Bjuder på julkonsert. Majornas 3dje Rote spelar på Stora Teatern 16 december. Foto: Pressbild

Majornas 3dje Rote bjuder på sin jul

Majornas 3dje Rote firar in julen på sitt eget vis. Trogna traditionerna skapar de musik med egna texter till välkända melodier, som nu på Stora Teatern.

  • Publicerad 16:03, 15 dec 2021

Alla har det inte skitkul på julen och många kanske är ensamma.

De har kallats Göteborgs äldsta pojkband och har sedan starten för nära 30 år sedan (beroende på hur man räknar) byggt upp en trogen publik genom åren. Men nöjt konstatera gruppen att de också hittat en ny, yngre publik som lockats av Majornas 3dje Rotes tongångar.

– Vi har fått höra att det finns unga människor som kör vår musik på sina förfester, säger Thomas Sjöstrand, trummis i bandet.

Kommer över scenkanten

Han berättar också om hur de i somras blev inbjudna att spela på ett bröllop i Fjäråstrakten. En spelning utomhus, under granar och tallar bara för att den unga bruden vill ha just Majornas 3dje Rote.

– Det kanske finns de som bli skrämda av två fioler och dragspel, men vi tar chansen, säger han, men lägger också till:

– Vi lyckas ju komma över scenkanten och har höga förväntningar på oss själva. Nu, efter restriktionerna, har vi byggt upp mycket energi och vill spela.

Så blir det på Stora Teatern, då bandet håller sin julkonsert "Grön jul".

– Det är väl lite dubbeltydigt, klimatsmart, grön gran eller snöfri? funderar Thomas Sjöstrand i ett överraskande vinterklätt Göteborg.

"Grön jul" är Majornas 3dje Rotes egen variant på julkonsert och på bandets eget vis.

– Ingen av våra jullåtar är utgivna, men vi använder oss av andras låtar med egna texter, som "Six days on the road" som blivit "Sex dagar till jul", säger Thomas Sjöstrand och syftar på Dave Dudleys countryklassiker.

– Vi var nyligen i Åmål för att spela in ett gäng låtar, men hann inte med just jullåtarna. Men "Vilsna drömmar", som är ny, kan man nästan kalla en jullåt.

Vill inkludera

Inte ens deras egna låtar går säkra så här när det lackar mot jul.

– Nej, vår "Dans på stan" har blivit "Dans runt gran".

Julkonserten, menar Thomas Sjöstrand, är ett sätt att inkludera och få med folk.

– Julen är ju en gemenskapens högtid. Men alla har det inte skitkul på julen och många kanske är ensamma. Det är viktigt att uppmärksamma det. Då kan en text eller låt betyda mycket.

Majornas 3dje Rote

Är: Ett band med rötterna i folkmusik och lokalpatriotism. Musiken är en mix av brittisk, amerikansk och svensk folkmusik med egna, svenska texter Gruppen kallar sig Göteborgs äldsta pojkband och firade 25 år för två år sedan. Men bandets historia kan spåras så långt tillbaka som till 1977.

Medlemmar: Göran Berg, gitarrer, dobro, mandolin och sång, Lasse Gustafsson, fiol, durspel och sång, Stefan Kirchhoff, bas och sång, Göran Premberg, fiol och sång, och Thomas Sjöstrand, slagverk och sång.

Aktuella: Med julkonsert tillsammans med kammarkören Musica Vocalis samt hemlig gästartist.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

"Ombildningar borde vara en icke-fråga"

Debatt Att Göteborgs politiker gör ombildningar av hyresrätter till en valfråga vittnar om bristande förmåga att ta itu med de större frågorna, skriver Mikael Larsson och Simon Vajedi, för Medborgerlig...onsdag 3/8 8:47