Tillbaka. Makthaverskan är både skiv- och scenaktuella. Foto: Pressbild

Makthaverskan tillbaka med skiva

Efter albumen "I", "II" och "III" – tre album på åtta år – är Makthaverskan tillbaka med nytt album med titeln "För allting".

  • Publicerad 11:33, 16 nov 2021

Det är faktiskt lite nervöst.

Det gick fort för Göteborgsbandet, postpunkarna, Makthaverskan från debuten 2009 till att gruppen blev ett namn. Album och turnéer följde, som tog medlemmarna inte bara ut i Sverige utan också till spelningar i USA.

Stoiskt lugn

Men skivmässigt jobbar Makthaverskan med stoiskt lugn. Nästan exakt på dagen tolv år efter debutalbumet kommer gruppens fjärde album "För allting". Dessutom fyra år efter det senaste.

– Det är roligt, för vi tänkte att vi ville göra det lite snabbare, säger basisten Irma Krook och trummis Andreas "Palle" Wettmark fyller i.

– Men det tänker vi ju egentligen varje gång vi ska göra nytt album. Men den här gången var allt färdigt i april 2020. Men nu ville vi vänta, för det hade varit tråkigt att bara kunna ha en digital release.

Ja, väntat har bandet gjort. Men nu är albumet ute och gruppen är scenaktuella. Äntligen. I helgen hade bandet releasespelningen på Pustervik. En känsla av nervositet fanns. Inte konstigt. Gruppen har inte stått på scen på två år.

– Ja, framför allt vet vi ju inte hur responsen ska vara på våra nya låtar. Det känns lite som om det inte kommer gå bra. Men å andra sidan har det ju gått bra hittills, säger "Palle" Wettmark inför spelningen.

Ingen seger i förskott

Jo, Makthaverskan tar inte ut några segrar i förskott. Å andra sidan har bandet vågat lite mer den här gången. Till "För allting" har Hannes Ferm (som annars under namnet Holy gör sin egen musik) kommit in som producent. Ett nytt grepp efter att bandet har producerat på egen hand tidigare.

– Han jobbar ju inte med band annars, Men har hittat ett distinkt sound, fortsätter Irma Krook.

Makthaverskan

Är: Göteborgsband bestående av Maja Milner, sång, Irma Krook, bas, Hugo Randulv, gitarr, Andreas "Palle" Wettmark, trummor, och Per Svensson, gitarr. Debuterade med albumet "I" 2009.

Aktuella: Release av fjärde albumet "För allting" 12 november. Spelade nyligen på Pustervik.

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21