Pristagare. Musikern Sten Källman är stolt och glad över Planetapriset, som delas ut 2 november. Foto: Andreas Carlsson

Majornabon Sten Källman belönas med Planetapriset

Hallå där… Sten Källman, 69, musiker, arrangör, kompositör och musikpedagog, som tilldelats 2021 års Planetapris på 10 000 kronor.

  • Publicerad 14:15, 20 okt 2021

Grattis, blev du överraskad?

– Nja, både och. Jag tycker att jag passar in i Planeta planeten med det jag gör. Men jag blev förstås överraskad. Jag har ju inga problem att förstå att det har funnits andra kandidater till priset.

Du medverkar vid flera programpunkter (Samara ensemble, Kåken 4 november och Trio Samara, Betlehemskyrkan 5 november). Nu ytterligare en programpunkt vid prisutdelningen den 2 november på Stora Teatern. Hinner du med?

– Ja, det gör jag. Nu mer har jag ett lugnare tempo eftersom jag är pensionär sedan 2019. Jag trivs med det.

Priset på 10 000 kronor – hur ska du förvalta det?

– Åh, det kommer försvinna fort. Vi är inte så väl betalda då vi lirar och jobbar. Det kommer täcka en del av våra arvoden.

Juryns motivering (för hela se faktaruta) – hur känner du kring den?

– De är duktiga på att formulera sig. Bra mycket bättre på det än jag. "Så som vodou-guden Wangol gör sin resa, gör även årets pristagare sin. Fortsätt sätta segel med nordiska vindar och karibiskt gung! Den resan inspirerar, ger hopp om en framtid där frihet förenar." Jag gillar det.

När fick du beskedet?

– För en vecka sedan. Så jag har fått vara tyst om det sedan dess.

Planetapriset

Är: Planetapriset, Årets Inspiratör, har delats ut sedan 2013 och är ett samarbete mellan Planeta-kontoret och Folkuniversitetet. Priset kan till exempel vinnas av en artist eller arrangör som med musik, dans eller på annat sätt inspirerar till mötesplatser i ett flerkulturellt samhälle. Prissumman är på 10 000 kr. Vinnaren utses av en jury och efter publika nomineringar.

Priset: 2021-års pris går till Göteborgsmusikern Sten Källman och delas ut under Planeta Festivalen (2–7 november) på invigningsdagen på Stora Teatern.

Juryn: Patrik Lindgren (redaktör, Lira Musikmagasin), Mia Samuelsson (Göteborgs 400 års-jubileum 2021), Daniel Lemma (musiker, artist), Maria Salamanca Gonzalez (flamencodansare, artist) och Vanessa Labañino (Planeta Festival).

Motivering: För att han med musik, kompositioner och arrangemang delat med sig av sin kärlek till kraftfull sång och rytm. För den livslånga gärning där han stadigt står på scenen i mötet mellan folkmusik från Norden, Mellanöstern, Haiti – Världen. Så som vodou-guden Wangol gör sin resa, gör även årets pristagare sin. Fortsätt sätta segel med nordiska vindar och karibiskt gung! Den resan inspirerar, ger hopp om en framtid där frihet förenar.

Tidigare: Har Eddie Wheeler (2020), Twisted Feet (2019), Jorge Alcaide (2018), David Bäck (2017), Gloria Esteban (2016), Zana Muhamma (2015), Erika Risinger (2014) och Ahmad al Khatib fått priset.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21