Lydia hyllar Göteborg i debutromanen

Envetenhet och fokus har gett Lydia Sandgrens debutroman "Samlade verk". En bok med Göteborgsskildringar genom flera decennier för att hylla staden nu och då.

  • Publicerad 16:33, 16 apr 2020

Jag funkar inte om jag inte får skriva. Jag gör det varje dag.

Hon har tagit sin tid, 33-åriga Lydia Sandgren. Från det att hon började skriva sin bok och snart kom på titeln "Samlade verk" har det gått elva år innan den publicerades nu nyligen. Men så har hon varit noga med sina nära 700 skrivna sidor, där varje ord och mening valts med omsorg.

– Det tog tre, fyra år innan jag begrep att jag borde göra research. Sedan läste jag gamla punkfanzines, kollade tv-program, läste om vad man läste då, hade på sig och vad man pratade om eller vad man gjorde då var bakfull 1984, säger Lydia Sandgren.

Elva år – det måste ha krävt mycket tålamod?

– Eller envishet. Eller dumdristighet. För mig var det viktigt att skriva om något som jag kunde knyta an till. Det är få saker jag tar mig an, men av det jag gör blir det blodigt allvar. När jag började skriva visste jag inte hur det skulle sluta. Plötsligt dök det upp en ny person och vad skulle hända med den.

Står stark mot ris och ros

Snart kunde hon inhösta positiva recensioner och också konstatera att första upplagan snabbt sålt slut. Smickrande, förstås, och Lydia Sandgren är lycklig över mottagandet, men står stark mot både ris och ros.

– Jag har ett grundmurat självförtroende. Vilket kanske framgår av att jag har skrivit den här boken. Vad andra tycker är så klart viktigt och det är jag glad för, men det är på något sätt sekundärt.

Hon hyllar Göteborg och en förlorad värld.

– Det har blivit så eftersom jag bor här och har någon slags kärlek till den här staden. Sedan är jag uppslukad av det förflutna och har velat återskapa det. Staden är en symbol för det; hus som har rivits, krogar och klubbar som har försvunnit...

Hittar tid för skrivandet

Skrivandet är väsentligt för Lydia Sandgren och har varit det tillsammans med musiken så länge hon kan minnas.

– Utan skriv- och läslusten hade det här aldrig gått. Jag funkar inte om jag inte får skriva. Jag gör det varje dag.

Trots att hon har utbildat sig till psykolog, något hon nu arbetar som, har hon hittat tid till skrivandet.

– Jag har inte internet hemma och är en morgonmänniska, så jag skriver innan jobbet. Det är kul att skriva, därför väljer jag bort annat, som att träffa folk, åka på resor eller gå på fest.

Hon är uppvuxen ute på landet, i Hyssna 45 minuter sydost om Göteborg.

– Jag satt längst bak i Hyssnaskolan och skrev. Jag var dryg och lillgammal, erkänner hon, som ändå sög upp kunskap och lärares råd oavsett om det var hemma i Hyssna eller på högstadiet eller gymnasiet.

– Jag var 13 år då jag åkte fram och tillbaka till från hemmet till Hammarkulleskolan. Jag var envis redan då och trots att jag hade en och en halv timma enkel väg var jag aldrig försenad. Jag älskade skolan och hade hög närvaro och höga betyg. Att börja där var ett bra beslut i mitt liv. Jag hade bra lärare som fattade vem jag var och uppmuntrade mig.

Kreativ jordmån

Den kreativa jordmånen av musik och skrivande har lagt grunden för Lydia Sandgren, som i 20-årsåldern åkte till Lyon för kärleken och skrivandet.

– Det gick åt helvete. Men jag lärde mig att springa Jag började med någon kilometer, vilket inte var helt lätt efter år av öl och cigaretter.

2018 fick hon förlagskontrakt. I början på 2020 satte hon punkt för "Samlade verk".

– Jo, jag håller redan på med något nytt. Men det ska inte ta tio år att skriva.

Lydia Sandgren

Är: 33 år, uppvuxen i Hyssna. Gick i Hammarkullens musikklass på högstadiet och på Fässbergs musikgymnasium. Flyttade till Göteborg i tonåren där hon nu bor. Spelar piano och gitarr samt är långdistanslöpare.

Bor: I Vasastaden.

Familj: Mor och far, äldst av sju syskon.

Jobbar: Som psykolog. Har läst teoretisk filosofi och litteraturvetenskap. Det sistnämna kvällstid samtidigt som hon gick på psykologprogrammet.

Aktuell: Med debuten "Samlade verk", hennes debutroman. Har litteraturpodden "Har du inte läst den?" tillsammans med Hedvig Löfqvist.

Visa merVisa mindre

Lydia Sandgrens Göteborgsfavoriter

Älvsborgsbron – Göta älvbron

Filmfestivalen – Bokmässan

Spårvagn – Färja

Folkteatern – Stadsteatern

Way out West – Kulturfestivalen

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Linnégatan – Avenyn

Jungans – Paley

Röda sten – Saltholmen

Slottsskogen – Delsjön

Visa merVisa mindre

Vi är GBG

    Vi är GBG