Majornabon gör succé i iransk tv

Hon älskar att möta en publik i tusen och en olika sammanhang i Sverige. Men med sin medverkan i "Persia's got talent" har Negar Zarassi fått en ny och mycket större publik.

  • Publicerad 15:00, 13 mar 2021

När jag satt där tänkte jag "Det är det här jag ska göra".

Livet är intensivt för sopranen Negar Zarassi just nu. När andra artister och kulturarbetare har det tufft i dessa coronatider har hon åkt lika flitigt mellan hemmet i Majorna och inspelningar i Stockholm som hon har covid-testats.

– Ja, jag har knappt hunnit vakna förrän det körs upp en sticka i näsan för proverna, säger hon och skrattar.

Negar Zarassi har precis kommit med tåget från Stockholm där hon medverkat i en inspelning på Edsholms slott utanför Stockholm för MBC Persia-producerade "Replay".

– Det är en kombination av "Stjärnorna på slottet" och "Så mycket bättre". Iranska artister – rappare, hårdrockare, klassisk gitarrist, soulpopartist, singer/songwriter – från hela världen möts: Kanada, USA, Österrike… också jag, operasångare från Göteborg.

Noll till hundra

Planen är att programmet ska sändas med start vid persiska nyåret där Negar Zarassi kommer vara i fokus i program fyra av fem.

Hon har varit flitig i sin karriär. Ändå har det gått nära nog från noll till hundra på kort tid efter det livsavgörande beslutet i november 2019 för henne.

– Jag blev uppringd av en talangscout som sökte folk till "Persia's got talent". Jag var tveksam. Men blev övertalad.

Flitig i skolan

Det kom att dröja innan Negar Zarassi fick möjlighet att visa sina färdigheter i semifinal och final. I slutet av oktober påbörjades inspelningarna, som sedan var klara i början av november. För några veckor sedan sändes programmen och blev en total succé med 30 miljoner tv-tittare – inte bara i Iran utan i hela världen.

– Jag kunde aldrig föreställa mig att så många skulle titta. Programmet har gett mig både uppmärksamhet och mer jobb, säger hon, som kom på tredjeplats och nu får fortsatt tv-tid i utlandsproducerad persisk tv.

– För mig har det ju varit fantastiskt att få presentera den här konstformen och att som kvinna få ta plats.

För det finns inte många iranska operasångerskor, som framför allt inte får utöva sitt kunnande i hemlandet.

Negar Zarassi kom till Sverige som treåring och hamnade med sin mamma i Göteborg som sjuåring. Flitig i skolan var det knappast sången som skulle bli hennes yrke, även om hon sjungit och showat när hon var barn.

– Men när jag började på natur på Hvitfeldtska gymnasiet tog min svensklärare, Inger Bexell, med klassen på Göteborgsoperans lilla scen. Där såg vi Kurt Weills och Bertolt Brechts "De sju dödssynderna" med elever från Operahögskolan. När jag satt där tänkte jag "Det är det här jag ska göra".

Skred till verket

Hon skred till verket med en gång och fick snabbt fatt på en sångpedagog, tog sig vidare via folkhögskolor till Kungliga Musikhögskolan i Stockholm till Operahögskolan i Göteborg.

Drömmen har blivit hennes jobb och hon älskar att underhålla och stå på scen. Men det har inte varit utan motgångar.

– När jag gick på folkhögskolan i Hjo kom jag dit med ambitioner och entusiasm. Men där tappade jag självförtroendet och fick knutor på stämbanden, säger hon drabbad av både jantelag och hälsoproblem.

– Jag sökte hjälp. Men mest släppte det då jag fick mina barn. De har gett mig perspektiv och bryr sig inte ett smack om min sång, det är bara mitt jobb för dem.

Negar Zarassi

Är: 39. Operasångerska och sångpedagog. Utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Har en kandidatexamen från Högskolan för Scen och Musik i Göteborg.

Bor: I Majorna. Kom som treåring från Iran till Umeå för vidare flytt till Örebro för att som sjuåring komma till Göteborg där hon, förutom utbildningsåren, stannat.

Familj: Man och två barn.

Aktuell: I "Persia's got talent" där hon kom trea. Medverkar i den kommande produktionen "Replay", ett slags version av "Stjärnorna på slottet" och "Så mycket bättre" – producerad av MBC Persia –, med iranska världsartister från olika genrer. Kommer sjunga tre sånger vid Eldfesten från Skansen 16 mars, som sändas via Riksteatern förutom MBC Persia med start 18.40.

Visa merVisa mindre

Negar Zarassis Göteborgsfavoriter

Röda sten – Saltholmen

Konserthuset – Göteborgsoperan

Spårvagn – Färja

Delsjön – Slottsskogen

Bokmässan – Filmfestivalen

Saluhallen - Feskekörka

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Stigbergstorget – Mariaplan

Älvsborgsbron – Göta älvbron

Linnégatan - Avenyn

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Hönöbo siktar mot Dalsland i ny roman

Nöje Bosse Norrhem målar med akvarellfärger i sin spänningsroman Bosse Norrhem har varit Göteborg trogen i över 40 år. Sedan ett par år är det Hönö, som gäller. Men nya romanen "Den enögde akvarellmålaren", ja, den utspelar sig i Dalsland.onsdag 14/7 7:36

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12