Vy för popkarriär. Maja Granberg siktar västerut med sin popmusik, men har Göteborg som bas för den just nu. Foto: Kai Martin

Mot "P4 nästa". Med Maja and the Missing Orchestra siktar Maja Granberg på vinst. Foto: Kai Martin

Maja tävlar i "P4 nästa"

Med låten "The promiscuous Sally" hoppas tävlingsmänniskan Maja Granberg på vinst i "P4 nästa" onsdag 10 juni. Men en mer ödmjuk sida av henne vill bara delta för att det är kul.

  • Publicerad 11:03, 10 jun 2020

Jag gillar inte att förlora. Men vi ska främst satsa på att ha roligt.

Maja and the Missing Orchestra är egentligen Maja Granbergs soloprojekt. Men när hennes bidrag "The promiscuous Sally" otippat – för henne – blev en av fem finalister i "P4 nästa"… ja, då växte enmansorkestern till åtta stycken.

– Vi får vara max åtta, så då blir vi åtta på scen, säger hon.

Maja Granberg skiftade från sport till musik i inledningen av högstadiet. Men tävlingsmänniskan finns kvar sedan drygt tio år.

– Jag gillar inte att förlora. Men vi ska främst satsa på att ha roligt. Det är min roll att musikerna ska ha det och veta vad de ska göra. Men det har gjort att jag nästan glömt av min egen roll, säger hon inför den lokala finalen i "P4 nästa", som direktsänds i P4 Göteborg med start 17.00 onsdag den 10 juni.

– Så nu måste jag öva. För låten är svår att göra med mycket text som inte ska sjungas för snabbt.

Text som en novell

"The promiscuous Sally" är en låt med en text som en novell, där Maja Granberg inte vill förklara för mycket om låtens bakgrund, men där innehållet handlar om en person där romanserna snarare blir ett slags självskadebeteende.

– Det var refrängen som kom först och det är den som är självupplevd, säger hon.

– Resten är saker som hänt i mitt liv, men som inte nödvändigtvis inte behöver handla om mig. Jag är lite förvånad över responsen på texten och ämnet. Det är ändå år 2020. Vi borde vara där nu. Ingen vågar kommentera texten och visst är det märkligt att min familj samtidigt delar låten. Sedan är jag förstås sjukt nöjd med att utmana.

Gick musikklass

Maja Granberg är uppväxt i Umeå. Gick musikklass genom högstadiet och gymnasiet, men utan att hitta rätt i komponerandet. Det var först då hon kom till Boston och Berklee College of Music som kreativiteten kom smygande.

– Där hade jag ingen att jämföra mig med och många spelade jazz. Samtidigt så är jag så himla perfektionistisk, så allt jag gör tar tid. Men jag tycker om min stil.

Hon har bott i Göteborg sedan två år efter att ha kommit hem efter sina år i Boston och en kort mellanlandning i Umeå. Nu knyter hon kontakter i musik-Göteborg, hänger i Svenska Grammofonstudion och skapar musik. Bygger en bas här med sikte på att återvända till Boston.

Som en överraskning

Ändå kom deltagandet i "P4 nästa" som en överraskning för Maja Granberg.

– När de ringde på lunchen om att "The promiscuous Sally" kommit med hade jag nästan glömt av att jag skickat in den i år. Jag hade satt musiken på paus och jobbade istället. Men det kom perfekt.

Nu hoppas hon på mer, för hon vill både ut och spela och göra färdigt sin planerade ep.

Maja and the Missing Orchestra

Är: 25-åriga Maja Granbergs enmansprojekt som på onsdag blir åtta personer.

Deltar: Maja and the Missing Orchestra är en av fem deltagare i "P4 nästa", lokalfinalen i P4 Göteborg 17.00 onsdag 10 juni. Låten är ""The promiscuous Sally".

Övriga: Sara Yasmine "Okända land", Bröderna Andréas "En som du", We Ghosts "Borderline" och Markus "Before".

Röstningen: lokala finaler samt riksfinalen sker via sms. Pågår nu till respektive final och löper fram till – och en bit in i – finalerna.

Visa merVisa mindre

Vi är GBG

    Vi är GBG