästkoreograf som visste att vi kom från Göteborg och ville använda sig av vår musik, säger basisten Fredrik Källgren Wallin.

– Då hade vi inte tid. Men nu föll allt på plats.

Utmaning

För Little Dragon blir det en utmaning som de aldrig tidigare har antagit.

– Vi har haft dansare på några turnéer tidigare, men på ett begränsat utrymme. Det här blir något helt annat, menar Fredrik Källgren Wallin.

– Vi kommer använda oss av befintlig musik. Men samtidigt är ju det här något vi aldrig har gjort förut.

Bandet har, när GöteborgDirekt pratar med Fredrik Källgren Wallin, ännu inte repeterat med de sex dansarna som ska medverka.

– Vi har bara pratat med dem. Kanske kommer det här omforma vår identitet.

Det låter djärvt och lustfyllt på samma gång?

– Det är två saker att ha som ledord. Så, ja, absolut.

"Nu passar det"

För Little Dragon kommer möjligheten till samarbete med Göteborgsoperans danskompani lägligt. Det så vanligtvis hårt turnerande bandet har, som många andra, fått ligga lågt med spelandet.

– Nu passar det. Vi håller på att slutföra en ny skiva, nummer sju, och har många bollar i luften. I augusti ska vi på USA-turné med Leon Bridges, säger Fredrik Källgren Wallin som för egen del är skivaktuell som FredAtlast, ett soloprojekt.

– Ja, min ep "Banner of lost belief" har precis kommit. Det är musik som jag har hållit på med mellan och under turnéer. Jag har suttit med gitarr och piano, känt att det funkade och på något vis var det något som behövde komma ut.

Det var inte helt givet att det skulle bli publicerat.

– Nej, det har varit en process. Men det är lätt att fastna i en roll, så det här har varit utmanande. Att våga ta plats var inte självklart.

Så nu kan du vara förband till Little Dragon?

– Det är absolut en bra tanke.

Little Dragon

Är: En Göteborgskvartett bestående av Yukimi Nagano, sång, Erik Bodin, trummor, Fredrik Källgren Wallin, keyboard och bas, och Håkan Wirenstrand, keyboard. Bandet startade 1996, men först nio år senare kom debutalbumet. Gruppen har turnerat runt världen, var husband i "På spåret" 20/21.

Aktulla: Med sin medverkan på Göteborgsoperans dansfestival 22/5. Dessutom har Fredrik Källgren Wallin precis kommit med sin solo-ep:n "Banner of lost belief", under namnet FredAtlast.

Visa merVisa mindre

Göteborgsoperans dansfestival

Är: En dansfestival med Operans danskompani och inbjudna gäster. Evenemanget hålls med flera programpunkter och workshops från 20 till och 22 maj.

Gäster: Kidd Pivot, Yoann Bourgeois, Wildbirds & Peacedrums och Little Dragon – de två sistnämnda spelar sin musik live till dansföreställningarna.

Världspremiär: Lea Veds dansverk "Of lost and wild roses" (20/5).

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Robert Hannah (L): ”Svensk- heten känner ingen hudfärg”

Debatt Debatt. Nya svenskar behöver mer än en ceremoni med jordgubbstårta. Det menar liberala riksdagsledamoten, med rötter i Tynnered, Robert Hannah.onsdag 8/6 12:44